Dit jaar eens geen zin in het klassieke groen, rood en goud? Fleur je huis dan op met deze lichte en frisse stylingtips voor de feestdagen.

1. Muurborden
Een simpel wit bord tover je gemakkelijk om in een fraaie eyecatcher voor aan de muur.

Kerst DIY

Nodig:
witte bordjes
Art tracing paper (www.pipoos.nl)
porseleinstift
printer
schilderijhaakjes
sterke lijm

Zorg dat de bordjes goed schoon zijn. Print de letters die je nodig hebt in het juiste formaat op wit papier. Knip de letter uit en trek hem over op het bord met behulp van een stukje art tracing paper, wat je tussen het bord en de letter legt. Schrijf de letter vervolgens over met de porseleinstift. Bak het bord in de oven volgens de gebruiksaanwijzing van de porseleinpen. De letters worden hiermee gefixeerd. Plak de schilderijhaakjes met sterke lijm vast aan de achterkant van het bord. Je kan ook speciale metalen bordenhangers kopen om de borden mee op te hangen.

2. Vilten kerstballen
Wissel glazen kerstballen af met deze zelfgemaakte vilten beauty’s.
Kerst DIY

Nodig:
vilt
lint
schaar
naald en draad

Knip uit het vilt twee grotere cirkels voor de voor en achterkant en een kleinere cirkel voor de binnenkant. Verdeel de voorkant in 8 gelijke taartpunten. Knip de taartpunten in vanaf een 1 cm uit het midden tot een halve cm aan de zijkant. Vouw nu elk taartpuntje dubbel en naai het dicht. Leg de achterkant, het midden en de voorkant op elkaar en naai het met kleine steekjes langs de rand vast. Naai aan de bovenkant een lintje mee om de hanger aan op te hangen.

3. Persoonlijk servet 
Maak voor iedereen een persoonlijk servet!
Kerst DIY

Nodig:
(linnen) servetten
stempels (letters)
stempelinkt voor textiel
borduurgaren en naald

Stempel met de letters een persoonlijke tekst in een hoek van het servet. Naai er met het borduurgaren een eenvoudige kerstdecoratie bij.

4. Kekke kandelaars
Geef oude kandelaars een nieuwe kans door ze in de verf te dopen.
Kerst DIY

Nodig:
diverse kandelaars (kringloopwinkel)
verf (lak of latex)

Maak de kandelaars goed schoon voordat ze geverfd worden. Zo hecht de verf beter. Doop nu de kandelaar tot iets over de helft in de verf (direct in het verfblik of giet wat verf in een bakje) en laat goed uitlekken. Zet de kandelaar vervolgens te drogen op een krant. Keer de kandelaar na een paar uur om (latex droogt sneller dan lak!) zodat ook de onderkant goed kan drogen.

5. Raamslinger
Maak versiermeters met een slinger van papier.
Kerst DIY

Nodig:
stevig papier in diverse kleuren
pons in verschillende formaten
lint
dubbelzijdig tape

Pons heel veel cirkels uit het papier. Bevestig de cirkels nu aan het lint door steeds twee dezelfde cirkels met dubbelzijdig tape aan elkaar vast te plakken met het lint ertussen. Wissel kleur en formaat van cirkels af en plak af en toe wat cirkels gedeeltelijk over elkaar.

6. Kerstzeep
Ook de badkamer verdient een beetje kerst.
Kerst DY

Nodig:
zeep onbewerkt (Kaars enzo)
kleurstof (Kaars enzo)
geurstof (Kaars enzo)
alcohol in spuitbusje (drogist of apotheek)
siliconen bakvorm voor cakejes of chocolaatjes (kookwinkel)

Doe de benodigde hoeveelheid zeep in een bakje in de magnetron en laat dit smelten. Meng de zeep met de geurstof (paar druppels) en de kleurstof (mespuntje) en roer dit goed door. Spuit de bakvorm in met alcohol en verdeel de gesmolten zeep over de vormpjes. Bespuit de zeep met alcohol (hierdoor wordt de onderkant mooi glad) Laat de vorm met zeepjes een kwartiertje rusten en zet hem daarna voorzichtig in de koelkast. Na een half uurtje mag de vorm uit de koelkast en kunnen de zeepjes voorzichtig uit de vorm gedrukt worden.

7. Waxinelichthouders
Combineer zelfgemaakte waxinelichthouders met gekochte houders. Hoe meer lichtjes, hoe grootser het effect!
Kerst DIY

Nodig:
glazen waxinehouders en mooie drankglazen (Kringloopwinkel)
glasverf
spuitlak

Maak de glazen goed schoon. Bespuit ze met spuitlak of versier ze met glasverf. Als je voor spuitlak kiest kun je een extra leuk effect creëren door het glaasje voor het spuiten te beplakken met ronde stickertjes. Deze verwijder je als de verf gedroogd is.

8. Boompjes van papier
Recycle je oude tijdschriften (of muziekboeken) door er een alternatief kerstboompje van te maken.
Kerst DIY

Nodig:
tijdschriften of (zoals hier afgebeeld) muziekboeken

Vouw elke bladzijde met de punt rechtsboven naar de middenvouw van het tijdschrift. Vouw vervolgens iedere punt (die nu is ontstaan) nog eens dubbel (dus lange zijde driehoek naar de middenvouw vouwen). Vouw ten slotte elk driehoekje dat nu aan de onderkant hangt naar binnen. Ga door tot elke bladzijde gevouwen is.

Styling & zelfmaak Jasmijn Stegeman Fotografie René Gonkel

 

 

Review deze post