Ben je net lekker aan het genieten van je tuin… Zie je ineens iets wegschieten. Een dier met een lange staart… Het zal toch niet? Jawel een rat! En ratten zijn meestal niet alleen. Benieuwd hoe je ratten kunt bestrijden, zonder ingrijpende maatregelen als gif en dodelijke vallen in te zetten? Wij geven je tips.

Ratten bestrijden

Sommige mensen zijn doodsbang voor ratten, anderen hebben minder last van de kleine knagers. Toch is het wel aan te raden om iets aan ratten in je tuin (of in je huis) te doen. Erg hygiënisch zijn de dieren namelijk niet (ze zijn een bron van virussen en bacteriën). En dan hebben we het nog niet gehad over kapotgebeten kabels, verpeste gazons (door ondergrondse tunnels) of ‘rondslingerende’ uitwerpselen. Oh ja, ratten kunnen ook voor een behoorlijk onaangename geur zorgen. Oké, waarom je toch echt iets moet doen aan een rattenfamilie, is nu wel duidelijk, toch?

Wat te doen bij een rat in je tuin?

Probeer er eerst eens achter te komen waarom ratten jouw tuin zo’n aangename verblijfplek vinden. Dit zijn bijvoorbeeld echte ‘ratten-aantrekkers’:

  • Stapels hout
  • Composthoop
  • Dierenvoer
  • Water (zoals een slootje of een vijver)
  • Hoog gras
  • Fruitbomen

We zeggen niet dat je meteen je vijver dicht moet gooien. Maar je kunt wel hout en dierenvoer beter opbergen of je gras extra vaak maaien.

Bruine rat ( Rattus norvegicus), ook wel Noorse rat, waterrat of rioolrat genoemd.

Is het een bruine rat, zwarte rat of tamme rat?

In Nederland leven verschillende soorten ratten. Een bekende is de bruine rat, die ook wel zwarte rat genoemd wordt. Dit is een, de naam zegt het al, bruingekleurd knaagdier. De bruine rat heeft een korte, spitse snuit en lange snorharen.

 

Zie je in je tuin een klimmende rat? Dan heb je waarschijnlijk niet met een bruine, maar met een zwarte rat te maken. Een prima klimmer! Verder kun je deze rat herkennen aan een staart die langer is dan het lichaam (bij de bruine rat is dit andersom).

Zwarte rat (Rattus rattus), ook wel huisrat, zolderrat en scheepsrat genoemd.

Ook deze ratten kom je in Nederland tegen:

  • De muskusrat
  • De woelrat

Hoe kom je van een rat af?

Maar hoe kom je nu van die vervelende ratten af? Er zijn verschillende methodes. Een bekende is bijvoorbeeld rattengif. Maar dat is niet goed voor jezelf, het milieu en bovendien niet dierenvriendelijk. Wij gaan dus op zoek naar andere methodes.

Waterrat (Arvicola amphibius), ook wel woelrat genoemd.
Bruine rat ( Rattus norvegicus), ook wel Noorse rat, waterrat of rioolrat genoemd.
Zowel de bruine rat als de muskusrat wordt ook wel waterrat genoemd. De muskusrat heeft een grovere vacht en langere snorharen dan de bruine rat, die ook wat ranker gebouwd is dan de muskusrat.

Hoe kun je ratten diervriendelijk bestrijden?

Heb je al eens aan deze methodes gedacht?

  • Diervriendelijke rattenval
    Niet alle rattenvallen zijn dodelijk. Er zijn ook diervriendelijke rattenvallen te koop. Breng de rat naar een plek waar hij niet (opnieuw) overlast kan bezorgen.
  • Ratten bestrijden met chloor
    Ratten houden niet van de geur van chloor. Een flinke schoonmaakbeurt met water vermengd met chloor kan de ratten afschrikken. Of doop watten in bleek.
  • Ratten bestrijden met geur
    De knaagdieren schijnen ook geen liefhebber te zijn van:
    – Azijn
    – Uien
    – Kamille
    – Munt
    – Eucalyptus
    – Zwarte peper
  • Ratten tegengaan met ultrasoon geluid
    Ook ultrasoon geluid zou een afschrikwekkende uitwerking kunnen hebben op ratten.

Zo kom je van een rat af: ongediertebestrijding

Blijf je ondanks alle maatregelen ratten zien? Dan zit er vaak maar één ding op: het overlaten aan een professional.

Muskusrat met jong.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

3.3/5 - (11)