What’s in a name? Planten krijgen hun botanische of Nederlandse naam veelal niet per toeval; ze zijn te herleiden uit een mythisch verhaal, een medicinale werking of gewoonweg de uiterlijke kenmerken. Buitenleven ging op zoek naar de herkomst van verschillende plantnamen. Deze keer: ooievaarsbek (Geranium).

Tekst Evelien Boutsen Foto’s Shutterstock.com

 

De botanische plantnaam Geranium is afgeleid van het Griekse géranos, wat kraanvogel betekent. Bestudeer je het plantje van naderbij, dan zie je dat er boven op de vrucht een lang uitsteeksel groeit. Het lijkt wel een snavel! Dat moeten de naamgevers van de plant ook gedacht hebben… Omdat kraanvogels niet zo courant zijn in de Lage Landen, kreeg de plant in het Nederlands de naam van een andere opvallende vogel met een lange snavel.

 

Eeuwige liefde

In tegenstelling tot wat de botanische naam van ooievaarsbek doet vermoeden, vertoeft iemand die achter de spreekwoordelijke geraniums zit allesbehalve in de buurt van een bloempot gevuld met Geranium. Waar die pot dan wel mee gevuld is? Met Pelargonium, een niet-winterhard plantje uit de ooievaarsbekfamilie, dat in de volksmond geranium genoemd wordt. De naamsverwarring ontstond in de zeventiende eeuw, toen de eerste zomerbloeiers vanuit Zuid-Afrika naar Europa kwam. Onze verre voorouders vonden dat die bloemen nogal op de winterharde vaste plant ooievaarsbek leken. Later ontdekten botanici verschillen tussen de twee soorten en bepaalden ze voor eens en altijd dat de naamgeving als volgt is: ooievaarsbek (Geranium) en geranium (Pelargonium).

Geranium pratense

Inheems

Wereldwijd bestaan er zo’n achthonderd soorten Geranium in allerlei kleurschakeringen, van blauw en paars tot roze en wit. In Nederland komen onder meer beemdooievaarsbek (Geranium pratense) en donkere ooievaarsbek (Geranium phaeum) van nature voor. Ook niet-inheemse soorten worden hier veelvuldig in tuinen geplant. Rotsooievaarsbek (Geranium macrorrhizum) bijvoorbeeld, een plantje dat onder andere in het zuiden van de Alpen goed gedijt.

Langbloeiende kruising

Voor een zonnig lentetapijtje kun je verschillende soorten en kleuren narcissen combineren. Plant ze in het najaar, vóór de eerste nachtvorst. Combineer je narcissen met andere voorjaarsbloeiers zoals tulpen, sterhyacinten of krokussen, dan geniet je de hele lente lang van bollenpracht.

Geranium ‘Rozanne’ is een van de langst bloeiende ooievaarsbeksoorten. Deze kruising van Geranium himalayense en Geranium wallichianum ‘Buxton’s Variety’ bloeit rijkelijk in de periode mei-november. De kleur van de bloemen varieert van lichtblauw tot lila. Het hart van deze ooievaarsbek is wit.

Paspoort

Botanische naam: Geranium
Nederlandse naam: ooievaarsbek
Familie: Geraniaceae
Levensduur: vaste plant
Hoogte: 60 cm
Winterhard: ja
Groenblijvend: sommige soorten
Bloeiperiode: april-oktober (afhankelijk van cultivar)
Standplaats: zon, halfschaduw

Geranium macrorrhizum

Deel dit bericht

Meer inspiraie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.7/5 - (29)