Het roodborstje is een graag en veel geziene gast in onze tuin, zeker in de winter. De roodborst (Erithacus Rubecula) is namelijk nieuwsgierig en niet verlegen. Zingen doen zowel de mannetjes als de vrouwtjes. Wil je deze tuinvogel ook als gezellige, vaste gast verwelkomen? Check onze tips en help het roodborstje de winter door.

De bekende rode borst

De mooie oranjerode borst en keel van roodborstjes zijn herkenbaar. Bij het verdedigen van zijn territorium toont de roodborst deze extra aan zijn rivalen. Qua uiterlijk kun je niet zien of je een mannelijk of vrouwelijk roodborstje in de tuin hebt. Ze zijn – zelfs voor de vogeltjes zelf – nagenoeg niet te onderscheiden van elkaar. Jonge vogeltjes hebben nog geen rode borst maar een bruinachtige schutkleur. Gelukkig zijn de jongen goed te onderscheiden waardoor er geen territoriale gevechten uitbreken tussen volwassen en jonge dieren. Pas in de loop van hun eerste jaar kleurt de borst oranjerood.

Het roodborstje is nieuwsgierig en bezoekt in de winter graag je tuin voor voedsel – Natuur Buitenleven
Alleen in de broedtijd dulden roodborsten elkaars gezelschap.

Overwinteren of vertrekken

Wist je dat elke roodborst apart kiest wat hij doet als de winter aanbreekt? Sommige besluiten weg te trekken naar warmer oorden in het zuiden en andere overwinteren gewoon in Nederland. Per vogel kan dit per jaar verschillen, maar het zijn meestal mannetjes die overwinteren in ons land. Het kan dus zomaar zijn dat je vorige winter vaak een roodborstje in je tuin had, terwijl er dit jaar geen spoor te bekennen is van het beestje. Zij die ervoor kiezen om in Nederland te blijven, doen dat met een reden: in het voorjaar hebben zij de eerste keus voor een perfecte broedplek.

Het roodborstje is nieuwsgierig en bezoekt in de winter graag je tuin voor voedsel – Natuur Buitenleven
Roodborstjes eten het liefste van een vlak oppervlak zoals een voedertafel.

Stabiel aantal roodborsten

De roodborstjes die ervoor kiezen om in ons land de winter door te brengen, hebben het niet gemakkelijk. Er bestaat een kans dat ze verhongeren, omdat voedsel moeilijk te vinden is. Gelukkig hebben we in Nederland een stabiele populatie roodborsten en de soort herstelt zich snel als er bijvoorbeeld na een koude winter veel vogeltjes zijn gestorven.

Broedtijd van het roodborstje

Waar bomen zijn, leven roodborstjes. Liefst verblijven de tuinvogels in (stekelige) struikgewassen of een goede laag kruiden, want dan kunnen ze zich goed verschuilen. Ze maken hun nest namelijk op de grond of net erboven, bijvoorbeeld in een boomstronk, een heg, tussen klimplanten of tussen de wortels van een boom. Het ziet er rommelig uit en bestaat uit zachte materialen, zoals bladeren en grassen. Een nestkastje wordt zelden gebruikt door roodborstjes. Van april tot en met juli is het broedtijd waarbij het vrouwtje gemiddeld twee weken op de eieren zit. Een paar heeft twee legsels per seizoen met vijf tot zeven eieren per keer.

Het roodborstje is nieuwsgierig en bezoekt in de winter graag je tuin voor voedsel – Natuur Buitenleven
Ook broodkruimels gaan er ‘s winters goed in bij de roodborst.

Eten is schaars

In de winter is het koud en heeft de tuinvogel extra energie nodig om warm te blijven. Maar voedsel is schaars. Zijn favoriete kostje van kevers, slakken, bessen en wormen is in het winterseizoen nauwelijks te vinden. Dat is een van de redenen dat roodborsten vaak en dankbaar gebruikmaken van voedsel dat in tuinen wordt aangeboden, evenals koolmezen en pimpelmezen. Heb je een roodborstje gespot in de tuin of op je balkon? Mooi! De kans is wel klein dat je er twee tegelijk zult zien, want richting soortgenoten zijn de tuinvogels agressief. Indringers in hun territorium dulden ze niet.

Zowel mannetjes als vrouwtjes zingen graag het hoogste lied.

Roodborstje voeren in de winter

Je kunt de roodborst een handje helpen met de volgende tips.

  • Laat afgevallen bladeren en takken liggen; daar kruipen misschien nog insecten en spinnen in.
  • Roodborsten eten het liefst van de grond of van een voedertafel.
  • Bied zacht voedsel aan zoals zaden, droge havermout of rozijnen.
  • Ze zijn dol op gedroogde meelwormen. Let wel op dat ook andere vogels als eksters dit een lekker maal vinden.
  • Plant heesters met bessen die ze lekker vinden, zoals kardinaalsmuts of hulst.
  • Geef op vaste tijden voedsel, dan is de kans groot dat je de roodborst vaker te zien krijgt.

Wil je meer vogels helpen deze winter? Lees alles over vogels voeren in de winter en ga aan de slag!

4.3/5 - (14)