Of het nu een kleurrijke blikvanger is of een harmonieus geheel: een border maakt je tuin spannender. De traditionele border is rechthoekig en twee tot vier meter diep. Ook zie je veel smalle borders aan de voorzijde van woningen. Voordat je gaat aanplanten, is het verstandig na te denken over de grootte en vorm van de border én natuurlijk welke planten je erin wilt zetten.

Kies de juiste planten voor je border

Als je een border gaat aanplanten, is het handig om het volgende te onthouden: je hebt gemiddeld zes planten per vierkante meter nodig. Een border bestaat uit blikvangers en begeleidende planten. Borderplanten in felle kleuren trekken veel bijen en vlinders aan. Varieer met bloeitijden en kleur als je bijna het hele jaar door vlinders in je tuin wilt zien fladderen. Ga je planten kiezen, zorg dan dat je ook vaste soorten kiest die ieder jaar terugkomen. Die kosten het minste werk, zijn het voordeligst én zo kun jij ieder jaar opnieuw genieten van levendige kleuren in de tuin.

Het aanplanten van je eigen border – Tuinieren met Buitenleven
Rustige kleurencombinaties zorgen voor een harmonieuze border. Foto Modeste Herwig

12 borderplanten die in het oog springen

 1. Zonnehoed (Echinacea)
 2. Ridderspoor (Delphinium)
 3. Bruidsbloem (Deutzia)
 4. Ooievaarsbek (Geranium)
 5. Brandende liefde (Lychnis)
 6. Vlambloem (Phlox)
 7. Wederik (Lysimachia ciliata ‘Firecracker’)
 8. Duizendblad (Achillea) verkrijgbaar in geel, oranje en rood
 9. Japans bloedgras (Imperata cylindrica ‘Red Baron’)
 10. Vuurpijl (Kniphofia)
 11. Zonnekruid (Helenium)
 12. Brandkruid (Phlomis)

Zonnekruid Helenium ‘Moerheim Beauty’ is een een aanwinst in de border.

Vierseizoenenborder

Wil je vier seizoenen een mooie border in je tuin hebben, dan is het belangrijk om te zorgen voor afwisseling in bloeitijd, kleur en vorm. Als decoratieve planten kun je denken aan vaste borderplanten, zoals vrouwenmantel (Alchemilla), vlambloem (Phlox), kattenkruid (Nepeta) en duizendblad (Achillea). Deze planten combineren goed met eenjarige planten als de zonnebloem en kleurige kruidachtige planten als de dropplant (Agastache foeniculum). Verder kun je bolgewassen, zoals montbretia (Crocosmia), sierui (Allium) en tulpen, heel goed met vaste planten combineren.

Het aanplanten van je eigen border – Tuinieren met Buitenleven
Zorg voor een afwisseling tussen kruidachtige, eenjarige en winterharde planten. Foto Modeste Herwig

Winterharde borderplanten

Een ander punt van aandacht voor de border in je tuin, is de winter. Houd er rekening mee dat de meeste felgekleurde borderbloemen niet of niet helemaal winterhard zijn. Daarom doe je er goed aan om in je border ook enkele struiken of planten te plaatsen die de winter wel goed doorstaan en ook wintergroen zijn. Denk hierbij aan skimmia of rododendron. Voor meer inspiratie lees je het bericht over winterharde borderplanten.

Border aanplanten in 6 stappen

 1. Bepaal de locatie van je border in de tuin. Een goede plek voor een border is in de zon met halfschaduw. Pas hier de keuze van je borderplanten op aan.
 2. Start met het aanleggen van je border in het voorjaar, vanaf april. Ook september of oktober zijn geschikt. Maak eerst een schets en begin met een beplantingsplan met een kleurenschema van twee of drie kleuren.
 3. Zorg ervoor dat de grond onkruidvrij én vochtig is. Spit de boel om en gooi er vervolgens compost op om de grondkwaliteit te verbeteren.
 4. Voordat je planten in je border zet, is het slim om de grond ervan goed nat te maken. Je kunt de plantjes daarom eerst in een emmer met water dompelen, zodat de grond zich volzuigt.
 5. Zet alle planten (in pot!) op de juiste plek op de grond. Zo kun je meteen zien of je de goede kleurcombinaties naast elkaar hebt gezet.
 6. Graaf met een schepje gaten voor de planten en zet ze zonder pot in de grond. Tip: de borderplant moet net zo diep in de grond staan als die in de pot stond. Geef extra water als je klaar bent.

Een border in eigen tuin is een verrijking - Tuinieren met Buitenleven
Een border kan ook rond een boom of in een verhoogde bak worden aangelegd.

Ideeën voor een spannende border in de tuin

 • Als je geen grote tuin hebt of bent aangewezen op een balkon, kun je op een creatieve manier tóch een soort border aanplanten. Borderplanten doen het ook erg goed in potten. Wissel bloeiende vaste planten af met soorten als ezelsoren (Stachys byzantina), alsem (Artemisia) en siergrassen.
 • Kleur jij graag buiten de lijntjes? Een border hoeft helemaal niet rechthoekig te zijn. Kies voor een speelse ronde of ovale vorm – het is aan jou.
 • Trek de kleuren uit je border door in je tuinmeubels en accessoires, zoals in je kussens en kaarsen. Wil je écht uitpakken, schilder dan je schutting in een vurige tint.
 • Zorg er bij het aanplanten van je border voor dat je genoeg ruimte tussen de vaste planten overhoudt voor bloembollen. Wanneer de bollen in bloei zijn, geven zij extra kleur aan de tuin in het voorjaar en de vroege zomer.
 • Heb je de smaak te pakken? Speel dan met contrasterende kleuren voor een gewaagde sfeer. Combineer oranje gekleurde borderplanten met de complementaire kleur blauw. Denk aan oranje nagelkruid (Geum) en paarse irissen (Iris).