De meeste tuinliefhebbers zien de buxusmot liever gaan dan komen. Maar om de vraatzucht van deze exoot onder controle te krijgen, loont het toch de moeite eens goed op de mot in te zoomen. Wist je bijvoorbeeld dat deze nog niet in de meeste vlinderboeken staat? Hieronder lees je meer feiten. Een uitgebreid profiel van het meest gevreesde insect van Nederland (i.s.m. De Vlinderstichting) vind je in Buitenleven 2019/5 die nu in de winkel ligt.
Zo is de buxusmot (Cydalima perspectalis)…
1. een nachtvlinder
De buxusmot is een vreemde eend in de bijt in de wereld van de nachtvlinders: hij is behoorlijk groot, maar behoort toch tot de micronachtvlinders (de grootste groep nachtvlinders in Nederland met zo’n 1400 soorten) in plaats van de grotere macronachtvlinders (ruim 800 soorten). De soort werd pas in 2007 in ons land gezien. Opvallend: de meldingen van overlast vind je overal, maar in de vlinderboekjes staat de buxusmot juist niet.
In april en mei komen de vlinders uit en wordt er nectar gedronken.
2. een invasieve exoot
De import van buxus uit Azië is waarschijnlijk de reden dat deze nachtvlinder rond 2005 in Duitsland opdook. Het komt dus door menselijk toedoen dat we nu met de gebakken peren zitten. Het invasieve karakter van de buxusmot helpt ook niet mee. Dit betekent dat hij zich in sneltreinvaart kan voortplanten en in nieuwe gebieden vestigen – en daar weer razendsnel vermenigvuldigen.
3. een korte levensgenieter
De wit met zwart omlijste vlinders zijn slechts acht dagen in de gelegenheid om zich voort te planten. Dit doen ze dan ook massaal. De honderden eitjes van de buxusmot komen terecht in de buxushaag of -struik in onze tuin en bij uitkomst doen de rupsen zich tegoed aan de bladeren. Daarom kleuren buxussen in juni bruin en sterven ze af.
Buxussen kleuren bruin vanwege de vraatzucht van de rupsen.
4. behoorlijk eenkennig
Uit kweekproeven van De Vlinderstichting blijkt dat de rupsen van de buxusmot aan de wandel gaan als de buxussen in de buurt kaalgevreten zijn. Wat blijkt? De meeste andere planten lusten ze gelukkig niet of de eitjes komen niet uit. Wel is het oppassen met de veelgebruikte bodembedekker schaduwkruid (Pachysandra terminalis), die voor de buxusmot een goede vervangende maaltijd en afzetplaats voor eitjes vormt.
5. een nieuwe traktatie voor andere dieren
Het is een van de meest verrassende ‘bestrijdingsmiddelen’ om in te zetten tegen de buxusmot: kippen! Die blijken dol te zijn op de dikke rupsen. Sowieso raken de natuurlijke vijanden van de buxusmot, naast vogels ook spinnen en muizen, steeds meer gewend aan de buxusmot. Dat betekent dat deze dieren langzaamaan leren dat zij de buxusmot kunnen eten. De natuur verzint er dus zelf iets op.
De buxusmot iets te goed leren kennen?
We schreven eerder over natuurlijke manieren van bestrijden en het kiezen voor mooie buxusvervangers. In Buitenleven 2019/5 vind je meer praktische tips om de geplaagde buxusmot het hoofd te bieden.