Een wespensteek is pijnlijk en vooral schrikken geblazen. Een kind barst in tranen uit, maar ook volwassenen kunnen flink last hebben van een wespensteek. Wespen steken doorgaans alleen als ze zich in het nauw gedreven voelen en bedreigd. Maar wat te doen als je toch een wespensteek krijgt?

Rustig wegwuiven

Wespen wuif je het beste rustig weg als ze om je heen vliegen. In paniek raken en snelle bewegingen zijn dan geen goed idee, want dan is de kans groter dat de wesp zich bedreigd voelt en kan gaan steken. De meeste wespensteken worden eind augustus en in september geteld. Dan zijn wespen op zoek naar zoetstof om te eten, daarom zie je ze vaak als je iets (lekkers) eet. In deze periode komen de insecten af op zoetigheden en dus dichter bij mensen in de buurt. Net als bij muggen steken bij wespen alleen de vrouwtjes. Wil je wespensteken zo veel mogelijk voorkomen? Lees dan hoe je wespen het beste kunt verjagen.

Een pijnlijke, allergische reactie op een wespensteek.

Gevolgen van een wespensteek

De meeste mensen vinden een wespensteek vervelend. De pijnlijke en jeukende zwelling die ontstaat na de steek is een reactie op het gif uit de angel dat onder meer bestaat uit enzymen en andere eiwitten. In de meeste gevallen is een wespensteek onschuldig en wordt de beet binnen 24 uur minder pijnlijk. Als je in je mond of nek bent gestoken, dien je medische hulp te zoeken, zeker als er een ongewone zwelling of extreme pijn ontstaat. In zeldzame gevallen krijgt iemand na een wespensteek een anafylactische shock die fataal kan zijn. Bij heftige benauwdheid of shockverschijnselen bel je direct 112.

Allergische reactie op een wespensteek

Een klein deel van de mensen heeft een allergie voor wespensteken of ontwikkelt deze later. Op de plek van de beet ontstaat een enorme zwelling die gepaard kan gaan met pijn en jeuk. Het gif van de wesp verspreidt zich dan onder huid en daar reageert je lichaam op. Als een dergelijke allergische reactie ontstaat en de pijn blijft erg lang aanhouden, dan is het verstandig een arts te raadplegen. Dit geldt ook bij een extreme allergische reactie. De gifstof kan de bloeddruk verlagen, waardoor je duizelig kunt worden of flauw kunt vallen of er is sprake van misselijkheid en braken. In deze gevallen is het mogelijk om via de arts een adrenaline-auto-injector voorgeschreven te krijgen.

De venijnige angel van een wesp.

Een koelelement verzacht de pijn en voorkomt al te erge zwelling.

Dit doe je na een wespensteek

Nadat je bent gestoken door een wesp schrik je en grijp je naar de plek waar je bent gestoken. Hoe kun je het beste handelen na een wespensteek?

  • Zuig indien mogelijk het gif uit de beet en spuug het uit.
  • Pak direct ijs, een koelelement of natte doek en koel de plek van de wespensteek enkele uren.
  • Probeer niet te krabben.
  • Is de pijn of jeuk erg vervelend? Gebruik hier dan een middel tegen; er zijn diverse verzachtende smeersels te koop bij apotheek en drogist.

 

3.1/5 - (14)