Campanula, ook wel bekend als klokjesbloem, is een populaire plantensoort die vaak wordt gebruikt als bodembedekker. Het is een ideale keuze voor tuineigenaren die op zoek zijn naar een onderhoudsvriendelijke, mooie en dichte bodembedekker. Buitenleven vertelt je alles wat je moet weten over het gebruik en de verzorging van Campanula in jouw tuin.

Campanula groeit snel en heeft weinig onderhoud nodig. De plant groeit goed in vochtige en voedzame grond en heeft weinig last van ziektes en plagen. Campanula kan ook goed groeien in de schaduw, hoewel de plant wel de voorkeur geeft aan zonlicht. Je geniet in de zomermaanden juni tot augustus van de fleurige bloemen, dan staat de plant namelijk in bloei.

Verzorging

Om de groei van Campanula te bevorderen, is het belangrijk om de plant goed te verzorgen. Hier zijn enkele tips:

 • Plant Campanula op een goed doorlatende bodem en zorg voor voldoende vocht.
 • Voeg compost toe om de bodem vruchtbaarder te maken.
 • Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.
 • Verwijder regelmatig onkruid en houd de bodem rondom de plant schoon.
campanula bergplant
Servische klokje (Campanula Poscharskyana).

Soorten campanula

Klokjesbloem (Campanula) is van oorsprong een bergplant. Hij groeit dan ook graag tussen de stenen. Ideaal dus om een ‘saai’ hoekje mee op te fleuren. Het is ook een ideale bodembedekker. Voor een onderhoudsvriendelijke én fleurige voortuin. Je kent misschien de bekende paarse klokjesbloemen wel. Maar er zijn vele soorten campanula, in verschillende kleuren. Bijvoorbeeld ook wit, roze en blauw.

Bekende campanulasoorten

Een paar bekende soorten van de klokjesbloem, oftewel Campanula, zijn:

 • Campanula Poscharskyana
  Misschien wel de bekendste, het Servische klokje. Een vaste, robuuste plant met een goed aanpassingsvermogen. De plant heeft een hoogte van zo’n 15 centimeter. Omdat ‘ie laag blijft, is deze variant heel geschikt als bodembedekker.
 • Campanula persicifolia
  Staat ook wel bekend onder de naam perzikbladklokje. De bloem bloeit aan hoge, kale stengels en is zeer lichtpaars. Een vrolijke noot in de tuin.
 • CampanulaPortenschlagiana
  Zoek je een campanula die wat hoger wordt? Deze soort wordt zo’n 70 centimeter. Een echte eyecatcher. Dit geldt ook voor de paarsblauwe Campanula Addenda. Nog zo eentje: Campanula Persicifoli
 • Campanula Lactiflora
  Dit is een nog hogere variant die tot wel 140 centimeter. De bloem is roze of paars.
perziksbladklokje
Perzikbladklokje (Campanula persicifolia).

Aanplanten campanula

Deze plant groeit het liefst op kalkrijke grond en geeft de voorkeur aan zon of halfschaduw. Je kunt ze alleen of in kleine groepjes planten. De campanula leent zich ervoor om als hangplant te gebruiken en ook in potten doet ‘ie het goed. De plant heeft weinig water nodig. Je hoeft alleen in droge periodes te sproeien. Als de campanula in een pot staat, houd je de grond licht vochtig.

Hoe snel groeit klokjesbloem?

Als je Campanula als bodembedekker wilt gebruiken, is het belangrijk om te weten dat de plant zich snel verspreidt en zich gemakkelijk vermeerderd. Dit kan een voordeel zijn als je snel een dichte begroeiing wilt, maar kan ook een nadeel zijn als je de plant onder controle wilt houden. Houd daarom rekening met de groeisnelheid en plaats de plant niet te dicht bij andere beplanting. Vind je de plant te groot/breed geworden? Dan kun je ‘m splitsen. Met een schop kun je een deel van de plant ‘afhakken’ en verplaatsen.

campanula ideale bodembedkker
Campanula Portenschlagiana.

Hoe snoei je campanula?

Het best kun je de campanula in het voorjaar snoeien, je haalt de bruine plantdelen dan weg. Zo maak je ruimte voor groei.

Is campanula winterhard?

Dit klokje is meestal winterhard en kan ook goed tegen strenge winters. Sterker nog: je kunt tot ver in de winter nog genieten van het groene blad. Een mooie plant in bijna elk seizoen, dus!

Campanula winterhard
Campanula Lactiflora.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*MAAK EEN ACCOUNT EN KRIJG 3 PREMIUM ARTIKELEN GRATIS
4.1/5 - (8)