Zie je op tegen kale plekken en bruine struiken in je tuin deze winter? Er zijn mogelijkheden dit te veranderen, want er zijn wel degelijk bloemen en planten die ’s winters de tuin nog wat kleur geven. Een paar handige adviezen om winterbloeiers naar je tuin te halen.

Zo begin je in je tuin

Het kiezen voor winterbloeiers begint al als je een tuin gaat aanleggen. Maak eerst een lijstje met de bloeiperiodes van bloemen en planten die je wilt gebruiken. Heb je al een tuin en wil je ook in de winter genieten van kleur als je naar buiten kijkt, kies dan goed zichtbare plekken. Dan heb je altijd een eyecatcher. Als je dan ook nog vormen en kleuren combineert, krijg je een mooi contrast in je tuin.
“Mocht je nu nog geen winterbloeiende planten voor de winter hebben staan, stap dan je tuin in en kijk waar je iets zou willen”, tipt Lieuwe Westra van Tuinkeur. “Hoe hoog mag iets zijn? Hoe groot mag het worden? Ga hiermee naar een tuincentrum en laat je adviseren.”

Roze winterheide, Erica carnea.

Roze winterheide, Erica carnea.

Geschikte winterbloeiers

Iedereen kent hazelaars, bomen of hoge struiken. Zo heb je de toverhazelaar en de kronkelhazelaar met zijn bizarre takken. De diverse soorten en rassen bloeien met gele katjes die lijken op kattenstaartjes; ze bengelen in de wind en geven wolken stuifmeel af. Ze zijn geschikt voor een normale, een beetje, vochtige tuingrond.
Ook de kerstroos is een mooie winterbloeier die tot acht centimeter hoog wordt en ook in de sneeuw kan bloeien. De bloem wordt vaak gebruikt in kerststukjes, maar in de tuin kan het een prooi voor slakken worden. Dus wapen je hiertegen.
Ook winterviolen zie je veel, want ze bloeien in (zachte) winters gewoon door. Andere winterbloeiers zijn winterheide (diverse soorten Erica met rode, roze, witte, paars en lila bloemkleuren), Japanse kers en sneeuwbal. Die laatste is ook geschikt voor de pot.

Winterjasmijn

De winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) heeft een lange bloeitijd. Van december tot april kun je genieten van een overvloed aan kleine gele bloempjes. Na de bloei verschijnen de donkergroene ovale blaadjes. De plant is niet veeleisend, maar heeft wel wat ondersteuning nodig. Laat winterjasmijnbijvoorbeeld door een klimhortensia groeien. De soepele twijgen doen het ook goed tegen een muur, waar hij ongeveer 3 m hoog kan worden.

  •  Zowel zon- als schaduwplek
  • Voorkeur voor kalkarme grond
  •  Snoeien na de bloei

Winterjasmijn

Tips voor winterbloeiers in pot

  • Kies voor een pot met een afwateringsgat of maak dat zelf in de bodem
  • Vul de pot met tuinplantengrond en hydrokorrels
  • Zet je winterbloeier zo veel mogelijk uit de wind, want dan komen er meer bloemen aan
  • Zet de pot op potvoetjes of op een plank, dat voorkomt scheuren als bevroren water uitzet
  • Pak bij strenge vorst de pot in met winterafdekvlies
Review deze post