December. Een sombere, koude, grijze en regenachtige dag. Ik lig in bed als een rups in een cocon. Het dekbed tot mijn oren opgetrokken. Ik hoor de wind langs de ramen gieren. De daglichtwekker begint flauw te schijnen. Wanneer het licht op zijn felst is, is het half zeven. Tijd om op te staan. Als een vlinder in het zachte en warme voorjaarszonnetje fladder ik mijn bed uit. Daarna gaat alles snel.

Ik ren naar de badkamer, neem een heerlijke verkwikkende douche, kleed mij aan en ontbijt snel. Want vandaag…..vandaag is het 1 december. Precies twee maanden geleden kwam ik thuis van een ochtendje buiten, mét een emmertje roodzwarte rijpe bramen. Onder de schrammen en blauwe plekken, maar voldaan met de hoeveelheid oogst. Vandaag ga ik voor de tweede keer de bramen oogsten. Hun lange bad in een weckpot met brandewijn, kandijsuiker en kaneelstokjes is nu tot een einde gekomen. Ze mogen uit de donkere gevangenis bevrijd worden die mijn zolder tijdelijk voor hen was.

Van weckpot tot bramenlikeur

Op de vliering aangekomen schuif ik de daglicht werende luiken open. Ik pak de twee weckpotten. Stof dwarrelt op. De zatte vruchtjes dansen levendig achter het glas door de onverwachte beweging. Terug beneden aangekomen, scheid ik ze van de alcohol. Van een kilo bramen oogst ik vandaag meer dan twee liter bramenlikeur. Dat komt neer op tachtig borrelglaasjes. Dus ruim twee  wintermaanden lang elke dag een borrelglaasje. Proost!

Zatte bramen

Bereidingswijze

Weet je dat het heel eenvoudig is om bramenlikeur te maken?

Hier volgt het recept voor ruim 1 liter:
– 500 gram bramen
– 250 gram bruine kandijsuiker
– 2 vanillestokjes
– 1 liter aanmaakbrandewijn of wodka
– 1 weckpot

Was de bramen grondig en gooi ze in de weckpot. Voeg de kandijsuiker en het merg van de twee vanillestokjes toe. Roer alles goed door elkaar. Voeg tot slot de aanmaakbrandewijn toe. Sluit de weckpot goed af en zet hem minimaal twee maanden op een donkere plaats. Na deze periode kun je de substantie zeven. Schenk het overgebleven vloeistof in een fles. Drink de bramenlikeur lekker koud en/of met een ijsblokje. Ook heerlijk in de yoghurt of over ijs.

Review deze post