Het Chinees lantaarnplantje (Ceropegia woodii) wordt ook wel string of hearts genoemd. Dat komt omdat deze schattige kamerplant lange, dunne ranken met hartvormige bladeren vormt. Deze snelle groeier kun je gemakkelijk stekken en als je geluk hebt, verschijnen er roze kelkvormige bloemetjes.

Typische hangplant

Het Chinees lantaarnplantje is een typische hangplant die ranken kan krijgen van wel 1 m lang. De blaadjes hebben een paarse onderkant en een bijzonder grijsgroen patroon aan de bovenkant. Een zwierige kamerplant, die zowat bij ieder interieur past. Zet Ceropegia woodii op de rand van een dressoir, boekenplank of kast zodat hij mooi naar beneden kan slingeren. Maak niet de fout om de ranken terug naar boven te leiden als ze lang worden. Ze kunnen op die manier namelijk vreselijk in de knoop raken. Kies gewoon voor een snoeibeurt, dan blijft je plant ook nog eens voller.

Grote vetplantenfamilie

Het vetplantengeslacht Ceropegia kent ruim 200 soorten. Vele groeien in warme oorden in Afrika, Zuid-Amerika en Azië, vandaar dat ze prima bestand zijn tegen weinig water. Naast de bekende Ceropegia woodii, zijn er meerdere variëteiten die de moeite waard zijn. Check bijvoorbeeld eens Ceropegia woodii ‘Variegata’ met een zachtgele kleur in en rond de bladeren die bij veel zonlicht roze kleuren. Of ‘Silver Glory’, met zijn egale, zilveren gloed op de blaadjes een mooie verschijning.

Lantaarnplantje ‘Variegata’ kleurt rond de bladeren roze.

Verzorging van Chinees lantaarnplantje

Deze makkelijke kamerplant is niet veeleisend en is gauw tevreden: een plekje in de zon of schaduw kan beide. Echter, hoe zonniger het Chinees lantaarnplantje staat, hoe duidelijker het patroon op de bladeren zichtbaar wordt. Voor een goede verzorging geef je jouw string of hearts eens per week een scheutje water, dan zal hij hard groeien. Voor een extra groeispurt kun je in lente en zomer een keer in de maand wat vloeibare plantenvoeding toevoegen aan het water. Wist je dat Ceropegia woodii ook kan bloeien? De sierlijke paarsroze kelkjes doen denken aan oosterse lantaarntjes, vandaar de Nederlandse benaming. Bij een goede verzorging vormt een gezonde plant een paar keer per jaar bloemetjes.

Bij een plantje dat het naar zijn zin heeft, verschijnen paarsroze kelkbloemetjes.

Ceropegia woodii snoeien

Aangezien het Chinees lantaarnplantje een snelle groeier is, is het goed het zo nu en dan te snoeien. Zo krijgt het plantje meer energie om nieuwe blaadjes aan te maken en blijft hij voller. Knip vooral de kale delen van de ranken weg. Wees niet bang om goed terug te snoeien; de plant groeit snel weer aan. Verpotten hoeft maar eens per drie jaar, idealiter in het voorjaar.

Chinees lantaarnplantje krijgt gele blaadjes

Krijgt jouw lantaarnplantje lichtere of zelfs gele blaadjes? Dit wil zeggen dat hij te weinig water heeft gekregen. Geef een flinke scheut water en laat daarna de potgrond opdrogen tot de volgende gietbeurt. Het Chinees lantaarnplantje groeit namelijk uit een wortelknol waar hij veel water in op kan slaan. Let op: te veel water vindt deze hangplant ook niet fijn, ook dan kunnen de blaadjes geel kleuren. Hij behoort namelijk tot de vetplanten en moet dus ook zo worden verzorgd. Ceropegia woodii kan slecht tegen natte voeten. Een laagje hydrokorrels onder in de pot of een plastic binnenpotje zorgt ervoor dat er niet te veel water op de bodem blijft staan.

Door op tijd te snoeien, gaat er meer energie naar het aanmaken van blad en wordt de plant voller.

Chinees lantaarnplantje stekken

Evenals de verzorging, is het stekken van een Chinees lantaarnplantje allesbehalve ingewikkeld. Er zijn twee manieren. De eerste: knip een stukje van 5-10 cm van de moederplant met een aantal blaadjes eraan. Zet dit plantstukje in het water en zorg daarbij dat er geen blaadjes in het water terechtkomen, deze kunnen gaan rotten. Om dit te voorkomen kun je wat blaadjes verwijderen van streng. Na een tijdje gaat de twijg wortelen en kun je hem in de aarde plaatsen. Plaats voor een volle plant meerdere stekjes in één pot. Een tweede manier om het Chinees lantaarnplantje te stekken, kun je toepassen wanneer je plantje wat ouder is. Deze krijgt dan kleine beige knolletjes op de plek waar ooit twee blaadjes samenkwamen. Knip deze knolletjes van de plant af en leg ze op wat aarde. Druk ze er een klein beetje in, maar niet eronder. Na wat geduld gaan de knolletjes wortelen en op termijn komt een nieuw plantje tevoorschijn. Nadeel: je moet het knolletje losknippen en daarmee raak je een deel van je plantje kwijt. Dat deel kun je wel weer in het water zetten om te laten wortelen.

Wil je meer inspiratie voor kamerplanten? Bekijk alle kamerplanten van Buitenleven.

Het lantaarnplantje stek je eenvoudig: knip een twijgje van de moederplant en zet het in water.
3.1/5 - (19)