Elke dag verse kruiden uit eigen tuin, wie wil dat nou niet? Met een eigen kruidenspiraal kun je in elk seizoen koken met wat er dan groeit. En er zelf eentje maken, is makkelijker dan je denkt.

Tekst: Francine Polis

Microcklimaat

Met een kruidenspiraal doe je niet alleen jezelf en je kookkunsten een plezier, ook de kruiden vinden het fijn. Hoe het werkt? Door de spiraal creëer je meerdere microklimaten op een klein oppervlak waar het voor verschillende kruiden goed toeven is. Boven in de spiraal is het lekker warm en droog, perfect voor mediterrane kruiden als oregano en tijm. Het midden van de spiraal heeft meer schaduw en wat vochtigere grond, geschikt voor inheemse kruiden als peterselie en kervel. Onder aan de spiraal plant je kruiden die het goed doen in de schaduw en in vochtige grond, zoals (water)munt en citroenmelisse. Kies een plek dicht bij de keuken, selecteer kruiden die jij het lekkerst vindt en ga aan de slag.

kruidenspiraal

Van boven naar beneden

Een kruidenspiraal is bovenin warm en droog en krijgt naar beneden toe steeds meer schaduw en een vochtigere bodem. Als je rekening houdt met die veranderende omstandigheden, dan krijg je het volgende beplantingsplan:

 

 • Bovenin mediterrane kruiden op zand en steenslag. Denk bijvoorbeeld aan oregano, tijm, salie, basilicum, lavendel en rozemarijn.
 • Daaronder, in het midden van de spiraal, plant je inheemse kruiden op een mengsel van compost en tuinaarde. Ga bijvoorbeeld voor peterselie, koriander, karwij, dropplant, dille, anijs en kervel.
 • Helemaal onder in de kruidenspiraal zet je vochtminnende kruiden in goed doorlatende grond. Kies kruiden als kamille, bieslook, citroenmelisse, (water)munt en waterkers.
 • Houd in je beplantingsplan ook rekening met welke kruiden je vaak en graag eet. Daarvan kun je meerdere plantjes planten.

Bloemen in de spiraal

Als je ruimte overhebt in je beplantingsplan voor de kruidenspiraal, kun je (eetbare) bloemen toevoegen. Die geven de spiraal wat kleur. Bloemen die het goed doen in een kruidenspiraal zijn:

 • viooltje (Viola)
 • goudsbloem (Calendula officinalis)
 • vlambloem (Phlox)
 • Oost-Indische kers (Tropaeolum majus)
 • afrikaantje (Tagetes)
 • korenbloem (Centaurea cyanus)
kruidenspiraal

Voordat je gaat bouwen

 • Kies de plek waar de kruidenspiraal gaat komen, het liefst dicht bij de keuken en met minimaal vijf uur zonlicht per dag.
 • Houd voor een spiraal in de zon 2,5 m doorsnee aan, zodat hij het water goed kan vasthouden. Een kruidenspiraal in de schaduw kun je desgewenst wat kleiner maken.
 • Zorg voor een goede fundering. Nee, je hoeft geen beton te storten, maar bouw de kruidenspiraal niet ‘gewoon’ op grond, dan kan hij na een paar jaar verzakken. Zorg voor een paar grote tegels of een laagje grind.
 • Om de spiraal te bouwen, heb je bakstenen nodig en om hem te vullen aarde, compost, zand en steenslag (hoekig grind).
 • Haal de kruidenstekjes of -zaadjes in huis. Kruidenplantjes uit de supermarkt zijn niet zo’n goed idee, die zijn te ‘verwend’ en overleven het buiten vaak niet.
 • Maak een ontwerp van je kruidenspiraal met de soorten kruiden en soorten grond.
 • Als je van verse kruidenthee houdt, dan kun je ook kamille, lavendel, kattenkruid, salie, verbena of brandnetel aan je spiraal toevoegen.
verse kruiden voor in je kruidenspiraal

Aan de slag

Maak de fundering met een paar grote tegels of een laagje grind.

Bepaal de doorsnede van je spiraal en zet een stok op de plek waar het midden moet komen. Doe onderaan de stok een touwtje dat net zo lang is als de helft van de doorsnede van je spiraal. Bevestig een krijtje aan het uiteinde van het touw en teken de cirkel af. Of houd het touwtje aan als richtlijn bij het bouwen van de eerste cirkel.

Bouw de buitenste cirkel van je spiraal. Maak daarvoor een 30 cm hoog muurtje met bakstenen. Maak de cirkel niet helemaal rond, maar draai het muurtje iets naar binnen. Maak dan een tweede cirkel binnen de eerste en maak die iets hoger. Doe hetzelfde nog een keer en nog iets hoger voor de binnenste derde cirkel. Nu heb je de basis van je spiraal klaar.

Vul de spiraal van onder naar boven met de juiste aarde of mix van zand en steenslag. Zorg dat de aarde in de spiraal altijd waterpas is, anders stroomt het water weg en krijg je erosie.

Geef goed water en laat de spiraal een paar dagen inklinken.

Plant alle kruiden op de juiste plek en geef nog wat water.

Snoei de kruiden twee keer per jaar goed terug. Op die manier gaan ze niet woekeren en voorkom je dat ze verhouten.

Tip

Op zoek naar stenen voor het bouwen van je kruidenspiraal? Kijk eens op Marktplaats. Grote kans dat je ze ergens gratis kunt afhalen.

kruidenspiraal

Meer inspiratie

Deel deze pagina

4/5 - (1)