Brandnetel staat bij de meeste mensen bekend als een echte lastpak. Het lijkt een onkruid dat prikt en weinig nuttigs te bieden heeft. De rups van de dagpauwoogvlinder smult er echter van en brandnetels zijn hartstikke gezond om mee te koken, bijvoorbeeld brandnetelthee of brandnetelomelet. Reden genoeg om de plant een kans te geven.
Brandnetelthee als boost voor je gezondheid
Brandnetel (Urtica) is hartstikke gezond. Het bevat bijvoorbeeld de vitamines A, B2, C en K en mineralen als ijzer, magnesium en kalium. Een makkelijke manier om hier voordeel uit te halen, is door er thee van te trekken. Je kunt gedroogde brandnetel aanschaffen in de winkel of zakjes brandnetelthee kopen bij de supermarkt, maar zelf plukken is natuurlijk veel leuker en goedkoper. Zorg ervoor dat je handschoenen draagt tijdens het plukken. Maak thee van de brandnetels die je net hebt geoogst door er net gekookt water op te gieten en dit tien minuten te laten trekken. Of kies ervoor om de bladeren eerst te laten drogen in de zon. Dan kun je ze makkelijker en langer bewaren.
Koken met brandnetels: brandnetelomelet
Brandnetel groeit in het wild en in vele tuinen, en is daarom een goedkope én duurzame toevoeging op je menukaart. Je kunt er allerlei gerechten mee maken. Denk aan brandnetelsoep of een groene brandnetelomelet. Het bereiden van deze omelet is geen hogere wiskunde. Dit heb je nodig voor een flinke omelet met brandnetel:
- 300 g brandnetels
- 6 bosuien
- 2 sjalotjes
- (Olijf)olie
- Snuf zout
- 8 eieren
- Peper
- 150 g roomkaas of strooikaas
- Eventueel een handje verse munt (gehakt)
- Om te beginnen was je de verse brandnetels goed en knip je de hardere stelen eraf. Gebruik alleen de bladeren en zachte delen. Dan kook je de brandnetels en giet ze af; door ze te koken gaat de ‘brand’ eruit. Dep de brandnetels goed droog, zodat er zo min mogelijk vocht aanwezig blijft. De planten zijn nu klaar om gebruikt te worden in de brandnetelomelet.
- Snijd de bosui, sjalot en brandnetels in stukjes. Verhit een laagje olie in een pan en bak de bosui en sjalot enkele minuten. Bak de brandnetels enkele minuten mee. Klop de eieren met zout en peper en voeg het mengsel toe. Laat de omelet even bakken en draai hem dan om. Vervolgens kun je de kaas erover strooien. Optioneel: garneer de omelet met munt.
Brandnetelgier: een veelzijdig middel
Heb je genoeg gekookt met brandnetels, maar staat er nog een overvloed aan in de tuin die je wilt elimineren? Gooi ze niet weg, maar maak er brandnetelgier van. Het is een effectief middel tegen onder meer bladluis, meeldauw, wortelvlieg en roest. Als vloeibare bemesting werkt het ook preventief; de bodem krijgt een stikstofboost waar soorten als tomaten, komkommers, fruitbomen en bessenstruiken van profiteren. Brandnetelgier maak je zo: laat een kilo niet-bloeiende brandnetels tien dagen gisten in een afgesloten vat met tien liter regenwater. Roer dagelijks om. Voor gebruik verdun je het mengsel met water: als meststof 1:10, als insectenbestrijding 2:10.
Brandnetels kweken
Overtuigd van dit ‘onkruid’? De eenjarige plant is gemakkelijk zelf te kweken. Zaai brandnetels of graaf er een aantal uit bij iemand die ze in overvloed heeft. Brandnetel is niet erg kieskeurig, maar groeit het hardst op een goed bemeste bodem. Houd er rekening mee dat het kruid zich makkelijk verspreidt. Voor je het weet staat je hele tuin vol met brandnetels. Kweek ze daarom in een hoekje van de tuin of in een pot.
Tip: wist je dat brandnetels ook heel fijne planten zijn voor vlinders? Soorten als atalanta, kleine vos en dagpauwoog leggen er hun eitjes op voor een volgende generatie rupsen.