Het Leuvenumse Bos (Gld)
Het is een bijzonder gezicht, het gevarieerde landschap van het Leuvenumse Bos. Uitgestrekte, glooiende stuiflandschappen met daarop een dennenbos. Terwijl even verderop, in het vlakke gedeelte vooral loofbomen staan. Het bos staat in verbinding met de rest van de Veluwe, dus het kan dat je edelherten, everzwijnen, reeën, dassen of vossen tegen het lijf loopt. Al is die kans door hun schuwheid niet heel groot. Wel zie je er langs de wandelroutes hun sporen: pootafdrukken in de modder, afgeknabbelde takjes van een struik, plukjes haar aan een hek of omgewroete aarde onder een boom. De wandelroute door de Leuvenumse Bossen maakt onderdeel uit van de Lange Afstands Wandelroute (LAW) van 165 kilometer die dwars door Gelderland loopt.
Tip
Wil je er helemaal tussenuit, boek dan een nachtje in Hotel Het Roode Koper in Ermelo. Adres: Jhr.Dr.C.J. Sandbergweg 82, Leuvenum, Ermelo. Info: 0577-407393, www.hetroodekoper.nl.
Tiengemeten (ZH)
In 2006 is het hele eiland Tiengemeten – een gebied van 1000 hectare – in een klap omgevormd van landbouw naar natuur en werd daarmee deel van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Het resultaat is een zoetwatergetijdelandschap in drie sferen: weemoed, wildernis en weelde. Weemoed stuurt je terug naar het platteland van omstreeks 1850, vol akkervogels en wilde bloemen. Wildernis en weelde lijken op het Hollandse oerlandschap van vóór de middeleeuwse inpolderingen: hier regeert het water. Er zijn verschillende wandelroutes op het eiland. Die van 3 kilometer geeft je een snelle indruk met spectaculair uitzicht en die van 10 kilometer voert je door de wildernis, waarbij alleen het begin is gemarkeerd met blauwe paaltjes.
Tip!
Een unieke overnachting, lunch, diner of gewoon even uitblazen met een kopje koffie kan bij Cast Away eiland Tiengemeten. Adres: Nieuwendijk 1, 3284 KR Zuid-Beijerland Info: 0186-660238, Meer informatie over Cast Away eiland Tiengemeten vindt je hier.
Elfterheurne (O)
Het is maar een wandeling van 4,5 kilometer tussen de Twentse dorpen Oldenzaal en De Lutte, maar wat voor een! Een prachtig wandelpad leidt van Oldenzaal via Elfterheurne naar landgoed Egheria in De Lutte. Je wandelt langs indrukwekkende bossen, weilanden met houtwallen, graanakkers en beekdalen. De beken en bronnen zijn in oude glorie hersteld door Natuurmonumenten, waardoor de slanke sleutelbloem, kleine valeriaan en breedbladige orchis weer te bewonderen zijn in de zomer. Dieren die je hier nu zou kunnen tegenkomen zijn reeën, hazen en buizerds, maar ook bosuilen en spechten. Met mooi weer zie je vanaf de heuveltoppen Duitsland liggen.
Tip!
Tussen De Lutte en Oldenzaal ligt landgoed De Wilmersberg, met daarop een oude villa, ooit van Twentse textielindustriëlen. Nu is het een fijne plek voor een nachtje weg, of een lekkere maaltijd. Vooral de tuin is een kijkje waard. Adres: Rhododendronlaan 7, De Lutte Info: 0541-585555, www.wilmersberg.nl.
Kaapse Bossen (U)
De Kaapse bossen hebben heel wat jaren de tijd gekregen om te worden zoals ze nu zijn. Het werd 100 jaar geleden aangelegd als productiebos, maar sinds 1953 heeft Natuurmonumenten het laten omvormen tot een natuurlijk en gevarieerd gebied, waarbij ze de natuur ‘lekker haar gang laat gaan’. En dat zie je. Omgevallen bomen mogen blijven liggen en vooral in deze tijd zijn schieten de paddenstoelen daarop tevoorschijn. Vooral na een regenbui is het feest. Dan zie je het koolzwammetje, die – de naam verraad het al – precies dezelfde kleur heeft als rode kool.
Er zijn drie wandelroutes van 6, 8 en 12 kilometer. Let op de gekleurde paaltjes.
Tip!
Het nabijgelegen Lage Vuursche is een idyllisch dorpje waar Prinses Beatrix woon. In de Dorpsstraat vindt je verschillende restaurantjes en kroegen voor een hapje of drankje. Heb je zin om actiever bezig te zijn? Dan is de minigolftuinen misschien wel wat voor jou. Kijk op www.lagevuursche.com voor meer informatie over het dorp.
Noordal (L)
Het Zuid-Limburgse Noordal biedt alles wat de natuurwandelaar zoekt. Verspreid langs de beek de Noor liggen drassige hooilanden, een moerasbos, hoogstamboomgaarden en steile hellingen. Er huizen dieren in het gebied. Vogels zoals de grote gele kwikstaart, wielewaal, zwarte roodstaart en de geelgors, maar ook de das die op het valfruit van de hoogstamboomgaarden afkomt. Het meest bijzonder zijn de Glandrunderen. Ze verdwenen in de 19e eeuw helemaal uit het Noordal en zijn nu, mede door Natuurmonumenten en een particuliere Limburgse boer, weer terug in dit gebied.
Tip!
Ga voor een Nederlands of Belgisch biertje naar Café d’r Pley. Adres: Pley 2, Noorbeek. Info: www.cafedrpley.nl .
Wil je nog meer herfstpracht ervaren? Overweeg deze extra bestemmingen:
- Rijsterbos (Friesland): Dit oude bos met majestueuze beukenbomen biedt een schilderachtig herfstlandschap.
- Liesbos (Noord-Brabant): Een historisch bos met eeuwenoude eiken en vijvers die schitteren in de herfstzon.
- Speulderbos (Gelderland): Dit ‘woud zonder eind’ staat bekend om zijn mystieke uitstraling en biedt betoverende herfstkleuren.
- Waterloopbos (Flevoland): Een uniek bos waar voormalige waterloopkundige modellen zijn omgetoverd tot kunstwerken in de natuur.