Zit je ’s avonds heerlijk in je tuin te genieten van een koel zomerbriesje, word je lek gestoken door muggen! Het is niet onmogelijk dat je al veel hebt geprobeerd tegen deze stekende onruststokers: deet, citronellakaarsen of misschien een speciale lampion. Maar wist je dat er ook planten tegen muggen zijn en ze dus op natuurlijke wijze op afstand houden? Buitenleven zet er een aantal op een rij.

1. Lavendel (Lavandula)

Is het je ooit opgevallen dat je lavendelplant nooit wordt aangevreten door konijnen of insecten? Dat is vanwege de (heerlijke) geur, die ook muggen afschrikt. Er wordt zelfs beweerd dat lavendel het reukvermogen van een mug belemmert. Dat vermogen heeft hij hard nodig om jouw bloed te vinden. Vandaar dat de essentiële olie van lavendel ook met regelmaat wordt gebruikt als anti-muggenmiddel. Bijkomend voordeel: lavendel is een taaie en droogtebestendige plant, die makkelijk gedijt in verschillende klimaten.

Planten die muggen tegenhouden bestaan! En ze staan ook leuk in je tuin – Tuinieren met Buitenleven
Wij houden van de geur van lavendel, maar muggen absoluut niet. Mooie bijkomstigheid: bijen en vlinders houden wèl van lavendel.

2.Planten met citroengeur

Het is algemeen bekend dat muggen niet zo gek zijn op de geur van citroen. Je steekt immers een citronellakaars aan om ze weg te jagen en je anti-muggengel ruikt vaak ook naar citroen. Planten met deze typische geur zijn bijvoorbeeld citroenkruid (Artemisia abrotanum ‘Lemon’), citroengras (Cymbopogon citratus) of citroenmelisse (Melissa officinalis). Ook fijn: je kunt er heerlijke thee van zetten!

Planten die muggen tegenhouden bestaan! En ze staan ook leuk in je tuin – Tuinieren met Buitenleven
De geur van citroen vinden muggen niet aantrekkelijk. Een plant als citroengras is daarom perfect voor je terras.
kruidentuin
Met je eigen kruiden in pot heb je ze ook altijd vers bij de hand.

3. Kruidentuintje tegen muggen

Rozemarijn, basilicum en munt zijn niet weg te denken uit je keuken. En behalve lekker in een gerecht hebben ze nog een voordeel: de planten geven een geur af die voor muggen niet aantrekkelijk is. Deze kruiden groeien tevens prima in een pot, zowel binnen als buiten. Leg bij een barbecue ook een aantal takjes rozemarijn op de grill, de geur die vrijkomt verjaagt zowel muggen als wespen. Tip: koop de kruidenplanten niet bij een supermarkt, lees in dit artikel over kruidenplantjes waarom.

4.Goudsbloem (Calendula)

Ook de geur van goudsbloem is niet geliefd bij muggen. Laat de planten in potten groeien en zet deze dicht bij het terras. Of plaats ze in je border en je moestuin. Goudsbloem kan namelijk ook bladluis en witte vliegen onschadelijk maken en die heb je liever niet op je verse groenten zitten. Mooie bijkomstigheid: de plant zaait zichzelf makkelijk uit. De zaadjes lijken op kleine wormpjes.

Planten die muggen tegenhouden bestaan! En ze staan ook leuk in je tuin – Tuinieren met Buitenleven
Goudsbloem is van alle markten thuis: het heeft een helende werking, weert luizen uit je moestuin én muggen haten ze.

5.Ooievaarsbek (Geranium)

Je zou het misschien niet denken, maar de geurende ooievaarsbek (Geranium) is ook een van de geschikte planten tegen muggen die je kunt inzetten. Vooral de roze Geranium endressii weert de vervelende gasten uitstekend. Praktisch alle soorten ooievaarsbek hebben een sterke geur waar muggen niet van houden en insecten als hommels en bijen juist wel. Win-win dus als je deze bloeiers in je tuin of in een pot op je terras zet. Ooievaarsbek is winterhard en bloeit van juni tot en met september. De vaste plant in de tuin wordt tot 40 cm hoog. Tip: plaats deze plant aan een ‘bosrand’ in je eigen tuin om bijen te helpen.

Muggen zijn bepaald geen fan van ooievaarsbek Geranium endressii.
Het paarse kattenkruid trekt bovendien bijen en hommels aan.
Het paarse kattenkruid trekt bovendien bijen en hommels aan.

6. Kattenkruid (Nepeta)

Poesje mauw, kom eens gauw. Ik heb lekker kattenkruid voor jou! Kattenkruid is onweerstaanbaar voor je kat en onuitstaanbaar voor muggen. De plant groeit overvloedig en wil zelfs woekeren, maar is verbazingwekkend goed in het tegenhouden van ongewenste insecten. Kattenkruid bevat nepetalacton en dat weert de muggen. Daarnaast werkt de citroen- en muntachtige geur hier ook aan mee. Het is niet voor niets dat er anti-muggensprays op de markt zijn met kattenkruid als ingrediënt. Pluspunt: de bloemen trekken insecten als vlinders, bijen en gaasvliegen aan.

7. Bergamotplant (Monarda)

Bergamotplant is een uitstekende plant om fijne insecten aan te trekken en de vervelende te weren. Bijen, hommels en vlinders komen eropaf, muggen juist niet. In het Engels heet de plant niet voor niets bee balm. Wil je nog wat extra’s doen tegen muggen? Kneus dan wat van het blad zodat de geurende olie vrijkomt waar muggen niet van houden. Bergamotplant is een flinke plant (ca. 100-120 cm) voor in de border en houdt van zon en lichte schaduw. De kleuren variëren van rood en roze tot paars, lila en wit. Zorg dat de aarde vochtig blijft, hoewel hij tegen een stootje kan en tijdelijke droogte overleeft.

Ben je tóch gestoken door een mug? Balen! Lees in dit artikel over muggen een aantal tips tegen de jeuk.

Gewone bergamotplant (Monarda didyma) in prachtig scharlakenrood.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.6/5 - (24)