Het is zomer en het barbecueseizoen is weer aangebroken. Heb jij een tuin of balkon, maar nog geen barbecue? Dan is het nog niet te laat! Er zullen nog voldoende zomerse dagen en avonden komen. Genoeg tijd dus om te experimenteren met veel groen op de barbecue  of misschien hou je meer van een stukje vlees of vis.  Stap 1 is natuurlijk een barbecue bezitten. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten als je een barbecue koopt.

Het soort barbecue

Er zijn verschillende soorten barbecues: elektrisch, buitenkeuken, gas, kolen en kamado. Elke variant heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welk type barbecue past bij jou? We bespreken de meest voorkomende.

De elektrische barbecue

Om een elektrische barbecue aan te krijgen hoef je alleen maar de stekker in het stopcontact te steken. Hij is vrij vlot op temperatuur zodat je snel kunt beginnen. Doordat de temperatuur ook hier gelijkmatig over het rooster wordt verspreid kun je snel en makkelijk grillen. Er bestaan zelfs tafelmodellen.

Je kunt de elektrische barbecue wel alleen maar gebruiken als er elektriciteit in de buurt is. En de echte barbecuefanaten zullen beweren dat een deel van de barbecuebeleving en de grillsmaak ontbreekt bij een elektrische barbecue.

Buitenkeuken

Een buitenkeuken bestaat vaak uit veel meer dan alleen maar een BBQ, alhoewel dit wel vaak een onderdeel is van de buitenkeuken. Meestal spreken we pas van een buitenkeuken als er ook sprake is van keukenkastjes met aanrecht en eventuele andere elektrische apparatuur zoals een koelkast. Een buitenkeuken is daardoor vaak een stuk groter en duurder dan een losstaande BBQ. Daartegenover staat dat een buitenkeuken veelzijdiger is en in te richten is naar je eigen wens en smaak. Bovendien zorgt de toevoeging van een buitenkeuken voor een waardevermeerdering van je huis.

De gasbarbecue

Een gasbarbecue is vrijwel direct warm, waardoor je al binnen een paar minuten kunt beginnen met barbecueën. Dit komt doordat de hitte gelijkmatig wordt verspreid en er geen kolen hoeven op te warmen. Handig aan dit type barbecue is dat je de temperatuur zelf heel makkelijk kunt regelen met een draai aan de knop. Minder handig zijn de (prijzige) gasflessen die noodzakelijk zijn.

De kolenbarbecue

Een kolenbarbecue geeft je het echte barbecuegevoel: met gloeiende kolen of briketten en houtsnippers krijg je heerlijke typische barbecue geuren. Ook kun je met een houtskoolbarbecue vaak hele hoge temperaturen bereiken. Maar het is soms lastig om de temperatuur te regelen. Bovendien komt bij een houtskoolbarbeque vaak schadelijke stoffen vrij, zoals fijnstof. Daarnaast is een houtskoolbarbeque niet de meest milieuvriendelijke oplossing. Per kilo houtskool dat je verbrand; wordt er namelijk 3.5 kilo CO2 uitgestoten.

De kolenbarbecue – Kamado

Een moderne variant op de kolenbarbecue is de Kamado barbecue. Met deze eivormige modellen kun je beter de temperatuur regelen. De Kamado barbeque verbruikt ook nog eens minder houtskool dan een normale kolenbarbeque en heeft bovendien een deksel waardoor de uitstoot minder is dan bij een traditionele houtskoolbarbeque. Een ander groot voordeel is dat veel modellen op wieltjes staan waardoor je ze makkelijk op de juiste plaats kan rollen. Maar dat is meteen ook een nadeel. Deze keramische barbecues zijn erg kostbaar. Het zou zonde zijn als hij je tuin uitgerold wordt. Controleer je verzekering daarom of je tuinspullen worden vergoed of niet.

 

 

 

Bescherm je huis

Barbecueën neemt de nodige risico’s met zich mee. Bij iedere soort is het belangrijk om in de buurt van de barbecue te blijven. Ongelukken kunnen leiden tot schade aan je huis. Een opstalverzekering kan de mogelijke schade aan je huis dekken die door het bbqen ontstaat. Controleer dit wel van tevoren.

Makkelijk schoon te maken?

Behalve het type barbecue is het ook handig om te letten op hoe makkelijk de barbecue na gebruik schoongemaakt kan worden. Bij elk type barbecue is het schoonmaken best een tijdrovende klus. Het is verstandig om na elke barbecue het rooster schoon te maken. Bij elektrische barbecues hoef je alleen maar de temperatuur ongeveer 15 minuten op de hoogste stand te zetten, zodat de etensresten verbranden en makkelijk loslaten. Bij een houtskoolbarbecue moet je meer boenen en de aangekoekte etensresten verwijderen met staalwol.

Het formaat van de barbecue

Het is toch jammer als niet iedereen tegelijk wat lekkers van de barbecue krijgt. Uiteraard geldt dat hoe groter het rooster is, hoe meer erop kan. Maar let wel: hoe groter de barbecue, hoe meer tijd je nodig hebt om bepaalde temperaturen te bereiken. We wensen je een fijn barbecueseizoen!

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Review deze post