Herfstbloeiers zorgen ervoor dat je tuin ook in het najaar nog fleurig oogt. Bovendien zijn de laatste insecten ook blij met bloemen in je tuin. In een evenwichtige border mogen laatbloeiers dus zeker niet ontbreken. Maar wat zijn de mooiste herfstbloeiers? We geven je een top 6.

1: Welke herfstplant bloeit tot oktober?

De prachtkaars (Gaura lindheimeri) met zijn vlinderachtige bloemetjes bloeit van juli tot aan de eerste nachtvorst. De stelen hebben weinig blad, waardoor de pollen mooi luchtig ogen en goed combineren met zowel grassen als compacte bloemvormen. Goed om te weten: de prachtkaars houdt van een zonnige plek. Lees meer op onze website.

Prachtkaars (Gaura lindheimeri).
Rudbeckia
De uitgebloeide knoppen van zonnehoed (Rudbeckia) zijn ook heel decoratief.

2: Op zoek naar bloemen die bloeien in de herfst?

Denk eens aan de zonnehoed (Rudbeckia). Deze plant bloeit van juli tot oktober en geeft uitbundige bloemboeketten. De meest bekende variant van deze plant is de gele zonnehoed (Rudbeckia fulgida), met het zwarte bloemhartje. Maar er zijn ook varianten die fraai oranje, roze en karamelkleurig bloeien. Wil je meer weten? Klik hier.

3: Welke herfstbloemen bloeien in november?

IJzerkruid (Vernonia crinita) bloeit rijk met sierlijke kwastjes van september tot november. IJzerkruid wordt vrij hoog en is perfect te combineren met een andere ijzersterke laatbloeier: ijzerhard (Verbena bonariensis). Deze plant bloeit van juli tot september.

IJzerkruid (Vernonia crinita).

4: Wat is een verrassende herfstbloeier?

Misschien ken je bosrank (Clematis) vooral als lentebloem, maar bepaalde soorten bloeien juist in de herfst. Zo is Clematis tangutica ‘Orange Peel’ een opvallende herfstbloeier. De Orange Peel geeft kleine knikkende geeloranje klokjes tot in oktober. Hommels zie je er helemaal in verdwijnen. Na de bloei verschijnen er zilveren pluizen: mooi om te drogen en je kerstboom mee te decoreren.

Clematis tangutica ‘Orange Peel’.

5. Welke herfstbloeier maakt vlinders blij?

Koninginnekruid (Eupatorium) is één van de beste herfstbloemen voor vlinders. Deze reus (150-200 cm) torent van juli tot september hoog boven de meeste vaste planten uit. Geef hem dan ook een plekje achteraan in een border op een zonnige, maar niet al te droge plek.

De absolute toppers? De Eupatorium rugosum ‘Chocolate’, met rode stelen, chocoladekleurig blad en witte bloemen en de Eupatorium purpureum met paarse stelen. Meesjes, puttertjes en musjes zijn dol op de zaadjes van deze herfstbloeiers. Lees er hier meer over.

 

Koninginnekruid (Eupatorium).
Koninginnekruid (Eupatorium).

6. Welke herfstplant doet het goed in een pot?

Al eens aan struikveronica (Hebe) gedacht? Deze groenblijvende struik met witte, roze, paarse of blauwe bloemen bloeit prachtig, ook in het najaar. Op een beschutte plek kan hij de winter prima overleven. En vlinders zijn er dol op! Buitenleven schreef al eerder over deze magneten.

Nog meer tuininspiratie opdoen naast deze prachtige laatbloeiers? Lees meer over klimplanten die heerlijk geuren.

Struikveronica (Hebe) in pot.

Meer inspiratie!

Deel deze pagina

Deel deze pagina
4.2/5 - (8)