Een zwoele zomer, de barbecue gloeit, gezellig samen eten en drinken en dan ineens komen ze: wespen. Deze kleine insecten kunnen je avond flink verpesten, zeker als je allergisch bent voor een wespensteek. Gelukkig zijn er natuurlijke manieren om wespen te verjagen of te bestrijden. We geven je graag wat tips.

Wat eten wespen?

In een wespennest leven honderden tot duizenden wespen. Deze zwermen bestaan grotendeels uit werksters die het eten voor de larven aanvoeren. De larven worden gevoed door de koningin en krijgen voorgekauwde muggen, vliegen en andere insecten te eten. In ruil daarvoor scheiden de larven een zoetstof af die de volwassen wespen eten. Volwassen wespen houden namelijk van zoet en dus energierijk voedsel. Maar zodra het aantal larven afneemt, omdat de beestjes groeien en uitvliegen, is er dus ook minder zoetstof en gaan de wespen elders op zoek. Vanaf dat moment komen de insecten dichter bij de mens, speurend naar zoetigheid in onze etenswaren die wij in de zomer op een bordje in de tuin aan ze op lijken te dienen. Wespen eten van alles: van limonade tot saus en van ijs tot fruit. Als het maar zoet is.

De gewone wesp (links) en de Duitse wesp (rechts) kun je nauwelijks van elkaar onderscheiden.

Soorten wespen

De gewone wesp (Vespula vulgaris) en de Duitse wesp (Vespula germanica) zijn de bekendste soorten wespen die we in ons land – en dus in onze tuin – tegenkomen. De eerste wordt ook wel limonadewesp genoemd, hij is er namelijk gek op, net als op vele andere zoetigheden. De Duitse wesp eet evengoed zoet voedsel. De twee wespensoorten lijken erg veel op elkaar als je kijkt naar uiterlijk en gedrag. Qua uiterlijk verschillen ze een klein beetje, de Duitse wesp is iets groter en het lichaam heeft een iets andere tekening. Beide zijn sociale dieren en leven in kolonies in wespennesten; gewone met circa vijfduizend en Duitse met zo’n zevenduizend volwassen insecten. Het nest van de Duitse wesp is grijs van kleur en wordt opgebouwd uit verweerd en droog hout. Het nest is daarmee het belangrijkste kenmerk om vast te stellen dat je te maken hebt met een Duitse wesp en geen gewone wesp.

Wespen leven in grote kolonies bij elkaar.

Wespenweetjes

Wespen kunnen lastig zijn, zeker in een zwerm en voor mensen met een allergie. Toch zitten de beestjes ingenieus in elkaar. Een paar feitjes op een rij.

  • De wesp heeft een sterk ingesnoerd, smal achterlijf waar menig dame jaloers op is: een wespentaille.
  • De angel heeft geen weerhaken, wat betekent dat de wesp meerdere malen kan steken. Alleen het vrouwtje kan steken, zij laat een gif achter dat andere wespen aantrekt.
  • Een wesp heeft vijf ogen: twee aan weerszijden van de kop en drie bovenop de kop. Deze drie kunnen niet zien, maar nemen lichtverschuivingen waar.
  • Met drie paar poten kan de wesp stabiel landen en staan.
  • En met zijwaarts bewegende kaken kan een prooi worden vermalen, terwijl extra monddelen kunnen likken en zuigen.

Wespen komen op alles af wat zoet is, zoals appels.

Wespen lusten ook ranja en bier

Wat goed is om te beseffen, is dat wespen niet speciaal komen om je te steken. Ze steken alleen om van zich af te bijten als ze je als een bedreiging zien. Het beste kun je dus rustig blijven (zitten) en licht wapperen om de wesp weg te jagen. Wespen zijn op zoek naar zoetstof. Als deze op is zodra de larven zijn uitgegroeid, komen ze op jouw toetje, frisdrank of ander lekkers af. Gebruik dus rietjes in de ranja en check je biertje of wijn voordat je een slok neemt. Gelukkig is er ook een aantal geuren waar wespen slecht tegen kunnen. Hier kun je dus handig gebruik van maken als je wespen wilt verjagen.

Tips om wespen te verjagen met geur

  • De citronellakaars is bekend, maar gebruik ook eens citroenolie in een bakje in je tuin.
  • Een paar bossen lavendel in je tuin, een pot in je raam of een zakje gedroogde lavendel aan je tent houdt wespen uit de buurt.
  • Een handig keukenmiddeltje tegen wespen is koffie. Vul een schaaltje met filterkoffie en steek dit aan. Wespen houden niet van de geur van verbrande koffie.
  • Ditzelfde geldt voor ouderwetse kruidnagels en uien. Steek een paar kruidnagels in een sinaasappel, limoen of citroen, of leg ze in een schaaltje azijn. Of hak een ui in vieren en leg deze in een kommetje water om de geur langer te verspreiden.

Kruidnagels en limoen of citroen: een goede combinatie tegen wespen.

Wespen bestrijden met een zelfgemaakte val

Mochten er toch wespen in je buurt komen, kun je altijd wat meer rigoureuze maatregelen nemen. Hang bijvoorbeeld een wespenlamp op of zet een wespenval. Deze laatste maak je eenvoudig zelf, door de bovenkant van een plastic fles af te snijden en deze ondersteboven in de fles te zetten. Vul de fles met een laagje siroop en de wespen vliegen zo de fles in – en kunnen er niet meer uit. Houd er wel rekening mee dat de zoete siroop meer wespen kan aantrekken dan je wenst. Plaats een val dus wat verder van je huis af, waar je minder vaak komt. Pas ook op met kinderen in de buurt. Nog een logische en eenvoudige manier: ruim de tafel na het eten direct af, laat geen etenswaren buiten staan en leeg de vuilnisbak op tijd.

Een zelfgemaakte val trekt vele wespen aan, hang hem het beste op afstand van waar je zit.

Wespen kun je beter niet doden

Een wesp doodslaan, is misschien geen goed idee. Wespen verjagen is altijd nog het beste. Een gedode wesp scheidt namelijk een geurstof af waar andere wespen op afkomen en die ze agressief maakt. Bovendien kan een wesp sneller gaan steken als je zelf heel druk gaat bewegen of met je armen zwaait, want dan ziet hij je als een bedreiging. Het beste advies blijft daarom: blijf vooral rustig, dan doet de wesp dat hoogstwaarschijnlijk ook. Word je toch gestoken door een wesp? Handel dan snel en op de juiste wijze. Lees wat je tegen een wespensteek kunt doen.

3/5 - (17)