De helleborus-plant – ook wel nieskruid genoemd – is een soort waar je erg veel lol aan beleefd. Zo is de helleborus een wintergroene vaste plant en kan hij dus het hele jaar in je tuin staan. De verschillende soorten kennen allemaal in een ander seizoen hun beste bloeitijd.

Helleborus
Groepjes Helleborus Foetidus fleuren de herfst- en wintertuin op.

Welke soorten helleborussen zijn er?

De helleborus-plant kent zo’n twintig verschillende soorten. De meeste helleborus-planten komen voor in de Balkan-landen. Hieronder lichten we drie van de bekendste kort uit:

  • Helleborus Orientallis: Lentekruid
    De naam zegt het al: lentekruid (Helleborus Orientallis) bloeit van januari tot en met april. Omdat het een vaste plant is, blijft het blad wel het hele jaar aan de steel hangen. Net als andere helleborus-soorten kun je ook deze het beste in de halfschaduw zetten. Op die manier komen de witte, lichte bloemen het meest tot hun recht.

 

  • Helleborus Niger: Kerstroos
    De kerstroos (Helleborus Niger) is een ware aanwinst voor in het na- en voorjaar. Deze bloem bloeit namelijk rond november en stopt pas in april. De plant kan in de grond, maar je kunt er ook binnen van genieten. Zolang de kerstroos maar in een grote pot staat en je ‘m voldoende water geeft.

 

  • Helleborus Foetidus: stinkend nieskruid
    Zodra je stinkend nieskruid (Helleborus Foetidus) aanraakt, ruiken je handen na een minder plezante geur. Doe dus je handschoenen aan, want het zou zonde zijn als je daarom deze helleborus niet plant in de tuin. Net als de kerstroos bloeit ‘ie goed in januari en februari.

Wat is de beste plek voor een helleborus?

Een helleborus kan je in een pot zetten maar ook in de vaste grond planten. Plant een helleborus niet naast een boom, want zo krijgt de plant te weinig zonlicht en vocht binnen in de zomer. Een betere plek is bijvoorbeeld in de schaduw van een boom of naast andere struiken.

Roze, dubbelgebloemde Helleborus Niger.

Kan de helleborus in de volle zon?

Het is niet aan te raden om een helleborus in de volle zon te zetten. Het blad droogt dan uit. In de ochtendzon kan de plant nog wel staan, dus tot een uur of 12 of 1 in de middag. Zet de plant dus niet op een plek waar ’s middags de volle zon op staat.

Enkelbloemige Helleborus.

Heeft een helleborus veel water nodig?

Een helleborus heeft niet ontzettend veel water nodig. De plant vindt het bijvoorbeeld niet prettig om in hele vochtige grond te staan. Geef regelmatig water om te voorkomen dat de bladeren uitdrogen. Zodra je ziet dat het blad droog is, weet je dat je snel weer de gieter moet pakken. Als het vriest hoef je geen water te geven. Zo krijgt de plant weer te veel vocht.

Kan een helleborus tegen de vorst?

Sommige helleborussen kunnen prima tegen de vorst. De kerstroos is zo’n voorbeeld. Het lijkt soms alsof de plant er niet tegen kan, omdat de bladeren in de vrieskou kunnen gaan hangen. Dat is echter geen probleem. Op deze manier overleeft de helleborus de winter juist wel.

Helleborus Orientalis.
helleborus
Geel gespikkelde helleborus.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

3.2/5 - (5)