Steeds meer tuiniers laten de hokjescultuur in de tuin los. Bloeiende sierplanten mogen de moestuin opvrolijken en mooie groenten sieren de borders. Deze vijf moesplanten stelen de show in de sierborder.

 

Tekst Mirjam Enzerink

 

 

 

 

 

 

 

1. Paarse boerenkool

De groene boerenkool (Brassica oleracea) heeft met ‘Scarlet’ en ‘Roter Grünkohl’ enkele populaire paarse broertjes. Hun kleur verdwijnt als je ze kookt. Dus alle reden om er in de tuin extra lang van te genieten. Geef de kool een plekje tussen de bonte dahlia’s of combineer hem met rode, blauwe of gele bloemen voor vuurwerk in de tuin. Als je de kool niet oogst in de winter, schiet hij in de lente prachtig geel in bloei.

Foto iVerde.
Paarse bloemkool
Paarse bloemkool.

2. Paarse basilicum

Basilicum is geen makkelijk kruid in de volle grond. Maar de paarse variëteit Ocimum basilicum ‘Purpureum’ is een uitzondering. De lange ranken bloeien met kleine lila bloemetjes waar insecten dol op zijn. Er zijn verschillende cultivars in omloop. Mooi in combinatie met andere zonaanbidders als Salvia, kattenkruid (Nepeta) en dropplant (Agastache). De plant overleeft de winter niet, maar je kunt hem wel binnen proberen over te houden óf stekken.

Foto Pexels.
Hyacintboon
Hyacintboon
Foto Unsplash

3. Hyacintboon

Met klimconstructies à la bonenstaken geef je hoogte en structuur aan de sierborder. Decoratief en kleurrijk is hyacintboon (Lablab purpureus). Met zijn lange ranken en knalroze bloesem zorgt hij al vroeg voor vrolijkheid. De paarse peulen zijn al net zo decoratief. Eten vraagt wat aandacht vanwege de licht toxische eigenschap. Gewoon laten rijpen voor het zaad is een goed alternatief.

kardoen
Kardoen

4. Kardoen

Kardoen (Cynara cardunculus) lijkt op zijn bekende neef, de artisjok, maar wordt een stuk hoger. Ook de bloemen lijken op elkaar, hoewel de knoppen van kardoen vaak een stuk groter zijn. Mooi in een prairieachtige border naast venkel en ijzerhard. De (gesloten) bloemknoppen zijn taaier dan die van artisjok, de stengels en het blad zijn ook eetbaar. Het gewas is makkelijk te telen en zaait zich ook uit.

Foto iVerde
Appelwortel
Appelwortel

5. Appelwortel

Heb je ruimte over in je border? Dan is een snelle groeier én hoge bloeier als appelwortel of yacon (Smallanthus sonchifolius) een uitkomst. Het gewas krijgt op de top gele, zonnebloemachtige bloemen. In november kun je de stengels afknippen en de ondergrondse knollen zo uit het vuistje eten. Een zoete verrassing!

Deel dit bericht

Meer inspiraie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.7/5 - (29)