Zoek je een gemakkelijke, kleurrijke plant om je tuin mee op te fleuren? Dan is de Campanula (ook wel bekend als klokjesbloem) ideaal! Je geniet in de zomermaanden juni tot augustus van de fleurige bloemen. Benieuwd hoe je de campanula onderhoudt? Lees dan snel verder.

In alle kleuren

Campanula is van oorsprong een bergplant. Hij groeit dan ook graag tussen de stenen. Ideaal dus om een ‘saai’ hoekje mee op te fleuren. Het is ook een ideale bodembedekker. Voor een onderhoudsvriendelijke én fleurige voortuin. Je kent misschien de bekende paarse klokjesbloemen wel. Maar er zijn vele soorten campanula, in verschillende kleuren. Bijvoorbeeld ook wit, roze en blauw.

Servische klokje (Campanula Poscharskyana).

Een paar bekende soorten campanulas:

  • Campanula Poscharskyana
    Misschien wel de bekendste, het Servische klokje. Een vaste, robuuste plant met een goed aanpassingsvermogen. De plant heeft een hoogte van zo’n 15 centimeter. Omdat ‘ie laag blijft, is deze variant heel geschikt als bodembedekker.

 

  • Campanula persicifolia
    Staat ook wel bekend onder de naam perzikbladklokje. De bloem bloeit aan hoge, kale stengels en is zeer lichtpaars. Een vrolijke noot in de tuin.

 

  • Campanula Portenschlagiana
    Zoek je een campanula die wat hoger wordt? Deze soort wordt zo’n 70 centimeter. Een echte eyecatcher. Dit geldt ook voor de paarsblauwe Campanula Addenda. Nog zo eentje: Campanula Persicifoli.

 

  • Campanula Lactiflora
    Dit is een nog hogere variant die tot wel 140 centimeter. De bloem is roze of paars.

Aanplanten campanula

Deze plant groeit het liefst op kalkrijke grond en geeft de voorkeur aan zon of halfschaduw. Je kunt ze alleen of in kleine groepjes planten. De campanula leent zich ervoor om als hangplant te gebruiken en ook in potten doet ‘ie het goed. De plant heeft weinig water nodig. Je hoeft alleen in droge periodes te sproeien. Als de campanula in een pot staat, houd je de grond licht vochtig.

Peach-leaved,Bellflower,(campanula,Persicifolia),,Germany
Perzikbladklokje (Campanula persicifolia).

Hoe snel groeit campanula?

Een campanula is een gemakkelijke plant die snel groeit én snel vermeerdert. Vind je de plant te groot/breed geworden? Dan kun je ‘m splitsen. Met een schop kun je een deel van de plant ‘afhakken’ en verplaatsen.

Hoe snoei je campanula?

Het best kun je de campanula in het voorjaar snoeien, je haalt de bruine plantdelen dan weg. Zo maak je ruimte voor groei.

Campanula Portenschlagiana.

Is campanula winterhard?

Dit klokje is meestal winterhard en kan ook goed tegen strenge winters. Sterker nog: je kunt tot ver in de winter nog genieten van het groene blad. Een mooie plant in bijna elk seizoen, dus!

Campanula Lactiflora.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
4.1/5 - (8)