Het gaat weer de goede kant op met de moeras- en struweelvogels. Was 2016 nog een slecht jaar vanwege de lage broedcijfers, in 2017 werden er juist weer erg veel jongen geboren. Dit blijkt uit een steekproef van het Vogeltrekstation van het NIOO-KNAW en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Onder de moeras- en struweelvogels horen onder andere winterkoninkjes, rietzangers en grasmussen.

Het doel van het onderzoek is om informatie te verzamelen die kan bijdragen aan het verklaren van veranderingen in vogelpopulaties. Daarvoor werken verschillende Nederlandse vogelringers samen. Dit had als resultaat dat afgelopen jaar van 22.411 vogels gegevens werden verzameld. De gegevens vertellen onder anderen iets over de overlevingskans van de vogels en hoeveel ze broeden.

Benieuwd naar meer informatie over het onderzoek kijk op www.sovon.nl

Help de vogels de winter door

Wil je meehelpen om het voor de vogels makkelijker te maken om te overleven? In Buitenleven, 2018/1, geven we handige tips en weetjes om vogels te voeren (in de winter). Wist je bijvoorbeeld dat je niet te veel brood moet voeren, want brood is vrij zout. Je kunt om die reden dan ook beter ongebrande, ongezouten pinda’s geven. En zet geen bak met warm water buiten waar vogels uit kunnen drinken als het vriest. De natte veren van de vogels kunnen dan namelijk bevriezen.

Buitenleven 2018/1 is nog te koop t/m 8 februari 2018 of te bestellen via de BCM shop.

Review deze post