De badkamer heeft voor veel planten een heerlijk klimaat. Het is er warm, vochtig en niet al te zonnig. Een jungleklimaat dus, waar kamerplanten als venushaar, graslelie en alöe vera het uitstekend doen. Mits je een raam hebt uiteraard. Maar er zijn ook planten die het goed afkunnen met heel weinig licht, en planten die dol zijn op natte voeten. Ideaal dus voor je badkamer! Elf planten voor de badkamer zodat je je eigen groene wellness creëert.

1. Watervalletjes van Tillandsia

Luchtplantje Tillandsia zorgt voor groengrijze watervalletjes in de badkamer. Vooral de epifytische soorten met lange dunne blaadjes als Tillandsia usneoides (Spaans mos) houden van een vochtige omgeving. Ze groeien zonder wortels op bomen en kunnen daarbij lange baarden vormen. Wil je bloei, kies dan voor een variëteit als de cyanea of flabellata. Aan de kamvormige bloemen kun je zien dat de plant familie is van de bromelia.

Tillandsia kun je als een groen gordijn door je badkamer leiden.

2. Lepelplant (Spathiphyllum)

Met een mooie grote lepelplant (Spathiphyllum) geef je je badkamer een frisse, groene kick. De plant is luchtzuiverend en vernoemd naar de lepelvormige, vaak witte bloemen. De bladeren zijn glanzend lichtgroen maar er zijn ook bonte variëteiten. De lepelplant komt oorspronkelijk uit de tropische regenwoud van Venezuela en Colombia en houdt niet van veel licht. Zet hem dus gerust in een wat donkerder hoekje van de badkamer. Houd de aarde altijd vochtig.

De lepelplant mag gerust in een wat donkere hoek van de badkamer staan. Foto Bloemenbureau Holland

3. Hangende dwergficus

Dwergficus (Ficus pumila) is een speelse hangplant of klimplant die houdt van een vochtig klimaat. Laat de ranken gul over de rand van een mooie pot of mand vallen, die je ophangt in de badkamer. De blaadjes kunnen groen, wit of geelbont zijn. De bontbladige soorten hebben meer behoefte aan licht dan de groene. Zorg dat de aarde niet uitdroogt. Lees meer over soorten ficus.

De dwergficus droogt snel uit, maar in de badkamer krijgt hij die kans een stuk minder snel. Foto Bloemenbureau Holland

4. Orchidee Cambria

Voor een vleugje kleur en chic kun je een paar mooie Cambria’s groeperen in je badkamer. Er zijn vele variëteiten in (donker)rode tinten. Deze orchidee houdt van warmte en geniet van een dompelbadje op z’n tijd. Vermijd direct zonlicht. Let op: de bloemen bloeien ongeveer zes weken. Daarna knip je de stengels af. Na circa acht maanden zie je nieuwe bloemscheuten verschijnen.

De Cambria bloeit in felle kleurtjes die vaak een aparte tekening hebben. Foto Bloemenbureau Holland
Als het niet lukt om venushaar goed te houden in woonkamer, verplaats hem dan naar de vochtige badkamer.
Als het niet lukt om venushaar goed te houden in woonkamer, verplaats hem dan naar de vochtige badkamer.

5. Varen venushaar

Varens doen denken aan stille bossen; een perfecte plant om de wellness-sfeer in je badkamer te versterken dus. Fijne venushaar (Adiantum raddianum) is een frisgroen exemplaar met zwarte stelen en heel zachte blaadjes. Het groeit mooi wijd uit als hij niet te licht staat en vochtig genoeg blijft. Ook mooi én luchtzuiverend voor de badkamer: krulvaren (Nephrolepis exaltata) en moedervaren (Asplenium parvati). Kom meer te weten over varens in huis.

6. Frivole parapluplant

Wuivend riet aan de rand van je bubbelbad? Dat kan onder meer met de frivole parapluplant (Cyperus alternifolius). De plant groeit van origine in moerasachtig gebied. In de badkamer is het niet veel werk om ervoor te zorgen dat hij natte voeten houdt. En de plant laat zich makkelijk vermeerderen: zet het parapluutje dat bovenop de stelen groeit daarvoor op de kop in een pot met aarde of water. Hij vormt dan wortels uit de bovenkant van de kruin.

De moerasachtige parapluplant voelt zich als een vis in het water in de badkamer.

7. Graslelie (Chlorophytum)

De graslelie (Chlorophytum) is kampioen luchtverfrisser. Maar liefst 95% van vervuilende stoffen haalt hij met zijn zwierige sprieten uit de lucht. Buiten dat, is het een decoratieve plant die in de badkamer voor een tropisch sfeertje zorgt. Geef de graslelie een lichte plek maar vermijd volle zon. Een douchebeurt op z’n tijd is ook aan hem besteed. Handig: de jonge plantjes vormen zich aan lange sprieten, je kunt ze makkelijk stekken.

De graslelie zorgt voor extra frisheid in de badkamer dankzij de luchtzuiverende eigenschappen. Foto Bloemenbureau Holland

8. Dorstige bananenplant

De bananenplant (Musa) heeft altijd dorst. Een plekje in de badkamer is daarom heel geschikt. Ook bij een hoge luchtvochtigheid voelt deze jungleplant zich uitstekend. Zorg daarbij voor een lichte plek, maar laat de plant langzaam wennen aan direct zonlicht. Het assortiment bananenplanten is beperkt. De meest voorkomende variëteiten zijn Musa ‘Dwarf Cavendish’ en Musa ‘Tropicana’.

Door het grote bladoppervlak verdampt de bananenplant snel waardoor hij veel behoefte heeft aan water. Foto Bloemenbureau Holland

9. De drakenbloedboom

De drakenbloedboom (Dracaena) is een kleine boom. De groene kroon, soms afgezet met geel, goud, roze of rood, groeit uit een bruin stammetje. Daarin slaat hij water op; handig als je regelmatig vergeet om water te geven. Deze plant houdt van een constante temperatuur en voldoende licht, zodat de bladtekening mooi blijft. Lees meer over de drakenbloedboom.

De drakenbloedboom is een kleine boom die op een stammetje groeit. Foto Bloemenbureau Holland

10. Mediterrane aloë vera

De aloë vera (Aloe vera) heeft een mooie mediterrane uitstraling; perfect voor het maken van een ontspannende wellness-sfeer in de badkamer. De plant heeft verschillende gezichten: van perfect rozetje tot groene reus met puntige dikke bladeren. Zet de plant niet te donker en wees zuinig met water; aloë vera kan zich prima redden in droge tijden.

Creëer een wellness-sfeer met aloë vera in de badkamer. Foto Bloemenbureau Holland
Makkelijk en mooi, zo'n gatenplant in je badkamer. Hier ook met een pannenkoekplant erbij.
Makkelijk en mooi, zo'n gatenplant in je badkamer. Hier ook met een pannenkoekplant erbij.

11. Makkelijke Monstera

Deze mag niet ontbreken in het rijtje planten voor de badkamer: de gatenplant (Monstera). Deze makkelijke en sierlijke kamerplant doet het uitstekend in elk interieur én in de badkamer. Hij behoeft weinig licht en water, ideaal voor als je nog niet zo’n groene vingers hebt. Lees alles over gatenplant Monstera.

Meer inspiratie!

4.2/5 - (4)