Water in je tuin of op je terras verrijkt jouw persoonlijke natuurplekje. Het vormt een mooie variatie en trekt allerlei soorten waterdieren aan die je anders nauwelijks voorbij ziet komen. Denk aan kikkers, salamanders, waterjuffers, libellen en sommige vogels. Waar je ook woont, met een zelf gecreëerde waterpartij met de juiste waterplanten, weten ze je tuin te vinden en zullen dankbaar zijn voor dit stukje leefgebied en verkoeling.
Drijvende waterplanten in een schaal
Ben je bang voor een verbouwing? Dat hoeft niet. Een kuil graven voor een vijver is niet direct nodig. Ook kleine plaatsen met water kunnen een groot verschil maken en geven je toegang tot een scala aan mooie waterplanten en waterdieren. In een schaal of kuip zet je bijvoorbeeld drijvende varianten als kikkerbeet (Hydrocharis morsus-ranae) of watersla (Pistia). Weinig moeite, veel plezier. Zeker wanneer de kikkerbeet in de zomer met witte bloemetjes gaat bloeien, wordt je mini vijver een feest.
Regenton met waterlelies
Mag het wel wat uitgebreider, dan kun je in een regenton een watercultuur bouwen met verschillende niveaus. Creëer door stenen te stapelen verschillende dieptes, zodat uiteenlopende soorten waterplanten in je kleine vijver kunnen groeien. Waterlelie (Nymphaea) is een aanrader om wat dieper te plaatsen. Deze plant bestaat in vele soorten en maten, van minilelie tot een met grote, opvallende bloemen, verkrijgbaar in allerlei kleuren. Tip: kijk goed op het kaartje welke soort je te pakken hebt, zodat dit past bij het niveau waarop je de waterlelie of andere waterplant gaat plaatsen. Op de kaartjes van waterplanten staat duidelijk aangegeven voor welke diepte de plant bedoeld is.
Brede bacopa bloeit paars (l), waterviolier zacht roze (r).
Waterplanten voor een zelfgemaakte vijver
Zowel in vijvers als in kleinere waterwerelden dragen zuurstofplanten bij aan de balans. Hoornblad (Ceratophyllum) en aarvederkruid (Myriophyllum spicatum) zijn welbekende soorten die dit doel goed dienen en met hun structuur een mooie groene aanvulling vormen op het geheel. Ben je dol op bloemen? Brede bacopa (Bacopa caroliniana) en waterviolier (Hottonia palustris) vallen ook onder de zuurstofplanten en vormen lila of lichtroze bloemetjes voor een zacht beeld. Zet deze bijvoorbeeld in een grote teil samen met andere waterplanten. Je kunt ze zowel dieper (tot 60 cm) als ondiep plaatsen. Als je kleine waterdieren toegang wilt geven tot jouw nieuwe oase, zorg dan voor een goede entree. Bijvoorbeeld door stenen te stapelen waar ze op kunnen klimmen.
Graaf een bak met waterplanten in
Een bak ingraven in de grond is een idee voor wie wat meer ruimte en tijd heeft. Door de bak in de grond te plaatsen, verklein je de kans dat het water in de winter bevriest. Ook geeft het rondkruipende waterdieren een makkelijke, aantrekkelijke toegang tot het poeltje. Plaats je waterpartij altijd half in de schaduw, zodat opwarming door de zon niet de overhand krijgt. Dotterbloem (Caltha) is een boterbloemachtige aanrader die zo’n 40 cm hoog wordt en op ondiepe stukken tot 15 cm diepte kan worden geplaatst. De plant bloeit in het voorjaar, maar soms doet hij het nog een keer over in augustus-september.
Winterharde waterplant voor de vijver
Wie toch besluit een (kleine) vijver aan te leggen in de tuin, heeft keuze uit vele soorten waterplanten. Een suggestie voor wie houdt van stijlvol en strak, is vijverfavoriet holpijp (Equisetum fluviatile). Met zijn rechte stengels en keurige zwarte streepjes straalt deze waterplant rust en minimalisme uit. Holpijp kan dieper in het water staan, van vlak onder het wateroppervlak tot op ongeveer 40 cm diepte. Boven water zal hij de hoogte ingaan, tot ongeveer 80 cm. Deze waterplant is een mooie aanvulling en bovendien zorgt de bossige structuur er door de plaatselijke verkoeling voor dat het water niet te warm wordt. Mooi voor sommige waterdieren. Is het ‘s winters koud en grijs? Ook dan staan de stengels van je winterharde holpijp er nog groen bij. Een fijn vooruitzicht voor wie dan graag nog een beetje mijmert over de zomer.
Overweeg je om vissen in je zelfgemaakte vijver te plaatsen? Lees dan de tips voor vissen in je vijver voordat je aan de slag gaat.