Een van de eerste cadeautjes uit de moestuin is rabarber. Tijd voor een lekker recept met rabarber dus! In dit recept: citroen, vanillesuiker en marsepein. Dé ingrediënten voor een heerlijke rabarber-makronentaart.  

Kuchen aus Deautschland

Rabarber is een heerlijke groente die een ietwat zure smaak heeft. Rauw, in een jam of als compote te eten en heerlijk te combineren met aardbeien. Een veelzijdige groente (het is echt geen fruit) dus, die zowel warm als koud gegeten kan worden. Doordat de stengels mooi heel blijven, kun je rabarber verwerken in een lekkere Duitse rabarber-makronentaart, of eigenlijk moeten we zeggen: Kuchen.

Rabarberstengels
Een van de eerste dingen die je kunt oogsten uit de moestuin is rabarber. Tijd voor een recept met rabarber!.

Dit heb je nodig voor het recept met rabarber

  • 175 gr bloem
  • 50 gr suiker
  • 1 zakje of schepje vanillesuiker
  • Beetje zout
  • Geraspte schil van 0,5 citroen
  • 1 ei 
  • 100 gr koude boter in blokjes
  • Beetje bloem

Voor de makronenvulling

  • 400 gr marsepein
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 1 tl geraspte citroenschil

Voor de rabarbervulling

  • 1 kg rabarberstengels in stukken van 4-5 cm
  • 125 ml witte wijn
  • 125 ml rode wijn
  • 100 grsuiker
  • beetje kaneel

Voor de garnering

  • 1 zakje rode taartglazuur
  • 250 ml rabarbersap
  • 30 gr suiker
  • Eventueel: geklopte slagroom, zonder suiker als een échte Duitse taart wil maken
Rabarber in moestuin
Rabarber is niet alleen heel lekker, het is ook nog een feestje om naar te kijken.

Zo maak je de taart

Voor de bodem zeef je de bloem in een mengkom en voeg je de (vanille)suiker, het zout, de citroenschil en het ei toe. Meng dit tot een dikke massa. Voeg nu de blokje boter toe en kneed dit tot een glad deeg en maak er een bal van. Bestuif deze bal met een beetje boem en zet dit ongeveer een uur in de koelkast. Meng voor de makronenvulling alle ingrediënten door elkaar en zet het afgedekt weg.

De rabarbervulling

Voor de rabarbervulling doe je de rode- en witte wijn, de suiker en het beetje kaneel in een grote pan en breng dit aan de kook. Voeg portie voor portie de rabarber toe en laat dit zachtjes doorkoken. Laat de rabarber zacht worden, maar niet uit elkaar laten vallen. Giet het af en vang het vocht op. Laat de rabarberstengels goed uitlekken.

De taart

Pak de bol deeg uit de koelkast, kneed even door en rol uit tot een lap ter grootte van een springvorm (circa 28 cm diameter). Bekleed de ingesmeerde bakvorm (eventueel bekleed met bakpapier) en bedek de bodem met het deeg. Prik met een vork meerdere malen in de deegbodem. Bak de bodem 15 min. in een voorverwarmde oven van 200 graden en laat daarna goed afkoelen.

Verwijder de rand van de springvorm en smeer de helft van het makronenmengsel gelijkmatig over de bodem uit. Doe de rand van de springvorm er weer omheen (ingevet) en doe de rest van het makronenmengsel in een spuitzak met kartelmond. Spuit toefjes langs de taartrand. Schuif de springvorm onderin de nog warme of voorverwarmde oven van 200 graden in 12-15 min. goudbruin. Even af laten koelen. Verdeel dan de stukjes rabarber gelijkmatig over de taart en maak het glazuur volgens de aanwijzing op de verpakking. Bestrijk alle stukjes rabarber met het glazuur en zet nog even weg in de koelkast. Serveer met een flinke dot slagroom en waan je op een Duits terras van een Konditorei.