Een tijdje geleden zat Niels Aalders, dé snoeiexpert van Husqvarna, klaar om al jouw snoeivragen te beantwoorden tijdens een live vraag- en antwoordsessie in samenwerking met Buitenleven. Gemist? De meest gestelde vragen – én antwoorden natuurlijk – lees je hier.

Waarom snoeien we eigenlijk?

“Goede vraag, want voor de boom of struik is het niet eens nodig. Deze groeit het liefst vrijuit natuurlijk, dus we snoeien omdat wij dat willen. Bijvoorbeeld omdat we de boom willen begeleiden, voor de veiligheid of gewoon omdat het mooier is of omdat de boom te groot is voor de locatie.”

Wanneer kun je het best snoeien?

“Dit ligt aan de boom of struik. Als deze in het blad zit, van voorjaar tot begin herfst. Dan is de boom actief en heeft hij energie om de snoeiwonden te gerstellen. Van de herfst tot het voorjaar als het blad uitloopt, is rusttijd. Steenvruchten zijn een verhaal apart, ze zijn gevoelig voor infectie van de snoeiwond (loodglans). In de zomer tussen bloei en pluk of net na de pluk zijn ze minder vatbaar hiervoor. Dus dan is de beste tijd om steenvruchten te snoeien. Dat geldt ook voor de abc-bomen (Acer, Betula, Carpinus), de druif en de walnoot. Snoei je deze tussen december en de bladuitloop, heb je grote kans dat de wond gaat bloeden. De sapstroom is dan al op gang namelijk. Deze vloeit normaal naar het blad, maar omdat er nog geen blad aanzit ‘bloedt’ de wond.”

Kersenboom in de tuin
Bomen met steenvruchten snoei je weer anders dan andere fruitbomen.

En hoe zit het met fruitbomen?

“Het is heel praktisch om in het vroege voorjaar te snoeien, zo rond februari en begin maart heb je een goed overzicht van welke takken weg kunnen. Tussen bloei en pluk is de beste tijd om takken weg te halen. Het enige nadeel hiervan is dat je fruit kunt beschadigen. Wil je dit niet, kan het ook net na de pluk. Kersen-, pruimen-, abrikozen- en perzikbomen kun je het best zo min mogelijk aan doen. Hooguit begeleiden, zodat de boom niet te groot wordt.“

Mijn boom is veel te groot voor mijn tuin. En nu?

‘’Zodra een boom of struik te groot geworden is, ben je eigenlijk al veel te laat met snoeien. Als je vanaf het begin de boom goed begeleidt, hoef je nooit drastisch te snoeien. Ben je te laat, zijn er twee oplossingen. Je zou de boom of struik kunnen verwijderen, tenzij je hiervoor een vergunning nodig hebt. Dit kun je controleren bij de gemeente. Dan kun je daarna een nieuwe soort kiezen die kleiner blijft of de boom beter begeleiden zodat hij niet te groot wordt. Zwaar innemen kan ook een oplossing zijn. Als je dit over een aantal jaar verspreid, is dat nog de beste oplossing. Het is wel iets meer werk. Heb je bijvoorbeeld een magnolia in een kleine stadstuin, kun je blijven snoeien. Want zodra je gesnoeid hebt, denkt de boom: groeien! Dus je blijft bezig. Snoei in het geval van een te grote boom zeker de overlast veroorzakende takken weg. En blijf dit doen elke keer. Snoeien, snoeien, snoeien dus.”

Eigenlijk is snoeien niet per se nodig, maar we doen het vooral om mooie vormen te maken in bomen en struiken.

Klopt het gezegde na snoei komt bloei?

“Meestal klopt dit gezegde wel, alleen gaat het dan om reactiehout. Niet per se om vruchten. Na het (meestal te fanatiek) snoeien, groeien er snel weer takken aan de boom of struik. De boom of struik probeert zo snel mogelijk de verloren bladmassa weer aan te groeien. Pruimenbomen zijn een goed voorbeeld van bomen die dit doen.”

Kun je snoeien verpesten?

“Ja dat kan zeker. Nomen en struiken die een verminderde conditie hebben, zouden de snoei niet kunnen overleven of infectieziektes krijgen waardoor ze afsterven. Sommige struiken of traag groeiende bomen kun je onherstelbaar beschadigen. Dan krijg je gaten in de kroonvorm, waardoor de boom of struik een minder mooie vorm krijgt.”

Wat moet je écht niet doen met snoeien?

“Werken met bot gereedschap. Dit leidt tot vermoeidheid bij de snoeier en het beschadigen van het gewas. Daarnaast heb ik veel gevallen gezien waarbij mensen op gammele trappen staan of in een boom klimmen om te snoeien, dit is natuurlijk erg gevaarlijk. Vaak komt dit omdat mensen te snel willen werken. Je tijd nemen is dus ook erg belangrijk, zeker als je met scherp gereedschap werkt. Schroom vooral niet om een professional in te schakelen als de boom net te hoog is of het klusje net te lastig.”

zak met snoeiafval
De takjes kun je verzamelen om er takkenrillen van te maken. Zo hebben kleine diertjes een plek om te schuilen.

Wat kan ik het best doen met mijn snoeiafval?

“Naar het stort brengen is het makkelijks. Maar als je een grotere tuin hebt kun je er ook takrillen of muurtjes van maken waar egels, vogels en insecten een huisje kunnen bouwen. Grote takken kun je in gelijke delen zagen, gaatjes erin boren en opstapelen, hier komen muurbijtjes op af. Als je heel veel takken hebt, kun je deze versnipperen en in de border gebruiken of een looppad ervan maken.”

Heb je nog een ultieme snoeitip?

“Snoei altijd haaks op de tak. Hoe kleiner de wond, hoe sneller de tak herstelt. Het liefst net na de takkraag, dat is een kleine verdikking op de tak. Dus niet recht op de stam, zo hebben infectieziektes meer kans. En gebruik altijd goed en scherp gereedschap en let op de veiligheid. Als je takken dikker dan tien centimeter gaat snoeien, heb je al snel een kettingzaag nodig. Voor het snoeien met een kettingzaag heb je beschermende kleding nodig. Laat je – bijvoorbeeld bij een Husqvarnadealer –  hierover informeren, voordat je aan de slag gaat met groot gereedschap.”

Bekijk hier een korte impressie van de vraag- en antwoordsessie. Ben je er de volgende keer ook bij?

http://youtube.com/watch?v=DaJKoFZsA7s

 

Review deze post