De boomklever heeft een speciaal talent: de vogel kan zowel omhoog als omlaag lopen over een boomstam. Dit is een grappig gezicht en ook heel bijzonder, want geen enkele andere vogel in Nederland doet dit zo. Boomklevers zijn niet zeldzaam. Verwonder je over dit interessante vogeltje en zijn vrolijke uiterlijk.

Boomkruipers zijn bruin van kleur en goed gecamoufleerd.

De zwarte streep van de boomklever is kenmerkend.

Boomklever of boomkruiper? Let op het uiterlijk

De namen lijken op elkaar en ze lopen allebei verticaal omhoog: de boomkruiper en de boomklever. Maar welk uiterlijk pas nu bij welke vogel? Het lichaam van de boomklever (Sitta europaea) ziet er gedrongen uit, zijn kop zit namelijk heel dicht op zijn lichaam. Het beestje heeft een opvallend verenkleed: een oranjegele borst, blauwgrijze vleugels en rug, witte kin en een zwarte streep over zijn ogen, net als Zorro. Die streep loopt over in de snavel, die dun en spits is. Zijn poten zijn kort, maar hij heeft lange tenen en nagels om zich vast te klemmen aan de boombast. Ook de staart van de boomklever is kort, zo kan hij optimaal klimmen en dalen. Een boomkruiper ziet er heel anders uit en heeft een bruin met wit verenkleed. Deze vogel kan zich ook niet zo over een boom bewegen als de boomklever, dit doet hij meer in een spiraal van beneden naar boven. Eenmaal boven aangekomen vliegt de boomkruiper naar een volgende boom. Ezelsbruggetje: een boomkRUIper is bRUIn.

Ondersteboven lopen is geen enkel probleem voor deze acrobaat.

Is de boomklever zeldzaam?

Nee. De boomklever valt niet zo op en lijkt daarom zeldzaam, maar het gaat juist erg goed met de acrobatische vogel. Sinds 1975 is de verspreiding veel ruimer en is de broedpopulatie verdubbeld. Je spot boomklevers meestal op oude loofbomen in bosrijke streken en zelfs in begroeide parken van grote steden. Heel soms tref je ze in een naaldbos. Door hun ruime verspreiding zijn ze steeds minder zeldzaam, maar het blijft bijzonder de vogeltjes te zien klimmen en hupsen over een boomstam. Jonge boomklevers maken soms omzwervingen over enkele tientallen kilometers nadat ze zijn uitgevlogen. Dit is de reden dat je in de nazomer of de vroege herfst soms exemplaren ziet op plekken waar je ze niet verwacht. Wanneer ze eenmaal een fijne woonplek hebben gevonden, blijven ze daar meestal. Boomklevers zijn namelijk bijzonder honkvast.

In het najaar is de boomklever druk met een voorraadje voedsel aanleggen.

Wat eet een boomklever?

De boomklever eet voornamelijk insecten die hij uit de bast van bomen haalt. Dit is de reden dat hij met zijn kop naar beneden omlaag klimt in bomen. In de winter vult de vogel zijn dieet aan met noten en zaden. Dit betekent dat hij ook op bezoek kan komen in de tuin als je ’s winters vogelvoer strooit of in een voederhuisje legt. Leuk weetje: de boomklever hamstert. In het najaar legt hij vast een wintervoorraadje zaden en noten aan op verschillende verstopplaatsen. Misschien is dat de reden de boomklever in het Engels nuthatch heet.

Een verlaten nest van een specht wordt vaak hergebruikt door boomklevers.

Dichtgemetseld nest in de boom of een nestkast

Een boomklever bouwt bijna altijd een nest in een boomholte. Soms is dit een oud nest van een specht. Binnenin bekleedt de vogel zijn nest met droge bladeren en houtschilfers. De ingang wordt doorgaans door het vrouwtje dichtgemetseld met een mengsel van modder en speeksel. Die gedroogde modder wordt heel hard en verhindert dat grotere vogels het hol binnendringen. Wil je de boomklever wat vaker zien? Als je een boom in de buurt hebt, kun je hem naar de tuin lokken met een nestkast. Er zijn zelfs speciale nestkasten voor de boomklever in omloop. Deze hebben een ingang aan de zijkant en een vloerrooster. Soms hebben deze speciale nestkastjes een driehoekige vorm.

Gek op vogels? Lees hoe je meer vogels naar je tuin lokt.

4.5/5 - (4)