De zomer is grotendeels voorbij, veel bloemen en planten raken uitgebloeid. Wat kun je nog doen in de tuin in september? Genoeg! Er zijn vele tuinklussen die je in deze nazomermaand kunt oppakken. Zo zijn er taken voor het gazon, bloembollen planten, slakken verwijderen en planten ondersteunen. Negen klussen om in september te tuinieren op een rij.

1. Kale plekken in het gazon wegwerken

Na de warme zomerperiode, zijn er misschien kale plekken in je ooit zo groene gazon ontstaan. September is een goed moment om die aan te pakken. Gebruik hiervoor graszaad dat speciaal voor het herstel van de grasmat is. Er zijn diverse varianten en merken te koop. Voordat je dit graszaad zaait, maai dan eerst het bestaande gras, woel de aarde om op de kale plekken en verwijder eventueel ontstaan mos en oud gras. Als de grond erg hard en arm is, kun je eventueel een bodemverbeteraar voor gras toevoegen. Zaai het herstellende graszaad royaal in, hark voorzichtig de ingezaaide bodem en geef de dagen daarna voldoende water. Lees meer over het onderhouden van je gazon.

Kale plekken in het gras pak je in september aan.

2. Plant rabarber aan in september

Ben je een liefhebber van rabarber? Het is een van de eerste planten die in het prille voorjaar ontluiken. De beste tijd om rabarber aan te planten is september. Zo heb je het jaar daarna al vroeg groen in de tuin en kun je de groente in april al oogsten. De beste grondsoort voor deze plant is er een die veel humus bevat, vocht vasthoudt bij droogte en vochtdoorlatend is als het nat is. Potgrond is daarom geschikt om rabarber in te laten groeien. En dek de plant in de koude wintermaanden af met wat stro. Tip voor het voorjaar: hoe groener de plant hoe zuurder, en hoe roder hoe zoeter de rabarber is.

Rabarber is er vroeg bij in het voorjaar.
Als dahlia’s topzwaar worden, gaan de bloemen erg hangen.
Als dahlia’s topzwaar worden, gaan de bloemen erg hangen.

3. Geef planten extra steun

Er zijn planten die nog mooi zijn tot in september, maar die wel flink zijn doorgegroeid. Sommige kunnen topzwaar worden en hebben een steuntje in de rug nodig. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld bamboestokken, snoeihout of rijshout. Kijk of dahlia’s (Dahlia), anemonen (Anemone) en anders topzware herfstbloeiers wel wat steun kunnen gebruiken; vlambloem (Phlox) en koninginnenkruid (Eupatorium) zijn ook van die soorten. En plaats preventief wat rijshout bij bossige soorten als asters.

4. Slakken preventief weghalen

Slakken paren in de lente, maar ook in de herfst. Als september nat is, hebben ze het naar hun zin. Haal de meeste slakken weg, dat scheelt honderden nakomelingen. Je lokt ze met een uitgeholde watermeloen. Zodra het begint te schemeren doen ze zich tegoed aan het vruchtvlees. Pluk de slakken dan direct weg, want vaak zijn ze ’s ochtends alweer vertrokken naar hun schuilplaats. Lees verder over het diervriendelijk bestrijden van slakken.

Slakken paren ook in de herfst, dus haal ze dan weg uit de tuin.

5. Blauwe druifjes de grond in

September en oktober zijn uitstekend om de bloembollen van de vrolijke blauwe druifjes (Muscari) de grond in te stoppen. Die duw je in de aarde in een geultje. Duw de bloembollen twee keer zo diep dan de bollen groot zijn en dek af met aarde. Wist je dat er meer dan veertig verschillende soorten Muscari zijn? Zo zijn er ook roze, paarse én meerkleurige druifjes. Lees meer over bloembollen planten in de herfst.

Het prachtige blauw van Muscari vrolijkt je tuin meteen op in het vroege voorjaar.
Tulipa 'Angélique in zachtroze is een dubbele tulp.
Tulipa 'Angélique in zachtroze is een dubbele tulp.

6. Bestel lentebollen en plant ze in

Naast blauwe druifjes, kun je vanaf september ook andere lentebollen de grond instoppen. Bestel mooie soorten in september al bij gespecialiseerde bloembollenkwekers. Bijvoorbeeld dubbele tulpen, die zijn heel geschikt voor een bloementapijt in je tuin. Plant ze dan in groepen van minstens tien met een plantafstand van 7,5 cm. Goed om te weten: er zijn vroeg- én laatbloeiende soorten.

7. Grote, vaste planten vermenigvuldigen

Grote, vaste planten kun je het best in september een verjongingskuur geven. Snoei de planten helemaal terug, graaf ze uit, deel ze met een spade in stukken en gooi het hart weg. Zet de nieuwe (kleine) planten in nieuw gemaakte plantgaten en geef ze ieder een handvol potgrond en een flinke scheut water. Voeg geen mest toe, want alle energie moet naar de kluit gaan en niet naar de groei van de plant. Planten als geranium (Pelargonium), vrouwenmantel (Alchemilla), vlambloem (Phlox) en purperklokje (Heuchera) zijn op deze manier gemakkelijk te vermenigvuldigen.

Vrouwenmantel verplant en verjong je in september.

8. Zaai mooie eenjarige planten

Mooi zijn ze, de zaaddozen van eenjarige blikvangers als juffertje-in-het-groen (Nigella damascena) en slaapbol (Papaver somniferum). Wist je dat het zaad van deze eenjarigen – anders dan hun naam doet vermoeden – winterhard is? In september kun je ze zaaien of laten uitzaaien voor een extra vroege bloei in het voorjaar. Ook eenjarig ridderspoor (Consolida ajacis), bijenvoer (Phacelia), straalscherm (Orlaya grandiflora) en korenbloem (Centaurea cyanus) zijn het proberen waard.

Prachtige zaaddozen van juffertje-in-het-groen.
Snoei de bramenstruik flink terug zodra de bloei voorbij is.
Snoei de bramenstruik flink terug zodra de bloei voorbij is.

9. Snoei fruitplanten terug in september

Heb je in de zomer volop genoten van het zomerfruit uit eigen tuin? Mooi. Maar na de oogst kun je dit soort houtig kleinfruit – denk aan frambozen, bramen en aalbessen – het best terugsnoeien. Later snoeien kan problemen geven door nattigheid. Bovendien gaan de takken dan weer knop zetten en dat komt de vruchten van volgend jaar niet ten goede. Snoei de takken die hebben gedragen daarom in september weg. De rest van de plant kan teruggesnoeid worden tot 120 cm.

5/5 - (2)