Siergras snoeien hoeft niet altijd. Er zijn ook soorten die je kunt ‘kammen’. Maar, toegegeven: siergras is weliswaar onderhoudsarm, enige vorm van onderhoud heeft ook deze makkelijke borderplant nodig. Siergras snoeien is een van die zaken, dat doe je het beste in het begin van het voorjaar.

Niet snoeien in het najaar

Als in het najaar veel planten uitgebloeid zijn, heb je wellicht de neiging om ook het uitgebloeide siergras meteen te snoeien. Dat is echter onnodig, zelfs niet slim om te doen. In de halmen slaat de plant voeding op die zorgt dat ze de winter goed doorkomt. Ook kan siergras beschutting bieden aan vogels en andere dieren wanneer er in de koude wintermaanden weinig groeit. Daarbij is een van de grote pluspunten van siergras juist dat het in een kale tuin zorgt voor een mooie aanblik.

Wanneer siergras snoeien?

Zodra de temperatuur weer oploopt, is het eind februari, begin maart tijd om je uitgebloeide siergras te snoeien. Er zijn vele soorten siergras, dus verzeker je voordat je begint van de soort die je hebt én dat je op de juiste manier gaat snoeien. Zo kun je wintergroen siergras zoals zegge (Carex) of schapengras (Festuca) ook kammen, waarbij je de lelijke bladeren ertussenuit haalt. Het is verstandig om te snoeien met handschoenen aan, want het blad van sommige soorten siergras is scherp.

schapengras siergras
Schapengras is wintergroen en behoeft dus geen snoei- maar een kambeurt.

Hoe kort mag je siergrassen snoeien?

Het is even doorbijten als je siergras snoeit. De meeste soorten knip je namelijk heel ver terug, op zo’n 15 a 25 cm hoogte (ligt aan de grootte van de plant). De overgebleven kale wortelknollen zien er niet aantrekkelijk uit, maar op deze manier kan de zon wel goed overal komen. En dat zal ervoor zorgen dat je siergras weer in een mum van tijd uitloopt. Je geeft de plant zo de kans te vernieuwen en dat komt haar ten goede.

Japans berggras (Hakonechloa macra) in de najaarstuin met herfstkrokussen.
Japans berggras (Hakonechloa macra) in de najaarstuin met herfstkrokussen.

Hoe snoei ik siergras?

  • Snoeischaar: de beste methode voor kleinere soorten is een scherpe snoeischaar waarmee je de stengels netjes en strak afknipt en je goed de hoogte kunt bepalen. Denk aan Japans berggras (Hakonechloa macra) of het fijne liefdesgras (Eragrostis spectabilis).
  • Heggenschaar: neem een heggenschaar als het blad erg taai is en de plant groot, bijvoorbeeld reuzenvedergras (Stipa gigantea) of pijpenstrootje (Molinia caerulea). Hiermee kun je net en strak snoeien, ook horizontaal. Met de heggenschaar krijg je al snel een gekortwiekt bolletje in de tuin dat weer zal moeten uitgroeien tot een volle plant. Het nadeel van een heggenschaar kan zijn dat de stengels niet scherp en strak worden gesnoeid, waardoor rot kan ontstaan.
  • Bosmaaier: voor grote hoeveelheden kun je een bosmaaier gebruiken. Ook hier is het nadeel dat stengels niet scherp en strak worden afgesneden, omdat het mes bij grote hoeveelheden snel wat botter kan worden. Gebruik met een bosmaaier goede beschermingsmiddelen.

Siergras opnieuw planten

Veel soorten siergras lopen na enkele jaren vooral nog naar de zijkanten uit. Het midden komt niet meer mooi tot groei en oogt minder vol. Het hart van de plant raakt verouderd. Op dat moment kun je ervoor kiezen om in het voorjaar een nieuwe start te maken, zegt Lieuwe Westra, hovenier bij TuinKeur. “Dit doe je door de plant af te steken, bijvoorbeeld met een schop. Soms lukt het ook om de plant met de hand te delen of te scheuren. Behandel de grond waar je hem in plant bij voorkeur door er wat potgrond doorheen te scheppen. Plant vervolgens de goede stukken, om uiteindelijk een volle plant tot ontwikkeling te brengen. Wat organische mest in het voorjaar is voldoende voor een goede groei van het siergras in de rest van het jaar.”

siergras reuzevedergras
Reuzevedergras kan flink de hoogte ingaan.
De dansende trosjes van trilgras (Briza media).
De dansende trosjes van trilgras (Briza media).

Vijf mooie siergrassen

Welke siergrassen zijn mooi? Zo veel soorten, zo veel smaken. Deze vijf zijn enkele prachtige siergrassen voor in de tuin:

  1. Trilgras (Briza media) met losse trosjes. Staat graag in de zon of halfschaduw.
  2. Diamantgras (Calamagrostis brachytricha) heeft dikke grijs-paarse pluimen. Staat bij voorkeur in de volle zon.
  3. Lampenpoetsergras Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’, dit is herkenbaar aan de borstelige aren. Dit siergras houdt van volle zon.
  4. Japans bloedgras Imperata cylindrica ‘Red Baron’ heeft een opvallende, rode kleur. In de volle zon of halfschaduw plaatsen.
  5. Vedergras (Stipa tenuissima) met de fijnste stengels en pluimen. Staat het liefst in de volle zon of halfschaduw.

Meer inspiratie voor siergrassen opdoen? Bekijk zes laagblijvende siergrassen. Tip: sommige soorten lenen zich uitstekend om in pot in de huiskamer te houden.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.6/5 - (5)