Kerstbomen zijn heus niet alleen leuk in de woonkamer tijdens de feestdagen. Er zijn verschillende soorten die hartstikke mooi staan in de tuin. Naast de welbekende Nordmann- en fijnspar tipt Buitenleven ook nog vijf andere soorten. Welke kies jij?
In de Abies koreana ‘Silberlocke’ hangen prachtige blauwgetinte kegels.
1. Compacte Koreaan
Koreaanse zilverspar (Abies koreana) heeft blauwgroene zachte naalden die in sommige varianten aan de onderkant zilverig wit gestreept zijn. Het is een zeer langzamge groeier. ‘Gait’ groeit compact, na tien jaar is hij slechts 1,5 m. ‘Silberlocke’ (ook 1,5 m na tien jaar) draagt veel prachtige blauwgetinte kegels.
De Nordmannspar is een populaire kerstboom, omdat hij zijn zachte naalden niet snel verliest.
2. Zeer geliefde kerstboom
Van alle soorten kerstbomen is de Nordmannspar (Abies nordmanniana) een heel geliefde in huis, omdat zijn donkergroene naalden minder snel uitvallen. Hij staat ook wel bekend onder de naam Kaukasische zilverspar. De boom werd in Europa geïntroduceerd door een Finse bioloog met de naam Alexander von Nordmann. Hij kan tot 20 m hoog worden. Voor de tuin is de dwergvorm ‘Dobrichovice’ geschikt (na 10 jaar 50 cm). Leuk weetje: de Nordmann komt van oorsprong uit de het gebied rond de Zwarte Zee.
De Nobilis spar heeft recht opstaande kegels.
3. Blauwgroene naalden van de Nobilis spar
Nobilis spar (Abies procera) heeft recht opstaande kegels en blauwgroene naalden. Bij ‘Glauca’ (na 10 jaar 7,5 m) zijn de naalden extra mooi grijsblauw en heeft prachtige rozerode bloemknoppen. De takken groeien tot aan de top redelijk dicht op elkaar.
Zoals de naam al verklapt, heeft fijnspar dunnere naalden.
4. Meest aangeboden soort kerstboom
Fijnspar (Picea abies) heeft fijne donkergroene naalden, gladde bruine knoppen en lange, cilindervormige kegels. Van alle soorten kerstbomen is de fijnspar de meest aangeboden kerstboom. Deze kan in het bos wel 50 m hoog worden! Kies in de tuin liever voor ‘Acrocona’ (onregelmatig groeiend, 1,5 m), ‘Ohlendorffii’ (kegelvormig, 1,25 m) of ‘Remontii’ (kegelvormig, 2 m).
De jonge kegels van de Servische spar.
5. Tot dertig meter hoog
De Servische spar (Picea omorika) heeft korte, brede naalden die eerst lichtgroen zijn en als ze ouder worden donkerblauwgroen kleuren. Logischerwijs komt hij van nature voor in het grensgebied van Servië en Bosnië. De boom heeft langwerpige, eivormige kegels. De gewone soort kan tot 30 m hoog worden. Voor de tuin is ‘Nana’ geschikt (na 10 jaar 1,5 m).
De blauwspar (Picea Pungens) in een park.
6. Regelmatige groeier
Blauwspar (Picea pungens) is opvallend door de blauwgroene naalden en de fraaie vorm. De variant ‘Blue Diamond’ is extra grijsblauw en de variant ‘Erich Frahm’ is mooi blauwgroen, groeiend met een regelmatige vorm. Picea pungens ‘Iseli Fastigiate’ groeit smal zuilvormig. ‘The Blues’ is, zoals de naam al een beetje verklapt, een treurvorm. Allemaal zijn ze na 10 jaar 2-3 m hoog.
Pinus parviflora ‘Glauca’.
7. Niet veel aangeboden als kerstboom
Soorten van de den en pijnboom (Pinus) worden niet veel aangeboden als kerstbomen, maar staan wel prachtig in de tuin. Voor de tuin zijn Pinus cembra ‘Compacta Glauca’ (na 10 jaar 2 m) en Pinus parviflora ‘Tempelhof’ (6-20 m) erg mooi.
Heb je tips nodig om je kerstboom te verzorgen? Of wil je hem herplanten? Lees dan snel ons artikel!