Nienke Plantinga creëerde een levendige tuin met haar tuinontwerp. Ze toverde een kale nieuwbouwtuin om tot een dynamisch geheel met voldoende zitruimte. Met aandacht voor biodiversiteit en bijen en in de hoofdrol: groen. Het volledige artikel lees je in Buitenleven 2019/9.

Fabrieksachtig, weelderig en eetbaar

Een nieuwbouwwijk kan soms kaal en kil overkomen. Deze tuin moest het tegenovergestelde uitstralen, het moest een levendige tuin worden. Groen, bloeiend, weelderig en eetbaar. Dat waren de wensen van de bewoners. Het interieur was daarentegen heel industrieel. Met haar ontwerp met steigerbuizen en tweedehands hout vond Nienke een mooie middenweg. Met de beplanting benadrukte ze het weelderige karakter, waar de bewoners naar opzoek waren. Ze plantte onder andere zwarte zegge (Carex nigra), prachtriet (Miscanthus sinensis) en duizendblad (Achillea millefolium ‘Cerise Queen’).

Tuinontwerp Buitenleven 9 gebruik van hout

Met het veelvuldig gebruik van hout, kreeg de tuin een natuurlijke uitstraling. Foto Piet Douma

Een geheel met kleur

Nienke keek goed naar de grijze kozijnen en de bruine muren en welke plant ook deze uitstraling had. Het blad van de bijvoet (Artemisia ludoviciana) met zijn grillige kleur paste er mooi bij. Voor de rest maakte ze vooral gebruik van blauw, paars, geel en oranje in deze tuin. De soorten planten hingen vooral van de soort grond af: kleigrond. Nienke wil namelijk ‘samen met de natuur ontwerpen’. Een zandgrond vraagt namelijk om een heel andere beplanting dan de kleigrond in deze tuin.

Kleine levendige tuin met verrassingen

Het is even zoeken, maar ook de laatste wens heeft de tuinontwerper waargemaakt met haar tuinontwerp voor deze kleine tuin: eetbare planten. De kleine tuin zit vol verrassingen, want tegen de muur achter de loungebank staan twee verscholen leiboompjes. In de zomer en nazomer kunnen de bewoners hier ontspannen op de bank, na het plukken van hun eigen pruimen en appels. De rest van de eetbare planten en kruiden heeft Nienkie verspreid door de tuin. Efficiënter dan een moestuin, in zo’n kleine tuin, vindt ze. De tuin is bijna af. De laatste stap is aan de natuur. Klimplanten bedekken beetje bij beetje de schuttingen. Tot op een dag de hele tuin groen, bloeiend en weelderig is.

Benieuwd naar meer foto’s en tips? Het hele artikel over dit tuinontwerp lees je in Buitenleven 2019/9. Deze ligt nog tot en met 26 december 2019 in de winkel.

Download de plattegrond van De Tuinontwerper Buitenleven 2019/9

Review deze post