Mijn Stek

Eerste hulp bij kamerplanten

Het blad wordt geel

Vaak is de grond te droog, ook is het mogelijk dat de plant te warm of te koud staat. Kleurt het blad vooral geel tussen de nerven dan kan dat door verkeerd gietwater komen (te hoge pH), giet voortaan met regenwater. Een gebrek aan voeding kan ook voor verkleuring van het blad zorgen.

Er zitten beestjes op de plant

Kleine insecten zoals luizen, soms zie je ook witte of bruine propjes zitten. Deze plaaggeesten houden vooral van zachte, slappe bladeren waar ze makkelijk in kunnen bijten. Slappe scheuten groeien vaak in de winter als het te warm is, zet de plant daarom koeler zodat hij in rust gaat.

De plant groeit niet meer

Er kunnen na verloop van tijd via het gietwater te veel zouten in de potgrond zijn gekomen, of de pot is gewoon te klein geworden. De kluit spoelen, verpotten en voortaan gieten met regenwater.

De plant komt niet opnieuw in bloei

Bij veel bloeiende planten is een koele rustperiode nodig om nieuwe bloemknoppen te vormen. De plant heeft dus waarschijnlijk te warm gestaan, en mogelijk ook te veel water of voeding gekregen.

Het blad wordt steeds lichter

Als het blad van je kamerplant steeds lichter groen wordt dan is het gietwater waarschijnlijk te kalkrijk. In leidingwater kan kalk zitten, gebruik daarom regenwater dat je zelf opvangt. Ook te weinig licht kan de oorzaak zijn.

Er zitten vlekken op het blad

Komen er gele of bruine vlekken op het blad dan kan te onregelmatig water geven de oorzaak zijn. Is er te veel licht dan kan het blad ook geel en daarna bruin verkleuren, het verbrandt door felle zonlicht. Scherm felle zonnestralen daarom af. Is het blad vooral langs de randen bruin geef dan wat meer voeding.

Het blad hangt slap

Een kamerplant heeft het te koud, of de potgrond is te droog. Het kan ook gaan om wortelrot als er te veel water onder in de pot blijft staan. Als het water geven een punt is, denk dan eens aan hydrocultuur of plantenbakken met een watervoorraad onderin.

Het blad gaat krullen

Krullend blad kan komen door te veel voedingsstoffen. Heb je misschien te veel kamerplantenmest gegeven? Haal de plant uit de pot en spoel de wortels schoon. Opnieuw in een pot planten met verse potgrond. Zeer droge grond kan ook de oorzaak zijn, dan de kluit dompelen. Kijk eens met een loep of er beestjes op het blad zitten.

Blad valt af

Te veel of te weinig water kan de oorzaak zijn. Het is handig een vochtmeter te gebruiken om beter te zien wanneer je moet gieten. Of een plant staat in de winter te warm. Door te weinig licht, verplaatsen naar een andere plek of een ziekte kan blad ook afvallen.

Bloemknoppen vallen af

Veel kamerplanten laten bloemknoppen vallen als ze gedraaid worden, dat komt bijvoorbeeld voor bij de Chinese roos (Hibiscus). Laat een bloeiende kamerplant daarom precies zo staan. Bloemknoppen kunnen ook afvallen als de wortelkluit te droog is, als de temperatuur te sterk schommelt of als je te weinig kamerplantenmest gegeven hebt.

Grote kamerplanten verpotten

Ook forse kamerplanten moeten af en toe verpot worden. Dat doe je best om de twee jaar. Het meest gunstige seizoen om te verpotten, is het voorjaar. Het liefst neem je een pot die 20% groter is, maar het is niet altijd mogelijk om elk jaar een grotere pot te gebruiken. Zo ga je te werk: haal de plant uit de pot en verwijder zoveel mogelijk van de oude aarde door die met je vingers voorzichtig los te maken. Knip maximaal een derde van de wortels af en knip de plant in dat geval ook wat terug. Zo wordt de wortelkluit kleiner en is er in dezelfde pot ruimte voor verse potgrond. Strooi onder in de pot een laagje verse potgrond, plaats de wortelkluit in het midden en vul rondom bij met potgrond. Strooi af met een laagje potgrond en geef ruim water. De potgrond moet onder de rand van de pot blijven zodat je makkelijk kunt gieten. Soms is het mogelijk om de wortelkluit in kleinere stukken te verdelen. Plant in dat geval slechts een deel terug.

Witte uitslag op de potgrond

Soms zie je na verloop van tijd dat de aarde waarin een kamerplant staat, wit wordt. Meestal ligt de oorzaak daarvan bij de kalk uit het gietwater. In dat geval kan het zijn dat ook de punten van de bladeren bruin kleuren. Zit er bij jou veel kalk in het kraanwater? Heb je met andere woorden hard water? Probeer dan eens met regenwater te gieten. Laat het regenwater wel eerst op kamertemperatuur komen. Ook kraanwater mag overigens niet te koud zijn. Ziet de witte uitslag er echt uit als schimmel, dan ligt de oorzaak mogelijk bij een te natte aarde. Laat de potgrond daarom tussen twee gietbeurten helemaal opdrogen en zorg dat het gietwater goed uit de pot kan lopen.

Er is te weinig licht voor mijn kamerplant

Wil je graag een mooie kamerplant op een plek die eigenlijk te donker is, zeker in de winter? Of is er helemaal geen licht, zoals in een badkamer? Een groeilamp kan dan een oplossing bieden. Deze speciale lamp bootst natuurlijk daglicht na en zorgt zo voor precies het juiste licht dat de plant nodig heeft om goed te kunnen groeien. De lamp kan tien tot maximaal zestien uur per dag branden. Omdat groeilampen van ledlampen zijn voorzien, is het stroomverbruik beperkt.

Mijn kamerplant hangt naar één kant over

Elke plant wil graag veel licht op zijn bladeren, daarom zullen de stengels naar het raam gaan groeien. Om te voorkomen dat je kamerplant naar één kant gaat overhangen en de andere kant kaal blijft, kun je de plant regelmatig draaien. Draai de pot niet meteen helemaal andersom, maar bijvoorbeeld één keer per week een klein stukje. Je kunt de plant eventueel ook dichter bij het raam zetten. Draai een kamerplant niet als hij bloemknoppen heeft.