De frêle en sierlijke bloemen van klaprozen en papavers horen bij de zomer. Maar omdat je ze dit voorjaar nog kunt zaaien, staat papaver deze maand in de spotlight als Plant van de Maand maart. Met deze week informatie over hoe je ze verzorgt.

Tekst Modeste Herwig en Francine Polis Foto’s Shutterstock.com

 

 

Plant van de Maand?

Weten hoe je papaver het beste verzorgt? Scroll snel verder!

Vorige week las je al over waarom papaver zo’n aanwinst zijn voor je zomertuin.

Volgende week zetten we de verschillende papaver varianten voor je op een rijtje.

We sluiten de maand maart af met de top 5 mooiste soorten papaver en waar ze te zien en te koop zijn.

Plant- en zaaitijd

De vaste papavers plant je het best in het voorjaar of in het najaar. Eenjarige soorten kun je in april-mei ter plekke in de volle grond zaaien en uitdunnen. Omdat een papaver een penwortel maakt, zijn de jonge plantjes moeilijk te verplanten. Voor een vroegere bloei zaai je best al in de herfst. De tweejarige (schijn)papavers kun je in juli ter plekke zaaien. Het is leuk om de zaden zelf te oogsten. Ze zijn rijp als er gaatjes onder de bovenste rand zitten en je ze zo uit de zaaddoos kunt schudden. De vaste Oosterse papaver bloeit ongeveer drie weken in de periode mei-juni, bij de eenjarige en tweejarige soorten kun je bloemen verwachten vanaf mei.

Tip

Vanaf begin april kun je papaver zaaien, dus bedenk alvast waar je extra bloei wilt in de border deze zomer. 

Snoeien

Knip de bloemstengels niet af want na de bloei worden nog decoratieve zaaddozen gevormd die heel lang mooi blijven. Bij de vaste Oosterse papaver kun je er wel voor kiezen om na de bloei alle bloemstengels en het dorre blad weg te knippen. Mogelijk is er dan een tweede bloei in het najaar.

Alle papavers groeien het liefst in de volle grond omdat ze diep wortelen. Vooral de eenjarige en tweejarige soorten kun je ook prima in een grote pot of bak kweken.

papaver verzorging buitenleven magazine

Verzorging en vermeerderen

Vaste papavers zijn te vermeerderen via wortelstek. De beste tijd daarvoor is augustus. Plant je jonge plantjes uit in het voorjaar. Grote pollen van Oosterse papaver kun je ook in september scheuren om ze te verjongen. De eenjarige en tweejarige papavers zaai je elk jaar opnieuw. Ze zaaien zichzelf rijkelijk uit en zorgen zo zelf ook voor een nieuwe generatie.

Voorjaarsanemoontjes vervolg

In de volgende ‘aflevering’ van deze Plant van de Maand zetten we de verschillende varianten van papaver en hun specifieke kenmerken voor je op een rijtje, zodat je weet welke bloemen je voor deze zomer in de tuin zaait!

Volgende week meer!

Deel dit bericht

Meer inspiraie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.7/5 - (29)