Na 2,5 jaar hard werken is het zo ver; Stichting Bosnodig in Voorst heeft officieel de grond aangekocht, waardoor de vier hectare nieuwe natuur voor de komende 400 jaar is veiliggesteld. Dat betekent dat de droom van Heleen Eshuis, een educatief voedselbos creëren waar iedereen wordt uitgedaagd om bij te dragen en de natuur te beleven, straks geen droom meer is, maar realiteit.

 

De grond maakt deel uit van landgoed De Ossenkamp, dat sinds 2005 een landgoedstatus heeft. Vanaf dat moment is er door de familie Van Maanen al heel veel aan natuurontwikkeling gedaan. Er zijn poelen gegraven, heggen geplant en het grasland is verschraald tot botanisch weiland. In 2021 heeft Heleen Eshuis, initiator van Stichting Bosnodig, het stokje overgenomen om het terrein verder te ontwikkelen. Met onder andere een voedselbos, een ecologische moestuin, een educatief pad, een Zoemmmweide voor wilde bijen en een paddenstoelenkwekerij. “We willen de familie Van Maanen heel hartelijk bedanken voor het vertrouwen en de tijd die we nodig hadden om het financieel rond te krijgen. En natuurlijk ook voor de energie die zij hebben gestoken in het land. Wij zetten dit werk door, voor nu en voor de volgende generaties,” aldus Heleen.

 

Bosambassadeurs

De stichting heeft het bedrag deels bij elkaar gekregen dankzij een crowdfundingscampagne met hulp van 212 Bosambassadeurs en door bijdrages van vele fondsen.

Heleen vertelt: “We zijn enorm dankbaar voor de inzet van alle vrijwilligers die in 2022 bijna 2500 uur bezig zijn geweest op het terrein en in de moestuin. Dankzij hen is Bosnodig verder ontwikkeld.” Heleen nodigt iedereen uit die een bijdrage wil leveren om mee te komen helpen: “Om de week op dinsdag werken we met elkaar buiten. Dat is ontzettend leuk en leerzaam om te doen! Wees welkom om ook een bijdrage te leveren aan de natuur. Aanmelden kan via de website.”

Afgelopen jaar zijn er schoolklassen uit Apeldoorn, Twello en Voorst geweest die hebben geholpen met het planten van maar liefst 250 bomen. Heleen vervolgt: “Het is prachtig om met kinderen te werken. Zij zijn de volgende generatie en hebben direct te maken met klimaatverandering. Zo ervaren zij hoe ze kunnen bijdrage aan een groenere wereld.”

Met de ondertekening van het koopcontract is de grond veilig gesteld. “En de wetenschap dat deze nieuwe natuur nu echt beschermd is voor de komende generaties is goud waard,” besluit Heleen.

Dromen komen uit! Heleen Eshuis, initiator van Stichting Bosnodig
bosnodig nieuwe natuur
Gelukt! De vrijwilligers van Bosnodig vieren hun resultaat.

De filosofie achter Bosnodig

Bosnodig in Voorst is meer dan een stuk land. Het is een sociale, educatieve en recreatieve natuurplaats, maar ook een bron van voedsel, inspiratie en verbinding. Voedselbossen lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten, alsof het een hype is, maar het is een antwoord op de klimaatcrisis. Een voedselbos verrijkt de grond, in plaats van deze uit te putten. Door te werken met groenbemesters en een grote diversiteit aan bomen en planten creëer je een paradijs voor wilde bijen en andere insecten, soorten die hun natuurlijke leefomgeving de afgelopen decennia in rap tempo hebben zien verdwijnen.

De doelstellingen van Bosnodig zijn het behoud en het veilig stellen van natuur en het verhogen van de biodiversiteit. Maar ook het verbinden van mens en natuur met elkaar. Vanaf september gaan natuurconsulenten de scholen bezoeken in de gemeente Voorst en omstreken om docenten en leerlingen uit te nodigen om langs te komen bij Bosnodig en bij te dragen aan een groenere wereld. De aankoop van vier hectare natuur is een mooi begin. Op naar meer!

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.6/5 - (27)