Lijkt je achtertuin op een maanlandschap en is het tijd voor een grasmat? Of vervang je je terras voor gazon? Wie direct een groene tuin wil, kiest het beste voor graszoden leggen. Dit kun je zelf doen, mits je weet welke stappen je moet doorlopen. In dit artikel lees je daarom hoe je je eigen gazon kunt aanleggen met graszoden.

Stap 1. Verbeter de bodem

Wil je je gazon aanpakken, dan kun je kiezen tussen graszoden aanleggen of zelf inzaaien (lees meer over zelf je gazon zaaien). Welke je ook kiest, het bodemleven moet wel worden geactiveerd voor je aan de slag gaat, dus ook met de zoden. Een gezonde bodem zorgt ervoor dat gras en planten goed kunnen groeien. Het activeren kun je doen met meststoffen en/of preparaten. Deze middelen zorgen ervoor dat plantenwortels voeding krijgen en stimuleren de groei van wortels die water kunnen opnemen. Strooi organische gazonmest over de grond als je zoden gaat leggen. Kijk op de verpakking voor de juiste dosering. Vervang je tegels voor een grasmat? Dan ligt er waarschijnlijk geel zand onder. Vermeng dit met voedselrijke tuinaarde. Het gele zand zorgt voor een goede drainage, de tuinaarde maakt dat het gras voldoende voeding kan opnemen

Graszoden leggen in de tuin kun je zelf. Een stappenplan voor je eigen grasmat – Tuinieren met Buitenleven
Zorg voor een egale bodem voordat je de zoden aanlegt.

Stap 2. Wanneer graszoden leggen?

Graszoden zijn in principe het hele jaar te leveren, behalve als het vriest. Midden in de winter, als de wortelgroei stilstaat, duurt het langer voor de grasmat vastzit. Graswortels groeien bij een bodemtemperatuur van minimaal 12 °C. Je ziet meteen een groene vleug over het gras verschijnen zodra het in het voorjaar warmer wordt. Het voorjaar is daarom een goed moment om graszoden te leggen in je tuin. Is het warmer dan 25 °C? Dan wacht het gras op koeler weer voordat het weer gaat groeien.

Je kunt graszoden het hele jaar door leggen, maar 's winters groeit het gras niet of nauwelijks.

Stap 3. Prijs van graszoden en bestellen

Bereken het aantal meters en bestel de graszoden. De prijs van graszoden ligt tussen de € 2 en € 3 per m2, afhankelijk van het aantal zoden dat je nodig hebt. Een groot voordeel van zoden leggen is dat je tuin in één dag groen is. Een jaar na het zaaien is de grasmat bij de leverancier van de graszoden voldoende geworteld en stevig. Als je graszoden bestelt, worden ze vers gesneden en op handzame rollen geleverd. Anders dan bij het zaaien zijn de zoden vrijwel altijd speelgazon. Een mengsel dat ideaal is voor een tuin waarin geleefd wordt. De zoden zijn onkruidvrij. Heb je veel schaduw in de tuin? Kies dan voor graszoden van schaduwgazon. Tip: als je niet binnen twee dagen toekomt aan het leggen van de graszoden, rol ze dan toch uit. Anders wordt het gras geel, omdat het opgerold geen licht krijgt en dat herstelt niet zo snel.

 

 

Bij het neerleggen van de zoden, start je met de randen van het gazon.
Bij het neerleggen van de zoden, start je met de randen van het gazon.

Stap 4. De graszoden leggen en erop lopen

Leg eerst de buitenranden van het gazon. Vul hierna de binnenkant op door de zoden strak tegen elkaar te leggen. Werk van achter naar voren zodat je niet meer over de net gelegde zoden hoeft te lopen. Sproei meteen de graszoden nat als het een droge, zonnige dag is. Druk de randen goed vast. Meteen na het leggen kun je op het gras lopen. Na twee weken is het gras vastgegroeid en kan het voor het eerst worden gemaaid. Maai de eerste keer haaks op de legrichting, anders trek je de zoden zo weer los.

Bekalken gazon
In het voorjaar moet je het gazon bekalken

Stap 5. Bekalk je nieuwe gazon

In het vroege voorjaar is het van belang het gras te bekalken. Door de kalk wordt de bodem minder zuur en dat zorgt ervoor dat mos verdwijnt. Mos groeit graag op zure grond, vandaar dat het door te bekalken onaangenaam wordt voor mos (lees meer over mos verwijderen uit je gazon). Een maand na het bekalken is het tijd om te bemesten. In het voorjaar kan dat met speciale gazonstartmest. Hierin zit magnesium, dat het gras snel groen maakt. Lees verder over hoe je je gazon bemest.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
4.5/5 - (2)