Schaduwplanten houden van dat plekje in de tuin waar de zon nauwelijks komt. Het is de uitgelezen plek voor een weelderige schaduwborder. Zet hem vol met de mooiste bladplanten, verwilderingsbolletjes en schaduwminnende heesters. Gelukkig is er volop keuze uit bloeiende planten voor de schaduw.

Schaduwplanten houden van vocht

Veel schaduwplanten houden van een vochtig klimaat maar hebben wel enige zon nodig. Zorg er dus voor dat er zeker twee tot drie uur per dag zonlicht op de border valt. Staan er grote (oude) bomen in je tuin? Realiseer je dan dat deze flink veel vocht aan de tuin kunnen onttrekken. Soorten als berk en wilg staan hier om bekend. Voelt de aarde rond de stam droog aan, dan is dit waarschijnlijk geen goede plek voor een schaduwborder.  Tuinier je op droge (zand)grond, kom schaduwplanten dan tegemoet. Breng hier regelmatig een dikke compost- of mulchlaag aan. Zo voorkom je verdamping. Bovendien verbetert de compost de structuur van de tuinaarde. Zijn er lange, droge periodes, controleer dan regelmatig of de schaduwplanten het nog naar hun zin hebben. Geef indien nodig water.

Buitenleven zet tips op een rij voor het maken van een schaduwborder
Plant een mooie bloeiende boom aan om een schaduwborder te maken in je tuin, zoals deze judasboom (Cercis siliquastrum). Foto: iVerde

Snelgroeiende schaduwplanten

Voorkom onkruid in de schaduwborder met planttapijten Hoe sneller de bodem in het voorjaar dichtgroeit, hoe minder onkruid zich hier nestelt. Soorten als maagdenpalm (Vinca minor), zenegroen (Ajuga reptans) en kruipende smeerwortel (Symphytum grandiflorum) breien de border snel dicht. Op zoek naar een langbloeier? Een van de beste bodembedekkende tuingeraniums is de Macrorrhizum. Wissel de bodembedekkers af met planten die er met kleurrijke bloemen bovenuit steken, als Helleborus, longkruid (Pulmonaria) en pioenen. Vergeet niet om hier verwilderingsbolletjes te poten als sneeuwklokjes en lelietjes-der-dalen.

Buitenleven zet tips op een rij voor het maken van een schaduwborder
Schaduwplanten als smeerwortel (Symphytum grandiflorum) vormen snel dichte tapijtjes.
Foto: iVerde

Onderbeplanting

Geen schaduw in je tuin? Ga dan op zoek naar mooie heesters. Onder de nog transparante kronen van soorten als schijnhazelaar (Corylopsis pauciflora), stermagnolia (Magnolia stellata) en Japanse esdoorns (Acer) kun je een mooi schaduwklimaatje maken. Als je kiest voor naaktbloeiers als toverhazelaar (Hamamelis), judasboom (Cercis siliquastrum) en kornoeljes (Cornus) geniet je van bloemen op verschillende lagen. Tip: kijk uit naar mooie meerstammige exemplaren, die zorgen voor een mooie structuur en spannende doorkijkjes. Bestaande heesters als rododendron, maar ook coniferen kun je ook proberen op te snoeien. Op die manier kun je rond de stammen ook een leuke schaduwborder aanleggen.

Buitenleven zet tips op een rij voor het maken van een schaduwborder
Met bijzondere blad- en bloemvormen als van tranend hartje (Dicentra spectabilis ‘Alba’) creëer je spanning in de schaduwborder. Foto: iVerde

Groen, groener, groenst

Een schaduwborder maak je levendig met bloeiende planten, maar ook door te spelen met verschillende bladstructuren. Het geveerde blad van verschillende varens naast de ronde bladeren van hosta of de gemarmerde Italiaanse aronskelk. Het decoratieve voetblad (Podophyllum hexandrum) naast de gebogen takken van tranend hartje (Dicentra spectabilis) en salomonszegel (Polygonatum). Weef er luchtige grassen tussendoor die van een schaduwrijke standplaats houden, als zegge (Carex morrowii ‘Ice Dance’) en veldbies (Luzula nivea). Als je plantgroepen ook afwisselt in hoogte, komt de border nog meer tot leven. Mooie grote schaduwplanten zijn bijvoorbeeld schout-bij-nacht (Rodgersia aesculifolia) en geitenbaard (Aruncus dioicus).

Buitenleven zet tips op een rij voor het maken van een schaduwborder
Met zilverbladige planten als Japanse regenboogvaren (Athyrium niponicum ‘Metallicum’) vangt de schaduwborder extra licht. Foto: iVerde

Lichtpuntjes in de border

Zet jouw schaduwborder in de spotlights met planten die wit bloeien of een witte bladtekening hebben. Ook zilverbladigen vangen het zonlicht en trekken daardoor de aandacht. Op die manier worden het lichtpuntjes in de tuin. Mooi is bijvoorbeeld het blad van Kaukasisch vergeet-me-nietje (Brunnera macrophylla), de zilvergrijze Japanse regenboogvaren (Athyrium niponicum ‘Metallicum’), het zilverbladige longkruid (Pulmonaria ‘Majesté’) en purperklokje (Heuchera ‘Silver Scrolls’). Fraaie bloeiers zijn onder meer Zeeuws knoopje (Astrantia major ‘Alba’) en laatbloeier zilverkaars (Actaea ‘White Pearl’).

Schaduwborders trekken bijen en hommels aan. Wil je nog meer doen voor de bijen in jouw tuin? Lees dan hier verder over bloembollen voor bijen.