De gevolgen van de tropische zomer van 2018 zijn nog altijd zichtbaar in de natuur én de tuin. Het is niet ondenkbaar dat ons vaker droge zomers te wachten staan. Deze tips helpen je om uitdroging van tuinaarde en droogte in de tuin te voorkomen. Bovendien ga je zo waterverspilling tegen.
1. Breek de wind
Als de wind vrij spel heeft op warme dagen, droogt de aarde in je borders sneller uit en verdampen planten meer vocht. Maak daarom windkeringen in je tuin door het aanplanten van hagen en bomen op strategische plekken. Ze zorgen bovendien voor schaduw. Haagplanten die wel tegen een stootje kunnen én warmte en droogte verdragen zijn bijvoorbeeld beukenhaag (Fagus sylvatica), olijfwilg (Elaeagnus xebbingei) en steenlinde (Phillyrea angustifolia). Weinig ruimte? Plaats verticale schermen van bijvoorbeeld wilgentenen en laat er klimplanten tegenaan groeien.
2. Plant bodembedekkers
Een goede manier om droogte in de tuin tegen te gaan is het voorkomen van open zwarte aarde. Dat doe je door bodembedekkers in te zetten, dan heb je minder droge grond als het langdurig warm is. Deze groene parasolletjes voorkomen dat aarde snel uitdroogt. Veel bodembedekkers houden van een schaduwrijke plek en die beschutting krijgen ze vaak ook wel onder de hoge planten en struiken. Is jouw tuin nog in ontwikkeling, kies dan voor taaie soorten als kruiptijm (Thymus serpyllum), stekelnootje (Acaena buchananii), smeerwortel (Symphytum grandiflorum) of kruipende vlambloem (Phlox subulata).
3. Zet kiezels en schelpen in
4. Blijf mulchen
Blijf mulchen tegen droogte in de tuin, ook in de zomer. Strooi dikke lagen organisch materiaal als fijngeknipt tuinafval tussen de planten. Het houdt vocht vast en vormt een beschermend dekentje voor de tuinaarde. Eronder stimuleert de laag bovendien het bodemleven; dankzij wormen en andere dieren die het materiaal verteren, blijft de aarde luchtig.
5. Gebruik vliesdoek tegen droogte in de tuin
Breekt er een periode van droogte aan, dek je moestuinbedden of kwetsbare zaailingen dan af met vliesdoek. Hiermee bescherm je ze tegen de brandende zon en voorkom je dat de aarde uitdroogt. Of gebruik het doek juist ’s nachts: het doek zuigt dauwdruppels op en geeft dat vervolgens af aan de planten. Dat scheelt water geven!
6. Dompel nieuwe planten onder
Verplaats potten naar de schaduw zodat ze minder snel uitdrogen en geef ze om die reden ook ’s avonds water. Beperk het water geven in de border om te voorkomen dat planten ‘lui’ worden. Ga je nog zaaien of nieuwe planten aanplanten? Giet dan water in het plantgat en niet bovenop de aarde, want daar verdampt het snel. Dompel de kluit van de plant bovendien even goed onder in een emmer water. Voor het zaaien giet je een beetje water in de zaaisleuven. Druk de zaadjes in de vochtige aarde en dek ze af met vochtige aarde. Bekijk ter inspiratie vijf prachtige gele bloemen die van zon en droogte houden.
7. Schoffel en spit niet
Laat de bodem in tijden van droogte zoveel mogelijk met rust. Door veel te schoffelen en spitten, zeker op warme dagen, stimuleer je de verdamping. Eigenlijk valt of staat alles met een goed bodemklimaat in de tuin; op schrale zandgrond krijg je sneller droogteproblemen dan op luchtige löss. Blijf zandgrond daarom steeds verrijken met gulle giften compost. De bovenlaag van kleigrond kan in de zomer ook snel uitdrogen en grote scheuren vertonen. Vaak kunnen de planten hun water dan nog van diep halen. Met compost houd je ook op de klei de aarde koel.