Geniet je in de lente ook altijd van de prachtige roze bloesem van de Japanse sierkers? Voor dit jaargetijde zijn er ook varianten sierkers die je als winterbloeier kunt planten in je tuin. Er zijn namelijk tal van sierkersen en sierheesters die al vanaf november bloeien. Vier voorbeelden van bomen die kleur geven aan de winter.

Lichtroze bloemetjes

De Prunus × subhirtella ‘Autumnalis’ bloeit vanaf november. Er bloeien lichtroze bloemen aan die zich heel even verschuilen als het vriest. Als de kou wegtrekt, komen ze weer tevoorschijn. Deze sierkers is een mooie winterbloeier in je tuin, want er zitten geen bladeren aan de boom in dat seizoen. Zo vallen de roze bloemetjes extra op. In april volgt vaak nog een nabloei.

Fleur je tuin op met een sierkers als winterbloeier – tuinieren met Buitenleven

Witte tot lichtroze bloemetjes van Prunus ×subhirtella ‘Autumnalis Rosea’.

Kleurrijke bloemen én bladeren

Een variant van de ‘Autumnalis’, de Prunus × subhirtella ‘Autumnalis Rosea’, kleurt ook roze, maar heeft donkerder en steviger takken. Ook deze winterbloeiende boom bloeit van november tot april. Bovendien zorgt de bloesemboom in de herfst ook voor een mooi kleurenpalet. De bladeren verkleuren namelijk geel en oranje.

Fleur je tuin op met een sierkers als winterbloeier – tuinieren met Buitenleven

De naam sneeuwbal komt van de ronde vorm van de bloemen aan de boom.

Een roze sneeuwbal

Hij is niet bang voor een beetje kou, de Viburnum bodnantense ‘Dawn’. Niet voor niets heeft deze winterbloeier de bijnaam sneeuwbal. De bloei is van november tot januari in roze tot lichtroze bloemetjes. De sierkers wordt ongeveer 2 m hoog en 1 m breed, dus hij is perfect voor in een kleinere tuin. Deze Viburnum is niet alleen een genot om naar te kijken, maar ruikt ook nog eens heerlijk.

Fleur je tuin op met een sierkers als winterbloeier – tuinieren met Buitenleven

De Mahonia x media ‘Charity’ staat het best in een wat grotere tuin.

Gele sierkers als winterbloeier

De wintergroene sierheester Mahonia × media ‘Charity’ wordt ook niet veel hoger dan 2 m, maar wordt wel best breed. Daarom is hij beter op zijn plek in een grote dan in een kleine tuin. Mits de strenge vorst niet al te lang aanhoudt, komt deze mooie sierkers ongeschonden als winterbloeier het seizoen door. Hij houdt wel van een lekker zonnig plekje. Dan bloeit hij van november tot februari en geniet jij van zijn kleine gele bloemetjes.

Wil je meer inspiratie opdoen voor mooie bomen en planten in het winterseizoen? Lees dan het bericht ‘Houten, winterharde planten die Koning Winter verslaan‘.

Review deze post