Biologisch moestuinieren. Dat doet Ine van Mierlo al jarenlang in eigen tuin, samen met haar gezin. De oogst gebruikt ze voor de meest uiteenlopende recepten. Zoals originele munttruffels.  

Munt en het gebruik

Munt kennen we allemaal wel van de pepermuntjes, tandpasta, thee en als toevoeging in een mooie glazen karaf met bronwater. Het is ook een dankbare plant om in een pot te hebben of te kweken, hoewel munt ook in het wild voorkomt. Er worden zelfs geneeskrachtige en verkoelende effecten aan toegeschreven.

Munttruffels

Ikzelf gebruik het blad veelal als garnering op een taart of gebakje. Er zijn ontzettend veel soorten van het kruid; er is er zelfs eentje die after eight munt heet. In onze moestuin hebben we een takje dat we geserveerd kregen in de muntthee. Dit heb ik in een glas water gezet en nadat het voldoende waterworteltjes had ontwikkeld, is het in een pot gepoot en verzorgd. Heb je een overschot aan munt op het moment – de plant groeit als kool bij mooi weer – denk dan eens aan munttruffels.

Bij dit recept krijg je een flinke hoeveelheid truffels, dus wil je minder, deel dan gerust het recept door de helft.

Dit heb je nodig:

  • een flinke handvol muntblaadjes
  • 150 g poedersuiker
  • 115 ml room
  • 150 g (room)boter
  • 250 g pure chocolade
  • cacaopoeder
  • Spuitzak met ronde mond

Tip: je kunt uiteraard ook melkchocolade gebruiken, maar munt en pure chocolade is een stel dat gewoonweg het beste bij elkaar past.

Zo doe je het:

  • Zet de room met 90% van de munt op een laag vuurtje. Houd het deksel erop en laat de muntsmaak zo in de room trekken. Niet laten koken en het vuur na 5 min. uitzetten en laten trekken tot het lauw is.
  • Klop de boter met de suiker tot een egaal en bijna wit mengsel.
  • Zeef de room, zodat de munt eruit is, en voeg langzaam de lauwwarme muntroom toe aan het boter-suikermengsel. Meng alles goed.
  • Hak de laatste 10% van de munt fijn en voeg toe aan het mengsel. Spatel dit goed door elkaar.
  • Spuit met een spuitzak met een rond mondje truffels op een plaat of bord met bakpapier en zet het een nacht in de vriezer.
  • Smelt de volgende dag (of op een andere dag) de chocolade en haal de truffels er doorheen. Zelf doe ik de cacao in een klein bakje en rol de truffels er al schuddend doorheen. Je kunt er ook voor kiezen om ze met de cacaopoeder te bestrooien, maar dan pak je de onderkant niet mee.

Resultaat: een slagroomtruffel, maar dan anders!

Review deze post