Het hele jaar oogsten en eten uit eigen tuin. Wie droomt daar nu niet van? Maar als je enkel een kleine moestuin hebt, is dat natuurlijk lastig. Of niet? Want door groenten en fruit in te maken, kun je twaalf maanden per jaar genieten van eigen, verse oogst. Kies de meest ­geschikte
conserveermethode en ga aan de slag!

Tekst  en foto’s Francine Polis

 

Wat is inmaken?

Inmaken of conserveren van voedsel behelst alle vormen van bewaarmethoden. Van invriezen, drogen, fermenteren en wecken tot inmaken met azijn, conserveren met suiker en op alcohol zetten. Alle oogst uit eigen tuin kan ingemaakt worden. Of het nu gaat om fruit, groenten of kruiden. Er zijn wel zogenoemde best practices. Zo wordt fruit vaak met suiker geconserveerd en lenen verse kruiden zich het beste voor drogen. Een courgette op alcohol zul je bovendien niet zo vaak tegenkomen. Kortom, er is voor elke soort oogst een goede conserveermethode.

Dit is een exclusief artikel...

Abonneer je nu op Buitenleven om verder te lezen.

  • Uit het magazine