De hoge herfstanemonen ken je vast wel, maar in de lente stelen de voorjaarsanemoontjes de show. Ze zorgen al vanaf maart voor een kleurig bloementapijt in de tuin. De komende weken staan ze in de spotlight als Plant van de Maand. Met vandaag verzorgingstips, plant- en zaaitijd en hoe je ze vermeerdert.

Tekst Modeste Herwig en Francine Polis Foto’s Shutterstock.com

 

 

Plant van de Maand?

Weten hoe je voorjaarsanemoontjes het beste verzorgt? Scroll snel verder!

Vorige week las je al over waarom voorjaarsanemoontjes zo’n aanwinst zijn voor je vroege voorjaarstuin.

Volgende week krijg je tips met welke planten je voorjaarsanemonen kunt combineren in de border en in een boeket.

We sluiten de maand februari af met de mooiste soorten voorjaarsanemoontjes en waar ze te zien en te koop zijn.

Anemone coronaria.

Plant- en zaaitijd

Plant de dunne wortelstokken of knolletjes van voorjaarsanemoontjes in september of oktober, direct na ontvangst, 3-5 cm diep. De planten bloeien in het voorjaar.

Zet de knolletjes van Anemone coronaria elk voorjaar opnieuw in zanderige grond, 7 cm diep. De knollen eerst een nacht weken in lauw water. De planten bloeien dan in de zomer. Of koop in het voorjaar bloeiende planten in pot.

Anemone sylvestris.

Weinig tijd? Koop in de lente bloeiende voorjaarsanemoontjes in pot. Zet ze op het terras of met pot en al tussen de andere planten in de border voor snel resultaat. 

Volle grond of pot?

De meeste voorjaarsbloeiende anemonen zijn echte bosplanten, volop te bewonderen in onze bossen en op landgoederen. In het voorjaar verlangen ze veel licht en voldoende vocht. na de bloei sterven ze bovengronds al snel af en mag er volop schaduw en een drogere bodem zijn. Zorg voor vruchtbare en humusrijke grond die aan de zure kant is. Anemoontjes groeien ook in een bloemenweide in de volle zon, al moet het in het voorjaar dan wel vrij vochtig zijn. Kies in kleigrond voor de blauwe anemoon of witte bosanemoon, in zandgrond de gele of witte bosanemoon. De anemoontjes kunnen tijdelijk in een pot staan.

Zoals je voorjaarsanemoontjes vaak ziet in de bossen of op landgoederen.

Handig: alle anemonen bevatten een giftig sap en worden daarom niet door dieren aangetast. 

voorjaarsanemoontjes verzorging buitenleven magazine
Wilde gele bosanemoon.

Verzorging en vermeerderen

Veel humus in de grond, daar zijn voorjaarsanemoontjes blij mee. Geef daarom in de vroege zomer een mulchlaag van compost. In het voorjaar mag de grond niet uitdrogen, maar verder is er geen verzorging nodig. Alle anemonen bevatten een giftig sap en worden daarom niet door dieren aangetast. Voorjaarsbloeiende anemonen verwilderen gemakkelijk en zaaien zichzelf ook uit, waardoor er elk jaar meer komen. Zelf kun je ze vermeerderen door het delen en afnemen van wortelstokjes.

Voorjaarsanemoontjes vervolg

In de volgende ‘aflevering’ van deze Plant van de Maand lees je hoe je voorjaarsanemoontjes het mooist kunt combineren in de border en in een boeket.

Volgende week meer!

Deel dit bericht

Meer inspiraie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.7/5 - (29)