Is je tuin toe aan een nieuwe schutting? Dan heb je een flinke zoektocht voor de boeg. Want de perfecte schutting vinden is helemaal niet zo eenvoudig. Ga je voor een hele stevige, maar niet zo fraaie betonnen schutting of toch liever voor eentje van hout? Van grenenhout, hardhout of wat dacht je van wilgenhout? Want ook daar kun je een mooie schutting mee maken. Benieuwd hoe dat zit? Julian van Aalsburg van wilgenhouthandel Van Aalsburg B.V. vertelt je alle ins en outs.

Allereerst: wat zijn wilgentenen?

Een wilgentenen schutting is een schutting gemaakt van takken van de wilgenboom. Julian vertelt: “Wij planten stekjes van wilgentenen vrij dicht op elkaar. Hieraan groeien lange, rechten scheuten, die we elke 2 jaar oogsten. Met deze scheuten kun je eenvoudig vlechten, ideaal voor het maken van een natuurlijke schutting of andere producten. En het leuke is dat de wilgentenen vanuit onze eigen kwekerij in de Betuwe van in totaal 150 hectare komen. Een echt lokaal product van eigen bodem dus.” De wilgentenen worden om kastanjepalen heen gevlochten, die ze om de 65 centimeter in de grond slaan.

Stevig en milieuvriendelijk, mét een natuurlijke uitstraling

Doordat er om de zoveel centimeter een kastanjepaal in de grond geslagen wordt, is een wilgentegen schutting heel stevig en kan het tegen weer en wind. De wind kan er namelijk gewoon doorheen, waardoor de schutting niet snel breekt. “Maar stevig is niet het enige voordeel van dit soort hout. De voornaamste reden dat mensen voor zo’n schutting gaan is het uiterlijk en de uitstraling ervan. Een natuurlijkere schutting dan een gevlochten wilgentenen schutting is er namelijk bijna niet.” Daarnaast zijn wilgentenen erg duurzaam. In het groeiproces slaat het hout veel CO2 op en daarnaast heeft het geen onderhoud nodig. Een haag moet je één keer in de zoveel tijd snoeien. Naar een wilgentenen schutting heb je geen omkijken.

Een wilgentegen schutting is heel stevig en kan het tegen weer en wind.
Een wilgentegen schutting is heel stevig en kan het tegen weer en wind.

In de weer met lijnolie en klimplanten

Je hoeft de schutting dus niet te onderhouden, maar je zou de levensduur van de schutting wel kunnen verlengen. Zo tipt Julian: “Normaal gaat de schutting 8 tot 10 jaar mee. Smeer je de schutting in met gekookte lijnolie dan gaat de schutting wel 1 tot 2 jaar langer mee. Doe dit niet meteen na het plaatsen, maar wacht daar 6 tot 8 weken mee totdat de schutting droog is. Daarna kun je de lijnolie aanbrengen met een kwast of plantenspuit.” Of dat de enige manier is om de schutting zolang mogelijk goed te houden? “Ook door er klimplanten, zoals klimop, tegenaan te laten groeien, blijft de schutting langer intact. Die plant houdt de takken beter bij elkaar waardoor ze minder snel kunnen knappen.”

Doe-het-zelven of het laten doen?

Ben jij een handige harry en werk je graag in de tuin? Steek dan je handen uit de mouwen en ga zelf vlechten! “Voor de liefhebbers zijn er DIY-pakketten met daarin de palen en de wilgentenen. Op die manier kun je het zelf in elkaar zetten en vlechten. Maar let op, dit is een flinke klus die niet zo 1, 2, 3 gepiept is”. Liever uitbesteden en het werk door een specialist laten doen? “Dan gaan wij naar de mensen toe en vlechten we de schutting ter plekke! Wel zo makkelijk.” Naast gemak zijn er meer voordelen te bedenken waarom je het wilt uitbesteden. “Zo bieden wij als extra optie ‘postsavers’ aan, waardoor de palen minder snel rotten. En paalvoethouders, wanneer een schutting bijvoorbeeld (deels) op een muur gevlochten moet worden.”

Vlechten kan je ook zelf doen
Vlechten kan je ook zelf doen

Een wilgentenen schutting op maat

Of er veel verschillende kleuren en soorten wilgentenen schuttingen zijn? “Helaas niet, maar er zijn wel variaties mogelijk in bijvoorbeeld afmeting. Doordat we de schutting ter plekke in elkaar vlechten, kunnen we op dat moment in goed overleg met de klant bepalen wat de beste en mooiste hoogte en lengte is van de schutting. Daarnaast kunnen we hoogteverschillen aanbrengen, trapsgewijs of met een vloeiende afloop. En als we er toch zijn, kies dan ook meteen voor een wilgentenen poort, containerbak, moesbak, tipi of scherm.”

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Review deze post