Voor de groenliefhebber is een planten terrarium een must have in huis. Ideaal voor als je meer groen in huis wilt, maar niet zulke groene vingers hebt. Je kunt natuurlijk een kant-en-klaar exemplaar kopen, maar zelf maken is heel eenvoudig én ook heel leuk. Buitenleven legt je uit hoe je stap voor stap een ecosysteem in elkaar zet.

Ecosysteem

Bloemen en planten staan heel leuk in je huis, maar kosten ook werk. Een planten terrarium is een goed alternatief, deze heeft namelijk geen tot weinig verzorging nodig. Zo’n glazen fles met planten erin, noemen we ook wel een mini ecosysteem. Het is eigenlijk een zelfvoorzienend stukje natuur in een fles namelijk. De plantjes hebben in een terrarium geen verzorging nodig omdat ze leven van gerecyclede zuurstof, water en voedingsstoffen. Hoe vet is dat?

Geschikte plantjes

Als je zelf aan de slag gaat met het maken van een flessentuintje is de keuze van geschikte plantjes heel belangrijk. Kies voor exemplaren die houden van een hoge luchtvochtigheid. Denk bijvoorbeeld aan mozaïekplantjes (Fittonia albivenis), minivarens (zoals de Phlebodium aureum), vetplantjes, graslelie (Chlorophytum comosum), fluweelplantje (Gynura aurantiaca), venushaar (Adiantum venustum), lepelplant (Spathiphyllum floribundum), bladbegonia (Begonia rex), vleesetende plantjes of een plant in de Calathea-familie.

Het mozaïekplantje is bij vele een favoriet in de flessentuin

Dit heb je nodig

  • Een glazen fles of pot die goed afgesloten kan worden met een kurk of dop van metaal of glas.
  • Grind, kleine steentjes, keien, kiezelstenen of decoratiestenen.
  • Potgrond voor kamerplanten
  • Mos
  • Actieve houtskool (te vinden in de dierenspeciaalzaak bij aquariumbenodigdheden)
  • Mini plantjes
  • Eventueel een trechter, schepje, vork of lepel.

Stap 1. Schoonmaken

Je begint met het schoonmaken van het glaswerk. Dit kun je het beste doen met een sopje van groene zeep en water. Door het terrarium goed schoon te maken, verklein je de kans op schimmel in je ecosysteem. Spoel je glaswerk na met water en laat goed drogen. Tip: moeilijke hoekjes kan je het beste schoonmaken met een speciale afwasborstel voor flessen of een aquariumborstel.

Zorg dat je de fles of pot voor je ecosysteem goed schoonmaakt

Stap 2. Een goede bodem leggen

Spoel het grind (of een van de alternatieven) schoon onder stromend water, laat goed uitleggen en helemaal drogen. Vul de fles met een laag grind van zo’n 3 centimeter dik. Dit ziet er leuk uit én je zorgt voor een drainagelaag, die voorkomt dat de planten met hun wortels in het water staan. Om de hals van de fles schoon te houden, kan je hierbij gebruik maken van een trechter of buis.

Stap 3. Houtskool erbij

De volgende stap is het toevoegen van de actieve houtskool. Waarom? Dit zorgt ervoor dat schimmel en andere narigheid wegblijven uit je terrarium. Het zorgt ook voor schone grond en gezonde planten en dat wil je. Verkruimel de houtskool over het grind. Doe dit voorzichtig, want dit kan een kliederboeltje worden. Een trechter of lepel kunnen handige hulpmiddelen zijn bij dit werkje.

Stap 4. Laagje potgrond

Bovenop de laag houtskool, komt een laag aarde. Gebruik hiervoor het liefst potgrond voor kamerplanten. De dikte van de laag potgrond is afhankelijk van de grootte van je pot en die van je plantjes. Maar zorg voor een minimale dikte van zo’n 8 centimeter. Verdeel de aarde gelijk over de houtskool. Is de opening van je fles wat smal, gebruik dan een lange lepel.

Stap 5. Installeer de plantjes

Het aantal plantjes dat je een nieuw thuis kan geven in je ecosysteem, is afhankelijk van de omvang van je fles. Meestal volstaan 3 tot 5 plantjes, dan is er ook nog ruimte voor groei. Haal de planten uit de potjes en schud er voorzicht de droge, losse aarde af. Zet de planten in de laag potgrond en druk de aarde er omheen voorzichtig aan. Het is belangrijk dat de wortels goed in de aarde zitten. Begin met het kleinste plantjes en eindig met de grootste. Tip: de grootste plant kan je het beste in het midden zetten.

Zorg ervoor dat je plantjes ruimte hebben om te groeien, zet dus niet te veel exemplaren in je terrarium

Stap 6. Ga los met mos

De kale plekken potgrond vul je op met wat mos. Je kan er ook voor kiezen om ter decoratie nog wat kiezels, houtsnippers of leuke takjes bij te leggen.

Stap 7. Besproeien

Ben je tevreden over je zelfgemaakte planten terrarium? Dan is het tijd om te besproeien. Pak en plantenspuit en spray slechts drie keer met de spuit in de fles.

Stap 8. Klaar? Kurken maar

Nu je eigen flessentuintje klaar is, kun je deze op een mooie plek neerzetten. Kies voor een lichte plek, maar zet ‘m niet in de volle zon. Sluit je ecosysteem niet direct af. Laat je zelfgemaakte terrarium minstens een week ‘luchten’ en doe er daarna de kurk op. Als je ziet dat er meteen veel condens ontstaat, haal je de kurk er weer even af en sluit je de fles alsnog na een paar dagen.

Zet je planten terrarium op een lichte plek in huis

Help, condens!

Condens aan het glas van je flessentuintje is een goed teken, je ecosysteem werkt! Het vocht in de fles en de planten verdampt en drupt als condens weer de grond in. Ook verdorde bladeren zorgen hebben een rol in je planten terrarium. Dit blad valt van de plant en verteert op de grond, waardoor het weer voeding vormt voor de andere planten. Door deze circulatie kan je stukje natuur in een gesloten fles zichzelf onderhouden. Heb je niet een beetje condens, maar echt druppels aan de binnenkant van het glas? Geen paniek! Zet de kurk een tijdje schuin op de fles tot de binnenkant weer droog is. Vervolgens zet je de kurk er weer volledig op. Heb je helemaal geen condens in je creatie, pak dan de plantenspuit en spray de binnenkant een beetje nat.

Zie je condens in je plantentuintje? Hoera, je ecosysteem werkt!

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een gratis account of wordt (online) abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
Maak een gratis account en lees 3 gratis tijdschriftartikelen

Deel dit bericht

5/5 - (2)