De ventilatoren draaien overuren, ijskoffies zijn niet aan te slepen en de zwembadjes worden massaal in achtertuinen geplaatst. Niet alleen wij mensen, hebben last van de hitte en droogte, maar je tuin en balkon ook! Maar hoe help je de tuin de zomerhitte door?

Met de stijgende temperaturen is het belangrijk om slimme keuzes te maken voor je tuin of balkon om het waterverbruik te verminderen en je planten gezond te houden. Wat zijn die slimme keuzes om je tuin de zomerhitte te helpen overleven? Door de volgende maatregelen te nemen, kun je je tuin- of balkonplanten gezond houden tijdens de hete zomermaanden.

Tip 1: plantkeuze

Kies hitte- en droogtetolerante planten in je tuin. Hierbij denk je waarschijnlijk meteen aan vetplanten en cactussen, want als deze in de woestijnhitte kunnen overleven, dan ook zeker in een Nederlandse tuin. Maar er zijn meerdere planten die goed tegen droogte en warmte kunnen:

  • Kruidachtige planten, zoals lavendel, salie en tijm, hebben diepere wortels en kunnen beter water opnemen en vasthouden.
  • Siergrassen, zoals pijpenstrootje, zegge en prachtriet, zijn goed bestand tegen droogte en kunnen langere periodes zonder water overleven.
  • Vaste planten zoals duizendknoop, flox en vlinderstruik kunnen beter tegen droogte dan andere vaste planten.
  • Bodembedekkers zoals sedum en kruipend zenegroen helpen de bodem vochtig te houden en te beschermen tegen verdamping.

 

planten tegen droogte
Bodembedekkers als de kruipvlambloem (Phlox subulata) voorkomen uitdroging van de tuinaarde. Foto iVerde

Tip 2: water geven

Wanneer het warm wordt, ben je geneigd je plant elke dag water te willen geven. Verrassend genoeg is het een goede strategie om minder vaak te sproeien. Het idee is om de momenten waarop je water geeft, te benutten om je tuin van een grotere hoeveelheid water te voorzien. Dit helpt de wortels om dieper in de grond te groeien, op zoek naar vocht. Hierdoor ontwikkelen de wortels zich beter en kunnen ze efficiënter water opnemen. Dit geldt overigens niet voor planten in potten. De grond in een pot droogt namelijk sneller uit. Geef je planten in potten wel dagelijks water, maar plaats onder in je plantenbak een materiaal dat veel water vast kan houden, zoals steekschuim.

water geven in de zomer
Geef bij droogte liever ’s ochtends vroeg of ‘s avonds water, als de aarde is afgekoeld om verdamping te voorkomen.

Sproei ook niet overdag als de zon op volle kracht is. Er verdampt dan teveel water. Sproei in de avond en probeer met je tuinslang zo direct mogelijk aan de grond water te geven. Zo wordt het door de planten optimaal opgenomen. Meer tips over het water geven van je planten tijdens een warme en droge periode? Lees dan ook zeker deze tips.

Tip 3: bodemkwaliteit

Zorg voor een goede bodemkwaliteit. Een goede bodem zorgt er namelijk voor dat water beter wordt vastgehouden en wortels gemakkelijker bij water en voedingsstoffen kunnen. Voeg organisch materiaal, zoals compost, toe om ervoor te zorgen dat je bodem vocht beter vast kan houden. Bedek de bodem rond je planten ook met een laag mulch, zoals houtsnipper, stro of compost. Mulchen van je bodem vermindert verdamping en helpt bij het vasthouden van vocht.

Handige tips om droogte in de tuin en bij tuinplanten tegen te gaan – Tuinieren met Buitenleven
Schoffelen en spitten in de aarde is niet slim in tijden van droogte; er verdampt dan veel vocht.

Tip 4: maaien?

Heb jij een mooie grasmat in de tuin? Pas dan gedurende de warme en droge periode de maaihoogte van je gras aan. Maai je gazon niet te kort, want dit kan leiden tot uitdroging. Laat het gras iets langer groeien. Zo bescherm je de bodem én kan deze beter vocht vasthouden.

Tip 5: de schaduw opzoeken

Bescherm je mooie planten, bloemen en gras tegen felle zonnestralen. Creëer schaduw met het plaatsen van bomen, struiken of parasols.

Tip 6: steen eruit, groen erin

Vervang de stenen van je terras door kiezels, halfverharding of ander materiaal. Kies voor een ondergrond waardoor het water beter kan wegzakken, de grond in kan. Gehecht aan je tegels? Plaats deze dan zo’n vijf centimeter uit elkaar en zet er wat groen tussen. Het staat mooi én het regenwater kan makkelijk de grond in. Probeer de hoeveelheid steen in je tuin zo laag mogelijk te houden, dat scheelt écht heel erg qua warmte. Dat is fijn voor jou én je planten.

Handige tips om droogte in de tuin en bij tuinplanten tegen te gaan – Tuinieren met Buitenleven
Onder paden van grind blijft de aarde koel en vochtig. Foto iVerde

Met deze tips en de keuze voor droogtebestendige planten kun je je tuin of balkon beschermen tegen de zomerhitte en droogte. Het verminderen van waterverbruik, het aanpassen van de bewateringsmethode en het kiezen van geschikte planten zijn belangrijke stappen om een duurzame en veerkrachtige tuin te creëren. Kunnen zowel jij als je tuin of balkon genieten van de zomerzon.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
4.4/5 - (10)