In de Nederlandse vogelwereld is er één opvallende acrobaat: de boomklever. Deze behendige vogel vertoont een uniek talent door zowel omhoog als omlaag over een boomstam te lopen, een gezicht dat zowel grappig als bijzonder is. Bewonder dit interessante vogeltje met zijn vrolijke uiterlijk en ontdek de verschillen tussen de boomklever en zijn “naamgenoot”, de boomkruiper.

Boomklever of boomkruiper?

Hoewel de namen van de boomklever en boomkruiper op elkaar lijken en ze beide verticaal langs bomen bewegen, zijn er duidelijke verschillen in uiterlijk. De boomklever (Sitta europaea) heeft een gedrongen lichaam met een opvallend verenkleed: een oranjegele borst, blauwgrijze vleugels en rug, een witte kin en een kenmerkende zwarte streep over de ogen, vergelijkbaar met Zorro. Deze streep loopt door naar de dunne en spitse snavel. De poten van de boomklever zijn kort maar voorzien van lange tenen en nagels, perfect om zich vast te klampen aan boombasten. De staart van de boomklever is kort, waardoor hij optimaal kan klimmen en dalen. Aan de andere kant heeft de boomkruiper een bruin met wit verenkleed en beweegt zich meer in een spiraal van beneden naar boven. Een handig ezelsbruggetje: een boomkruiper is bruin.

boomkruiper
Boomkruipers zijn bruin van kleur en goed gecamoufleerd.
Boomklever
Ondersteboven lopen is geen enkel probleem voor deze acrobaat.

Is de boomklever zeldzaam?

Hoewel de boomklever niet direct opvalt, gaat het erg goed met deze acrobatische vogel. Sinds 1975 is hun verspreiding toegenomen, en de broedpopulatie is verdubbeld. Je kunt boomklevers vaak spotten op oude loofbomen in bosrijke gebieden, zelfs in begroeide parken van grote steden. Hoewel ze meestal in loofbossen te vinden zijn, kun je ze af en toe aantreffen in naaldbossen. Door hun ruime verspreiding worden ze alsmaar minder zeldzaam, maar het blijft bijzonder om deze vogels te zien klauteren over een boomstam. Jonge boomklevers maken soms zwervende tochten over tientallen kilometers nadat ze zijn uitgevlogen. Dit verklaart waarom je ze in de nazomer of vroege herfst op onverwachte plekken kunt tegenkomen. Eenmaal een fijne woonplek gevonden, zijn boomklevers echter bijzonder honkvast.

Menu van de boomklever

Wat staat er op het menu van de boomklever? Voornamelijk insecten die ze uit boombasten halen door met hun kop naar beneden te klimmen. In de winter voegen ze noten en zaden aan hun dieet toe, wat betekent dat ze ook naar tuinen komen als er vogelvoer wordt gestrooid. Een interessant feitje: de boomklever hamstert. In het najaar legt hij een wintervoorraadje zaden en noten aan op verschillende verstopplaatsen. Het is daarom niet verwonderlijk dat de boomklever in het Engels nuthatch wordt genoemd.

boomklever eten
In het najaar is de boomklever druk met een voorraadje voedsel aanleggen.

Waar bouwt de boomklever zijn nest?

De boomklever bouwt bijna altijd een nest in een boomholte, soms zelfs in een verlaten nest van een specht. Binnenin bekleden ze het nest met droge bladeren en houtschilfers. Het vrouwtje metselt de ingang vaak dicht met een mengsel van modder en speeksel om grotere vogels buiten te houden. Voor wie de boomklever vaker wil zien, kan proberen ze naar de tuin te lokken met een nestkast. Er zijn zelfs speciale nestkasten voor boomklevers verkrijgbaar, met een ingang aan de zijkant en een vloerrooster. Soms hebben deze kasten een driehoekige vorm.

boomklever nest
Een verlaten nest van een specht wordt vaak hergebruikt door boomklevers.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*MAAK EEN ACCOUNT EN KRIJG 3 PREMIUM ARTIKELEN GRATIS
4.5/5 - (4)