Evenals veel mensen, zijn vogels heel kieskeurig. Ze zullen niet in ieder nestkastje broeden. Het is dan ook belangrijk dat je de nestkast gaat ophangen op de juiste plek in je tuin. Lees praktische tips en wie weet broedt er komend jaar een winterkoninkje in jouw tuin.

Waarom zou je een nestkast ophangen?

Wie meer dierenleven in de tuin wil, zorgt ervoor dat dieren graag je tuin bezoeken. Een warm welkom aan vogels in de tuin verzorg je bijvoorbeeld door een nestkastje op te hangen. Het najaar is een goed moment om dat te doen. Zo kunnen vogels vast aan de plek wennen en deze eventueel als slaap- of schuilplaats gebruiken. We denken namelijk dat nestkasten enkel worden gebruikt om in te nestelen en te broeden, maar vogels gebruiken ze net zo graag om in te schuilen of te slapen. Tijdens koude winternachten is het voor veel vogels een fijne plek om warm te blijven. Help vogels ook door ze bij te voeren tijdens de kou. Lees hiervoor verder in het artikel over vogels voeren in de winter.

Waar kun je een nestkastje ophangen?

Het is van groot belang dat jouw nestkastje op een rustige plek komt te hangen. Naast de achterdeur waar vaak mensen in- en uitlopen, is dus geen goed idee. Een boom achter in de tuin wel. Zorg er daarnaast voor dat het kastje niet te veel zonlicht krijgt, hang het daarom liever niet op het zuiden. Het is de bedoeling dat de invliegopening goed begaanbaar is. Dat betekent concreet dat er geen takken of andere versperringen voor mogen hangen en dat de aanvliegroute optimaal is. Bovendien is het belangrijk dat je het kastje zo veel mogelijk uit de wind hangt. Heb je een kat? Kies dan een plek waar deze niet bij kan.

Mussen broeden graag samen. Daarom is het plaatsen van een heuse mussenvilla geen slecht idee.

Let bij het ophangen op de hoogte

Heb je een mooie plek uitgekozen? Dan is de volgende stap om de hoogte te bepalen waarop je de nestkast gaat ophangen. Hang de kast minimaal 2 m boven de grond. Op plekken met veel roering, zoals bij het terras in de buurt, is het beter om het nestkastje iets hoger te hangen, zo’n 2,5 tot 3,5 m van de grond. Grote kans dat hier ringmussen, mezen of vliegenvangers komen te wonen. Roodborstjes en winterkoninkjes leven iets dichter bij de grond. Voor hen is een hoogte van 1,5 m beter. Nog een tip: zorg ervoor dat het nestkastje stevig is opgehangen, zodat het niet kan gaan slingeren.

Hang je kastje stevig op, zodat het niet beweegt tijdens harde wind of storm.

Nestkasten aan een boom of muur

Een nestkast ophangen aan een boom is voor veel vogelsoorten een goede plek. Dit is namelijk de natuurlijke leefomgeving van veel vogels. Daarnaast is het fijn voor jonge vogels, die bij het uitvliegen eerst oefenen door van tak naar tak te vliegen. Er zijn echter ook soorten die het fijn vinden als de nestkast tegen een muur hangt. Denk aan zwaluwen, huismussen of spreeuwen.

Winterkoninkjes en roodborstjes houden van een nestkastje op een beschutte plek.
Winterkoninkjes en roodborstjes houden van een nestkastje op een beschutte plek.

Nestkast ophangen voor winterkoninkje en andere vogels

Elke vogel heeft zo zijn voorkeuren. Dat geldt ook voor de plek waar je een nestkast ophangt. Enkele tips:

  • Het winterkoninkje, roodborstje en de kwikstaart leven in dichte struiken. Let er daarom op dat de plek liefst zo beschut mogelijk is, bijvoorbeeld in de begroeiing van de schutting. Ook helpt het om een halfopen nestkast op te hangen.
  • De boomklever geeft de voorkeur aan een nestkastje aan een boom. Er zijn ook speciale kasten voor deze vogels op de markt. De kasten hebben een vloerrooster en soms een ingang aan de zijkant. Normaliter broedt deze vogel namelijk in een boomholte.
  • Mussen zijn echte familievogels. Ze broeden dan ook bij elkaar in de buurt. Zo’n familiebuurt kun je creëren door verschillende kastjes bij elkaar te hangen of één grote kast met twee invliegopeningen aan te schaffen.
  • Koolmezen willen niet bij elkaar in de buurt broeden: minimaal 10 m uit elkaar. Een pimpelmees wil ook wat privacy, het liefst minimaal 3 m van de koolmees.
  • Spreeuwen broeden vaak onder dakpannen, maar bij nieuwbouwhuizen of een rieten dak is dat ingewikkeld. Een zogenoemde spreeuwenpot is de oplossing. Hang deze hoog aan de muur op.
  • Ben je benieuwd of je een roofvogel kunt lokken? Uilen en valken nestelen hoog, op minstens 4 m, zodat ze vrij zicht hebben op de omgeving. Uiteraard heb je je voor deze exemplaren een nestkast – en een boom – van formaat nodig.

Heb je al nestkasten hangen? Dan is onderhoud een volgende stap. Lees meteen verder hoe je het nestkastje schoonmaakt in september of oktober.

3.3/5 - (24)