Wacht na nieuwjaar nog even met het weggooien of inleveren van je kerstboom. Je kunt hem namelijk op allerlei groene manieren hergebruiken. Maak er bijvoorbeeld een voederboom van voor de hongerige vogels in je tuin. Of gebruik de takken als een isolerend vorstdekentje voor potten en borders. Zeven tips voor het recyclen van je oude kerstboom in eigen tuin.

1. Vogelvoederboom

Laat de kerstboom buiten verder stralen als voederplaats voor de vogels. Versier de takken met vetbollen en rijg slingers van doppinda’s. Ook de cranberry’s die overbleven na kerst kun je hiertussen hangen. De boom (zonder wortels) sterft in de tuin langzaam af en kun je daarna verder recyclen in je tuin.

2. Klimboom

De grove stam van een spar is een prima klimrek voor diverse tuinplanten. Plant hem dit voorjaar bijvoorbeeld in de pluktuin om eenjarige bloeiers als lathyrus en Oost-Indische kers omhoog te leiden. Of bewaar hem als steunpaal voor een jonge boom of windgevoelige bloeiende vaste plant.

3. Bewaar de as

Laat de boom een tijdje drogen en steek er de tuinhaard mee aan. Let op: hars is brandbaar en kan dus voor vonken en oplaaiend vuur zorgen. Houd dus wel afstand. Om die reden kun je (vers) sparrenhout ook beter niet binnen opstoken; de harsdeeltjes kunnen voor extra roetaanslag in de schoorsteen zorgen. Tip: gooi de asresten uit de tuinhaard niet weg maar strooi ze uit over je tuin. Ze bevatten voedingsstoffen als kalium en kalk.

Strooi de vruchtbare as van verbrand kerstbomenhout over de tuin.

4. Mulchen

Om je kerstboom te hergebruiken, kun je ook de takken afknippen. Verspreid ze, eventueel gemengd met ander tuinafval, over de border. Deze mulchlaag voorkomt dat de tuinaarde uitdroogt en dichtslaat in de winter. De naalden verteren vanzelf en geven hun voedingsstoffen af aan de bodem. Vooral zuurminnende soorten als rododendron, azalea, bergthee en magnolia zijn hier dol op. Ook kun je de takken laten composteren op de composthoop.

De verdorde naalden worden opgenomen door de grond als je ze als voeding of mulchlaag gebruikt.

5. Vorstdekentje voor kuipplanten

Met naaldboomtakken kun je een isolerend laagje maken voor planten in de border of voor kuipplanten. Dek er bijvoorbeeld de potten mee af waarin je lentebollen hebt geplant. Zodra de vorstperiode voorbij is, gooi je de takken op de composthoop, in de groene container of versnipper je ze voor een mulchlaag in de tuin. Tip: maak geurbuideltjes van de kleine takjes.

Knip de kerstbomen in stukken en gebruik ze als vorstbescherming.

6. Kerstboom hergebruiken in de tuin

Heb je een kerstboom gekocht in pot, met kluit of kale wortel? Zet hem dan in je tuin of in een pot op je terras. Laat de boom eerst een paar dagen wennen in een koude ruimte voordat hij echt naar buiten gaat. Is de tuinaarde droog, geef dan regelmatig water zodat de wortels kunnen aanslaan. Vriest het stevig, wacht dan met uitplanten op een vorstvrije periode. Als je de boom in een pot laat staan, pak deze dan in als het gaat vriezen; zo bevriezen de wortels minder snel. Tip: hoe kleiner de boom, hoe groter de kans dat hij aanslaat. Lees nog meer tips voor het herplanten van je kerstboom.

Kleine boompjes kun je na de kerst buiten in pot verder laten groeien. Staat hartstikke gezellig!

7. Maak een takkenril

Een laatste oplossing voor het recyclen van je kerstboom is een leuke tuinklus voor januari. Richt een hoek van je tuin in voor het maken een takkenril. Hierop stapel je al je snoeihout en kun je ook de takken en stam van de kerstboom kwijt. Het houtwalletje groeit uit tot een mooie schuilplek voor insecten, vogels en egels. Hoe je dit precies aanpakt? Dat lees je in ‘Je eigen takkenwal maken’.

Meer inspiratie

Lees elke week nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account of wordt (online) abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
Maak een account en krijg 3 tijdschriftartikelen gratis

Deel deze pagina

4.3/5 - (3)