Geïnspireerd door het landschap ontwierpen Josée en Willem de Haan een schilderachtige tuin in de uiterwaarden. Zo camoufleerden ze hun minimalistische woning met een bloemrijke ‘rivierduin’. Weelderige sierborders lopen via een wilde weide over in natuur. Het open karakter maakt De Tuin van Fortmond grenzeloos groen.

Tekst Janneke Klunder Foto’s Trui Heinhuis

 

Grote groepen siergrassen en uitbundige nazomerbloeiers zorgen voor een kleurrijke entree bij De Tuin van Fortmond. Witte halmen, gouden pluimen en lichtblauwe bloemaren zijn met zilveren draden aan elkaar verbonden door de tuin- en veldspin. Ook de witte wieven lieten overal hun handtekening achter vannacht. Stekelige zaaddoosjes van zoethout dragen gehaakte spinragmutsjes, parelend van de mist. Rozenbottels zijn helemaal ingepakt met de glanzende draden. Op ochtenden als deze wandelen eigenaren Josée en Willem de Haan al vroeg rond met hun camera. “We blijven ons hier verwonderen”, vertelt Willem. “Ook al werken we dagelijks in de tuin en wandelen we vaak hetzelfde rondje. De omstandigheden maken dat we steeds opnieuw worden verrast. In de zomer is de tuin op z’n hoogtepunt qua bloei. Maar dit jaargetijde vinden we ook prachtig. Je ziet de tuin langzaam tot rust komen. De scherpe kleuren verbleken, bloemen worden zaaddozen. Langzaam treedt het verval in, dat geeft heel veel sfeer.”

Steile plantenheuvel

De Tuin van Fortmond ligt in het gelijknamige buurtschap in de uiterwaarden van de IJssel tussen Olst en Wijhe. Josée en Willem kochten hier 25 jaar geleden een oud boerderijtje met koeienstal op één hectare grond. Ze vervingen de oude bebouwing door een moderne woning. Ondertussen kwam rondom hun perceel de ontwikkeling van natuurgebied de Duursche Waarden op gang. “We wonen hier inmiddels als het ware op een eilandje midden in de natuur”, zegt Willem. “Dat inspireert ons en motiveert ons tegelijkertijd om goed voor deze plek te zorgen.” Om die reden koos het echtpaar voor een bijzondere voortuin. De planten wortelen hier in een steile plantenheuvel van vier meter hoog. Op die manier camoufleren ze de glazen pui en het sterk hellende dak van de nieuwe, minimalistische woning. Willem: “De welstandscommissie vond de lijnen van het dak te scherp afsteken tegen het landschap. De architect kwam met het idee om deze heuvel op te werpen. Wel toepasselijk, want ons huis is gebouwd op een oude rivierduin en er waren al wat natuurlijke hoogteverschillen. Op deze manier oogt het geheel wat zachter.”

De grote groepen vaste planten zorgen al voor een wauweffect in de nog jonge grassentuin. Het rood van grote pimpernel herhaalt zich tussen de siergrassen diamantgras (Calamagrostis brachytricha) en smele (Deschampsia).

Tip

Grote groepen vaste planten en siergrassen hebben meer impact dan een enkele plant. Ook zorgen ze voor rust in de tuin.

Bomen als gordijnen

De aarde voor de plantenheuvel kwam vrij na het afgraven van een paddenpoel, verderop in de tuin. Een graafmachine verzette de grond, waarna Josée en Willem de ‘Fortmonderberg’ kleur gaven met tientallen prairieachtige planten. Tussen de uitdijende groepen salvia, struisriet (Calamagrostis acutiflora) en lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides) lopen smalle houtsnipperpaden. Een wandeling hier biedt letterlijk een extra dimensie; je kijkt de planten beneden mooi op de kruin. Ook het hellende dak is zo van heel dichtbij te bewonderen. Hier groeien verschillende soorten vetkruid (Sedum), tussen de veldkeien. Hier en daar zijn kleine bomen geplant die voor schaduw, hoogteverschillen en structuur zorgen. Zo koesteren de tuiniers de oude vijg uit de moestuin van Josée’s vader. “De bomen hier hebben ook een praktische functie”, zegt Willem lachend. “We hebben een huis van glas en geen gordijnen. De bomen zijn onze gordijnen.”

 

 

Een koolwitje bezoekt al vroeg de rode bolletjes van roodkleurige grote pimpernel (Sanguisorba officinalis).

Dutch wave

Achter het huis tuiniert het echtpaar fanatiek in royale borders. Ook hier is het effect van tuinieren in grote groepen overweldigend. Dankzij de afwisseling van hoge en lage planten rolt de Dutch Wave er onmiskenbaar rond. Verspreid staan grote, solitaire planten in een golf van rood, wit of blauw. Salie Salvia ‘Amistad’ is bijvoorbeeld een favoriet, maar ook paarse Vernonia crinita en gevlekt koninginnekruid (Eupatorium maculatum) zijn hoge blikvangers en rustpunten in een zee van vetkruid of hosta. Willem: “Ik houd niet zo van keurige borders die netjes van laag naar hoog zijn geordend. Een tuin moet in mijn beleving natuurlijk ogen en verrassende elementen hebben.” De tuiniers ontwerpen alleen met planten die ze kennen. “We weten dus hoe ze bloeien en combineren én of ze hier goed aanslaan. Maar ook of ze sterk genoeg zijn. Bepaalde soorten Echinacea purpurea zijn bijvoorbeeld prachtig, maar komen na het eerste bloeijaar niet meer terug.”

 

Japans bloedras Imperata cylindrica 'Red Baron'knalt eruit tegen een achtergrond van diamantgras (Calamagrostis brachytricha) en witte prachtkaars (Gaura lindheimeri).

Metamorfose

Hoogte is het belangrijkste criterium bij het ontwerpen, omdat de tuiniers deining in de border willen zien. Qua kleur mogen de bloemen niet te scherp zijn, zodat een mooi rustig beeld ontstaat. Met hier en daar een felle uitschieter voor het contrast, zoals een fleurig geel zonnehoedje (Rudbeckia nitida). Als die basis eenmaal staat, bewaken Josée en Willem samen de balans. Groepen die te veel uitdijen, worden aan de randen afgestoken. Ook stukken die qua kleur of vorm saai worden, krijgen een metamorfose. Binnenkort gaat bijvoorbeeld het vak met hosta en franjekelk (Tellima grandiflora) in de voortuin op de schop. “In de lente is die combinatie prachtig, maar inmiddels zijn de hosta’s half opgegeten door slakken en staan de franjekelkjes er lelijk bij. We vervangen ze door niet-woekerende guldenroede Solidago rugosa ‘Fireworks’. Die lijkt ons heel mooi in combinatie met het okerkleurige struisriet Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’ verderop.”

 

Josée en Willem de Haan tussen duizendknoop.
tuinverhaal buitenleven magazine tuin van fortmond
De siergrassenborders naast het huis lopen natuurlijk over in het landschap. In de uiterwaarden kleuren de meidoorns (Crataegus) rood in deze tijd van het jaar.

Paspoort

Tuinnaam: De Tuin van Fortmond

Soort tuin: weelderige landschapstuin

Waar: Olst (OV)

Grootte: 1 ha

Grondsoort: zavel, zand en gedeeltelijk klei

Ligging: op het westen

Bijzonder: Dutch Wave in de borders, ligging in de uiterwaarden, overgang van siertuin via grassenborders en wilde bloemenweide naar natuur, plantenheuvel die minimalistische woning camoufleert

Meer info: de open dagen zijn inmiddels voorbij, maar nog tot en met 23 oktober 2022 kun je de tuin bezoeken. detuinvanfortmond.nl

 

tuinverhaal plantzoentje buitenleven magazine
Gevlekt koninginnekruid (Eupatorium maculatum) geeft nog lang kleur aan de tuin en is een echte insectenplant.

Geen hagen, schuttingen en hekken

Naar de randen toe is het tuinontwerp losser en natuurlijker. Nergens staan hoge hagen, schuttingen of hekken. Op die manier reikt het uitzicht kilometers ver door de uiterwaarden richting de IJssel. Andersom wordt het zicht van natuurliefhebbers ook niet geblokkeerd door harde tuingrenzen. “We wilden een vloeiende overgang maken van strak naar landelijk”, legt Willem uit. “Van cultuur naar natuur.” Zo bevindt zich aan de rechterzijde een dicht vogelbosje met inheemse beplanting, waaronder hazelaar, vlier en Gelderse roos (Viburnum opulus). De heesters linken mooi aan de houtwallen in de uiterwaarden, die in dit jaargetijde rood kleuren van de meidoorns.

De grillige bloemranken van deze ereprijs (Veronicastrum) bloeien door tot de eerste nachtvorst.

Veldsalie en wilde reseda

In de nog jonge grassenborder aan de linkerzijde kleurt het goud en zilver in deze tijd van het jaar. De tinten herhalen zich in het grasland ver voorbij de erfgrens. Helemaal op de rand van de tuin experimenteren de tuiniers met een wilde bloemenwei. Met wisselend succes. “De grassen hebben hier heel snel de overhand”, vertelt Josée. “En vorig jaar stond het ineens vól boterbloemen. We hebben in het vroege voorjaar deze weide een beetje opengemaakt met een rotorkopeg. De zaden die in de grond zitten, krijgen zo meer kans om te ontkiemen. Gelukkig zien we steeds vaker echte rivierplanten opduiken, zoals veldsalie en wilde reseda. Vroeger zag je ze nauwelijks in deze omgeving. Dankzij zorgvuldig natuurbeheer staan de bermen nu vol. En daar genieten wij hier in de tuin van mee.”

Na de bloei geeft valse indigo (Baptisia australis) decoratieve, zwarte peulen langs het grijsgroene blad.

Vijf tuinierprincipes van Josée en Willem

  1. Begin – als je je tuin aanpakt of een nieuwe tuin start – met een klein stukje. Anders zie je over twee jaar door de bomen het bos niet meer. Bovendien krijg je gaandeweg steeds meer ideeën en nieuwe inzichten. En het is erg leuk om stapje voor stapje je eigen tuin te ontwikkelen.
  2. Verdiep je goed in een plant voordat je hem aanschaft. Kan hij bijvoorbeeld wel aarden in de grondsoort van jouw tuin? Zo voorkom je teleurstellingen en overhaaste aankopen.
  3. Als je je borders niet van laag naar hoog opbouwt, krijg je verrassende doorkijkjes.
  4. Met het maken van contrasten krijg je spannende borders. Een favoriete combinatie is die van Japanse wasbloem (Kirengeshoma palmata) met het donkere blad van zilverkaars Cimicifuga ramosa ‘Atropurpurea’.
  5. Onze ervaring is dat schaduwheesters en –bomen vooral aan de onderkant schaduw nodig hebben. De meeste soorten kunnen best wat zon hebben aan de bovenzijde.
Een van de borders in de binnentuin loopt door tot aan de glazen gevel, zodat de bewoners ook binnen kunnen genieten van het groen.

Vijf favoriete laatbloeiers van Josée en Willem

  1. Valse indigo (Baptisia australis). Josée en Willem: “Bloeit mooi blauw in de zomer en vormt daarna decoratieve, zwarte peulen.”
  2. Herfstanemoon Anemone ‘Honorine Jobert’. “Bloeit nog heel lang door met witte bloemen.”
  3. Duizendknoop Persicaria amplexicaulis ‘Fat Domino’. “Deze Persicaria komt wat later in bloei dan soortgenoten en bloeit met dikke, rode aren.”
  4. Zonnehoed Rudbeckia ‘Henry Eilers‘. “Een sterke plant die bloeit met mooi zachtgele zonnetjes.”
  5. Ruit Thalictrum delavayi ‘Splendide White’. “Wordt mooi hoog en geeft heel kleine, witte bolletjes als bloemetjes.”
vijver siertuin ondergaande zon tuinverhaal buitenleven magazine
Twee strakke lijnen van vijf donkerbladige sierkersen omkaderen de rechte binnentuin. Willem: "We snoeien ze goed zodat het mooie, open poorten blijven naar het landschap."

Tip

Laat salvia’s als het kan op hun plek staan. Als je ze verplant, is de kans groot dat ze het niet overleven.

Meer inspiratie

Deel deze pagina

5/5 - (3)