Een festival met de naam Rotzooi: dat klinkt niet heel aantrekkelijk. Op het SmaakPark in Ede staat op zondag 26 mei 2019 de kunst van het fermenteren centraal. En dat blijkt interessanter en smaakvoller dan de associaties die je er misschien bij hebt.

Fermenteren is een trend

Vroeger was het heel normaal om een plank vol met weckpotten in de keuken te hebben staan. Maar met de kant-en-klare pakjes en zakjes die we tegenwoordig in de supermarkt vinden, is dit handige middeltje van oma zo goed als verdwenen. Tot nu. Fermenteren, een van de oudste technieken om voedingsmiddelen te conserveren, is een culinaire hype geworden. Het past binnen de trend van gezond en duurzaam eten, waarvan je wilt weten hoe het gemaakt is. Ook is het een goede oplossing tegen voedselverspilling.

Fermenteren kun je leren op festival Rotzooi in Ede - eropuit met Buitenleven magazine

Weckpotten met kimchi, gefermenteerde kool en groenten met een friszure smaak. Foto Marleen van den End Visuele Communicatie

Fermenteren komt vaak voor

Grote kans dat je vandaag een gefermenteerd product gegeten hebt. Hoewel fermenteren in principe het gecontroleerd laten rotten van groenten, fruit, zuivel, vis of vlees is, zijn er veel producten op basis van fermentatie. Denk aan yoghurt, brood en kaas, maar ook bier, chocolade en zuurkool. Hierbij zijn bacteriën, schimmels en gisten gebruikt om bepaalde grondstoffen om te zetten of af te breken. Zo wordt bij yoghurt de melksuiker lactose omgezet in melkzuur door melkzuurbacteriën. En schimmels zorgen voor het proces van fermenteren bij gekookte sojabonen, waardoor tempé ontstaat.

Fermenteren kun je leren op festival Rotzooi in Ede - eropuit met Buitenleven magazine

Een workshop zuurkool maken op het Rotzooi Fermentatiefestival. Foto Marleen van den End Visuele Communicatie

Een drankje en kimchiburger

Deze ‘rotzooi’ kun je allemaal vinden op de (horeca)markt van het fermentatiefestival in Ede. Maar denk ook aan natuurlijke, levende azijn, een kimchiburger, gefermenteerde ciders en wijnen en (zelf te maken) fermentatietools. Fermenteer je zelf? Dan kun je je starter ruilen met de fermentatie-creatie van een ander. Ook zijn er workshops (onder andere vlees fermenteren, zuurdesembrood maken) en lezingen (bijvoorbeeld over de zin en onzin van probiotica en over de bacteriën in je darmen). De ‘zuurkooldokter’ beantwoordt al je vragen over fermenteren.

Rotzooi Fermentatiefestival bezoeken

Fermenteren kun je leren op festival Rotzooi in Ede - eropuit met Buitenleven magazineHet volledige programma vind je op de website van Rotzooi Fermentatiefestival. Voor € 5 kun je naar binnen, inclusief gefermenteerd drankje en het speciale Rotzooi-drinkglas. Plekken voor de lezingen en workshops zijn van tevoren te reserveren via de website (tegen een vergoeding). Het SmaakPark (Nieuwe Kazernelaan 2, gebouw D15) ligt op zeven minuten lopen van treinstation Ede-Wageningen.

Review deze post