Je kent ze vast wel: kleine grijs-zilverachtige beestjes die ineens opduiken in de douche, wc of slaapkamer. Het zijn zilvervisjes, kleine insecten met glanzende schubjes en lange voelsprieten. Je treft ze vaak aan in vochtige, warme ruimtes als aanrechtkastjes en badkamers waar ze leven van schimmels en voedselresten. Gelukkig kun je ze voorkomen of op een natuurlijke manier bestrijden.

Wat zijn zilvervisjes?

De naam ‘zilvervisje’ mag dan poëtisch klinken, dit insect houd je toch liever buiten de deur. Het zilvervisje of suikergast (Lepisma saccharina) behoort tot de groep franjestaarten. De naam verwijst naar de zilverachtige glans van de schubjes die zijn lijf bedekken. En hij is ook zo vlug als een vis; als een slangetje verplaatst hij zich. Kenmerkend zijn de voelsprieten op zijn kop en de staartsprieten. De lengte (7-12 mm) en kleur onderscheidt het zilvervisje van het grotere, hariger papiervisje (15 mm), dat ook langere sprieten heeft. Zilvervisjes zijn ongevaarlijk en bijten niet.

Een papiervisje is langer dan een zilvervisje en heeft ook langere kopsprieten.

Zilvervisjes in oud- en nieuwbouw

Zilvervisjes tref je vooral aan in de vochtige hoeken van badkamers en keukenkastjes en geregeld zelfs bij mensen in bed. Ze voeden zich met koolhydraten uit voedselresten en schimmels. Het is een misverstand dat zilvervisjes alleen in oude huizen leven, je vindt ze net zo goed in nieuwbouw. Nieuwbouwhuizen kunnen namelijk vaak de eerste jaren ook nog flink vochtig zijn. Gelukkig verspreiden ze geen ziektes, maar ze kunnen wel verpakkingen (cellulose) van voedsel open knagen zodat ze bij het eten kunnen. Dat is natuurlijk een vies idee, ook omdat de insecten zich voeden met schimmels. Ze komen af op huisstofmijt, dat allergieën kan veroorzaken. Vaak wordt gedacht dat zilvervisjes eten van boeken, behang en kleding. Maar hierbij gaat het meestal om de veel schadelijkere papiervisjes.

Tips om de insecten te voorkomen

Zilvervisjes doodslaan zet geen zoden aan de dijk. Beter kun je voorkomen dan genezen. Want als je zorgt dat de omstandigheden in huis niet aantrekkelijk voor ze zijn, hoef je ze later niet te bestrijden. Enkele tips.

  • De eitjes komen pas uit als de luchtvochtigheid in huis een maandlang 75 procent is. Pak je het vochtprobleem in huis aan – denk aan lekkende afvoeren en slechte ventilatie – dan zullen zilvervisjes op den duur ook verdwijnen. Met behulp van een hygrometer kom je er snel achter waar het vochtprobleem in huis zich bevindt.
  • Bovendien hebben zilvervisjes een hekel aan kou en tocht. Goed ventileren kan dus ook helpen, zeker de slaapkamer als je last hebt van deze insecten in bed. En zorg ervoor dat de temperatuur onder de 22 °C blijft.
  • De beestjes verspreiden zich via naden kieren in de woning. Als je deze goed dichtkit, voorkom je dat de familie zich snel uitbreidt.
  • Let erop dat de was goed droog is voordat je deze opbergt. Dit is namelijk een fijn nestje voor zilvervisjes. Berg ook eten goed op en laat geen kruimels liggen.
  • Heb je zilvervisjes geconstateerd? Laat dan de spinnenwebben in de hoek van de kamer even zitten. Spinnen zijn er dol op.
  • Tip: informeer je buren in het geval van een plaag. Vaak hebben zij ook last van zilvervisjes. In dat geval kun je het best samen de oorzaak aanpakken.

Zilvervisjes bestrijden met huismiddeltjes

Kom je een enkel zilvervisje tegen in huis, dan kun je eerst proberen om het met huismiddeltjes te lokken en vangen. Gipspoeder op een vochtige, katoenen doek bijvoorbeeld. Of een halve aardappel in een plastic zakje. De insecten zullen er inkruipen omdat ze houden van vocht en koolhydraten. Ook zijn er lijmvallen in de handel die werken op basis van koolhydraten. Verder verjaag je zilvervisjes met een sterk geurend middel als een toiletblokje en lapje etherische (lavendel)olie. De geur voorkomt dat ze nog voedsel kunnen vinden, waardoor ze uiteindelijk doodgaan.

Natuurlijke bestrijding

Heb je last van een zilvervisjesplaag, dan kun je een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel gebruiken op basis van pyretrine. Dit is een natuurlijk insectengif dat gewonnen wordt uit chrysantenbloemblaadjes. Het verlamt de beestjes als ze ermee in contact komen. Let op: dit middel is ook giftig voor andere insecten en waterdieren. Gebruik het dus alleen binnenshuis en zorg dat je het aquarium afdekt. Speciale spray tegen zilvervisjes is volgens Milieu Centraal schadelijk voor de gezondheid en bovendien onvoldoende effectief. Datzelfde geldt voor mierenlokdoosjes, deze mogen niet voor zilvervisjes worden verkocht. Professionele bestrijders gebruiken vaak steviger middelen die voor particulieren niet zijn toegestaan.

Nog zo’n insectje dat er ineens lijkt te zijn in de keuken: het fruitvliegje. Baal je hier ook zo van? Lees dan hoe je fruitvliegjes kunt voorkomen en bestrijden.

Meer inspiratie

Lees elke week nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account of wordt (online) abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
Maak een account en krijg 3 tijdschriftartikelen gratis

Deel deze pagina

2.5/5 - (19)