Bloemen drogen had lange tijd een nogal stoffig imago. Maar dankzij de botanische woontrend is bloemen drogen weer helemaal hip. Zoek deze zomer enkele mooie soorten uit in eigen borders, een pluktuin of bij de bloemist om zelf te drogen. Mooi in boeketjes of in een fotolijst. Zo kun je straks de zomer nog even bewaren. Meteen aan de slag? Deze vijf soorten bloemen drogen prachtig op.
1. Strobloemen
Ze knisperen als papier en zijn er in vrolijke, zomerse kleuren: strobloemen. Maar liefst 600 soorten kent de Helichrysum bracteatum. Pluk de strobloemen tijdens de bloei in verschillende stadia en laat ze langzaam drogen – op de kop – op een donkere plek. Zo kunnen ze niet verkleuren. Eenmaal gedroogd heb je er heel lang plezier van. De Engelsen noemen ze niet voor niets ‘Everlasting Flowers’.
2. Hortensiaschermen
De truc bij hortensiabloemen is te wachten met plukken tot ze al beginnen te verkleuren. Anders zullen de bloemetjes snel verschrompelen en blijft er niets over van die mooie schermen. Verwijder de bladeren en zet de stelen op een klein laagje water weg op een koele, donkere plek. Zo zullen ze uiteindelijk mooi indrogen. Knip de bloemen verspreid over de struik weg. De nieuwe knoppen bevinden zich namelijk al onder de bloemen. Haal je teveel bloemen van een plek weg, dan heb je volgend jaar een gat in de struik.
3. Zeeuws knoopje
De bloemen van Zeeuws knoopje (Astrantia major) zijn klein van stuk maar prachtig qua structuur. Kies voor een mooie witte variëteit voor een ingetogen compositie. Of voor de roze en purperen sterretjes voor een romantisch droogveldboeket. De bloemen zijn ook geschikt om in te lijsten. Leg ze dan voorzichtig tussen vloeipapier en keukenpapier in een stapel zware boeken. Na een week of twee zijn ze mooi plat en goed ingedroogd.
4. Intense kleuren
Limonium sinuatum is een ouderwets mooie bloem die in de tuin massa’s vlinders en insecten trekt. Binnen staan ze wekenlang op de vaas. Als je ze droogt, vervagen de intense kleuren iets, maar het blauw, lila, geel en roze blijft opvallend mooi. Deze geteelde variëteit van lamsoor vind je bij de bloemist ook onder de naam Statice. De wilde lamsoor – niet te verwarren met eetbare zilte ‘lamsoren’ van de zeeaster – wordt in Nederland ook wel Zeeuwse heide genoemd.
5. Engelwortel
Schrik niet, dit is geen berenklauw maar engelwortel (Angelica archangelica). Aan de dikke stelen verschijnen in het tweede jaar van de groei prachtige witte bloemschermen. Maar eigenlijk zijn ze uitgebloeid nóg mooier. Snijd de stelen af voordat het te nat wordt buiten en zet ze op een grote kruik of wijngistingsfles. Zo heb je de hele winter plezier van de gedroogde bollen. Wil je zeker weten dat je geen berenklauw te pakken hebt, pluk de engelwortel dan in de pluktuin of koop hem bij de bloemist.
Meer bloemeninspiratie?
Neem dan eens een kijkje in de duurzame kweektuin van Margriet Kortenoeven (een mooie reportage vind je nu in Buitenleven 6/2019, die nog tot en met 1 augustus in de winkel ligt). En nu het nog volop zomer is, vind je hier vijf bloemen en planten die muggen tegenhouden.