De moederkoekoek heeft het slim bekeken: ze laat het bouwen van nesten, broeden en voeden lekker aan andere vogels over. Op de livebeelden van Beleef de Lente van de Vogelbescherming kun je nu zien hoe het parasitaire vogeltje dit doet. 

De moeder legt haar eitje in het nest van een waardvogel. Dat bespaart bakken energie en ook nog eens veel tijd, waardoor een koekoek in één lente wel 10 tot 25 eieren kan leggen. Een fantastische truc, die wél tot in detail moet worden uitgevoerd, wil die een kans van slagen hebben. De koekoek dropt het ei – dat vaak sterk lijkt op dat van de gastouder – in het nest van de waardvogel. De twee vogels zijn daarom doorlopend in een evolutionaire wapenwedloop verwikkeld. De koekoek bedenkt steeds weer nieuwe manieren om het bedrog te laten slagen, terwijl de waardvogel zich er tegen probeert te wapenen. Dit keer heeft de koekoek haar eitje in het nest van een kleine karekiet gelegd. Dat levert mooie beelden op: zo’n groot koekoeksjong met een heel klein moedertje.

koekoek

Vogelpineuten

Het ‘gesodemieter’ van de koekoekvogels begint al eind april. De ‘pineuten’ in ons land zijn, naast de kleine karekiet, de heggenmus, rietgors, graspieper en witte en gele kwikstaart. De timing van de truc is belangrijk: de vogel moet het ei droppen als er al minstens één ei in het ‘adoptienest’ ligt, maar de waardvogel nog niet met broeden is begonnen. Legt de koekoek het ei in een leeg nest, dan weet de waardvogel meteen dat het ei niet van haar kan zijn. Na het broedseizoen blijven de waardvogels meestal uitgeput achter. Hun broedseizoen is mislukt.

Jaar van de koekoek

Dit jaar is uitgeroepen tot het jaar van de koekoek. Het gaat namelijk niet goed met de vogel. Koekoeken eten vooral grote harige rupsen en die zijn er steeds minder, onder meer door de insecticiden en het verdwijnen van bloemrijke graslanden. Door zoveel mogelijk gegevens over de vogel te verzamelen, proberen Vogelbescherming Nederland en Sovon Onderzoek beter zicht te krijgen op problemen en mogelijke redding.

Lees hier meer over bijzondere vogels in de natuur.

4.2/5 - (5)